Türkiye olmadan GAZ KAYNAKLARININ İHRACATI MÜMKÜN MÜ?

Doğu Akdeniz Gazı İçin Optimum Çözüm: Türkiye Gaz Piyasası Üzerinden İhracat Modeli.
Joe Biden, İsrail ve Türkiye üzerinden Avrupa gaz şebekesine bir gaz boru hattı inşa edilmesini önerdi.
ABD bir süredir petrol ve gaz fiyatlarında artışa hazırlanıyor. Şu anda şekillendiğini ve yavaş yavaş ortaya çıktığını gördüğümüz yeni bir petrol ve gaz tedarik girişimi var. Asıl amaç Basra gazını ve petrolünü Avrupa'ya taşımaktır. Artı tabii ki Doğu Akdeniz.
ABD'nin Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'deki yeni petrol ve doğal gaz kaynakları planını uygulamak için bölgede güçlü müttefiklere ihtiyacı var. Türkiye ve İsrail gibi. Bu nedenle öncelikle süregelen çatışmaların sona erdirilmesi gerekiyordu. Doğu Akdeniz'de Türkiye olmadan bir denklem kurmak mümkün değil.
İsrail ve Kıbrıs için en uygun seçenek Türkiye'dir. İsrail ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz'de olası bir işbirliği, her iki ülkenin enerji güvenliği açısından önemlidir. Bölgede büyük bir güç olan Türkiye, Orta Doğu ve Orta Asya gazını Avrupa'ya taşımanın en ucuz yoludur.
Türkiye, İsrail ve Kıbrıs'ta mevcut gazın üretimi ve gelecekte keşfedilecek potansiyel gaz kaynaklarının Avrupa'ya ulaşması ile ilgili tek ekonomik rotadır. Türkiye, bölgenin en önemli petrol & gaz ticaret merkezi ve en büyük pazarıdır. Şu anda GKRY ile KKTC arasında kesin bir sınır çizilmemiş ancak Afrodit rezervuarından çıkan gaz Türkiye üzerinden Leviethan'a bağlanarak ekonomik değere dönüştürülebiliyor.
Coğrafyası, petrol ve gaz kaynaklarına yakınlığı, doğu-batı, kuzey-güney yönlerinde petrol ve gaz yolları oluşturabilmesi ve petrol ve gaz kaynaklarına genişlemeyi destekleme/engelleme kabiliyeti ile
Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslardan Avrupa'ya petrol ve gaz kaynaklarının taşınmasında stratejik bir kilit ülkedir.
Dip Not: Aslında, hemen hemen tüm petrol kuyuları "ilişkili gaz" üretir, bu durumda kuyu başına çıkarma maliyetleri kelimenin tam anlamıyla aynıdır. Ancak, keşfedilen Kıbrıs ve İsrail gazı, hiç petrol üretmeyen "kuru gaz" kuyularıdır.
Sonuç olarak; Bugüne kadar Kıbrıs açıklarında keşfedilen gaz miktarları, Mısır'a bile uluslararası bir ihracat projesini ticari olarak haklı çıkarmaz.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek