Uluslararası Petrol Şirketleri kırılgan güvenliğe rağmen Libya'ya dönüyor..

Uluslararası Petrol Şirketleri kırılgan güvenliğe rağmen Libya'ya dönüyor
Fırtına bulutları, rakip gruplar arasında yenilenen çatışmaların ortasında bir kez daha Libya'nın petrol ve gaz sektörünün etrafında dönüyor. Bu, büyük Petrol şirketlerinin hala geçerli olabilecek belirsiz bir güven duygusuna sahip olduğu bir sakinlik döneminden sonra geldi.
Uluslararası Petrol Şirketleri BP ve Eni, Libya hidrokarbonlarının geliştirilmesi üzerindeki on yıllık mücbir sebeplerini kaldırarak büyük arama projelerinin önünü açtı.
Libya Ulusal Petrol Kurumu'na göre, iki şirket, Cezayir devlet petrol ve gaz üreticisi Sonatrach ile birlikte 3 Ağustos'ta harekete geçti.
Libya'nın Ulusal Petrol Şirketi yetkilileri aylardır Libya'daki güvenlik koşullarının iyileştiğini ve 2020'de iç savaşında büyük ölçüde kabul edilen bir ateşkesin kabul edildiğini söylüyorlar. Çatışma 2014'te başladı ve aynı yıl Uluslararası Petrol Şirketlerinin Libya'dan neredeyse tamamen çıkmasına yol açtı.
Eni yaptığı açıklamada, "2014 yılında ilan edilen mücbir sebep, Eni tarafından keşif programının yürütüleceği alanlardaki güvenlik koşullarını değerlendirmek için bir güvenlik riski değerlendirmesinin tamamlanmasının ardından iptal edildi. Bu çalışma olumlu sonuç verdi.” Arama havzalarındaki sözleşmeli faaliyetlerine devam edebileceklerini de sözlerine ekledi.
Eni, birçok gözlemci tarafından Libya hakkındaki daha geniş IOC duyarlılığının öncüsü olarak görülüyor. İlk hamlesini Ocak ayında yaptı ve Libya'nın kuzeybatı kıyısındaki "A ve E Yapıları"nda bir gaz projesi geliştirmeye başladı. Libyalı yetkililer, Eni'nin önderlik ettiği yerde diğer Uluslararası Petrol Şirketlerinin de onu izleyeceğini umuyor.
BP/Eni arama programı üç sahaya odaklanıyor: ikisi Ghadames Havzası çevresinde karada ve biri de Sirte Körfezi'nde açık denizde. Üçünü de on yıldan fazla bir süre önce BP kazandı. %85 işletme hissesine sahipken, kalan %15'lik hisse Libya'nın devlet varlık fonu Libya Yatırım Otoritesi'ne aitti. 2018'de Eni, BP hissesinin yarısını satın aldığını ve şu anda her şirketin% 42,5'e sahip olduğunu duyurdu.
O zaman keşiflere başlayabileceğine dair umutlar, doğu generali Khalifa Haftar'ın Trablus'u kuşattığını gören iç savaşta artan çatışmalarla suya düştü. Şehre saldırısı başarısız oldu ve kuvvetleri 2020'de geri çekildi.
Libya, Hafter'in doğudaki bir hükümeti desteklemesi ve Başbakan Abdul Hamid Dbeibah'ın Trablus'ta uluslararası kabul görmüş yönetime başkanlık etmesiyle bölünmüş durumda.
Dibeybe, ülkenin milis galaksisi için fon sağlamak da dahil olmak üzere büyük bir kamu harcama saldırısına girişti. Bu milisler, şimdilik, güvenlikte çarpıcı bir gelişmeyle sonuçlanmakla yetiniyor. Libya'nın ulusal petrol şirketi kaynakları, yabancı mühendislerin 2014'ten bu yana ilk kez Libya'ya döndüğünü bildiriyor.
Kendinden emin hisseden tek IOC'ler BP ve Eni değil. TotalEnergies'in Libya için de büyük planları var. 2018'de Fransız devi, ABD firması Marathon Oil'in Doğu Sirte Havzası'ndaki en büyük ortak girişim olan Waha'daki %16,33 hissesini satın aldı. 2022'de başka bir ABD şirketi olan Hess'in sahip olduğu %8,16'lık hissenin yarısını satın alarak hissesini artırdı. Hess hissesinin diğer yarısı, kalan tek yabancı ortak olan ABD'li ConocoPhillips tarafından satın alındı. TotalEnergies, Waha'nın üretimini mevcut 300.000 varil/gün seviyesinden 400.000 varil/gün seviyesine çıkarmayı umuyor. Bazı Libyalı Waha yöneticileri, yeni kuyular açılırsa üretimin günde 600.000 varile ulaşabileceğini söylüyor.
Rusya etkisi
BP ve Eni'nin Libya ile yeniden yakınlaşmasının tek nedeni, gelişmiş güvenlik değil. Bir de "Rusya etkisi" var - AB'nin Moskova'dan petrol ve gaz ithalatını kestikten sonra alternatif kaynaklar bulma arzusu.
BP ve Eni için iki Ghadames Havzası imtiyazı sağlam görünüyor. BP, iç savaş onu ülke dışına sürmeden önce onlar üzerinde zaten bazı çalışmalar yaptı. Ancak heyecan, Sirte Körfezi'ndeki açık deniz potansiyeline ayrılmıştır. Site aslında yan yana dört bloktur. BP, bölgenin 3 boyutlu sismik araştırmalarını birkaç yıl önce tamamladı ve sonuçlar kamuoyuna açıklanmasa da, sektördeki söylentiler muhteşem gaz rezervlerini gösteren kaya oluşumları bulduğundan bahsediyor.
Ne kadar gaz olduğu ancak test sondajından sonra netleşecek, ancak Eni bunu yapmak için iyi bir konumda. Bunun nedeni, Yapı A ve E sahalarına hizmet vermek için halihazırda Malta'da bir operasyon üssü açıyor olmasıdır. Bu üs, Sirte Körfezi keşfi için lojistik merkez olarak ikiye katlanabilir.
Sirte Körfezi için bir gaz merkezi olarak en mantıklı yer, zaten bir LNG terminali gelişimine ev sahipliği yapan Mars el Brega olacaktır. Bu, ulusal petrol şirketi başkanı Farhat Bengdara'nın oradan Yunanistan'a bir doğal gaz boru hattı inşa etme planıyla uyumlu olacaktır.
Bengdara, Doğu Libya'yı sadece kendi gazı için değil, bir bütün olarak Doğu Akdeniz'den gelen gaz için bir gaz merkezi haline getirmeyi umuyor. Kıbrıs, Mısır ve İsrail'in gazlarını karadan Mısır üzerinden doğu Libya'ya ve oradan da önerilen boru hattı üzerinden Yunanistan'a taşımasını istiyor.
Bu arada, ulusal petrol şirketi, 2027 yılına kadar petrol üretimini 2 milyon varil/güne çıkarma hedefini açıkladı. Üretim şu anda 1,1 milyon varil/gün ile 1,2 milyon varil/gün arasında gidip geliyor, bu nedenle onu artırmak, başarılı yeni keşiflere bağlı olacak.
Güvenlik endişeleri
Ancak tüm bunların gerçekleşmesi için Libya'nın şu anda sahip olduğu güvenliğin sürmesi gerekiyor. Ve ufukta fırtına bulutları var. Haftar, petrol gelirlerinin nasıl harcandığına dair şeffaflık talepleri karşılanmadığı takdirde Ağustos ayı sonunda Libya petrol üretimini bloke etmekle tehdit etti.
Haziran ayı sonlarında ordu subaylarına televizyonda yaptığı bir konuşmada Haftar, "Libya'nın çağdaş tarihinde görülmemiş bir düzeyde kamu parasının yağmalanmasından" şikayet etti. Hükümetten harcamalarında tam şeffaflık sağlamasını talep etti ve aksi takdirde "zamanı geldiğinde silahlı kuvvetlerin emirler için hazır olacağı" uyarısında bulundu.
Kimse onun tehdidini yerine getirme yeteneğinden şüphe duymuyor, çünkü bunu daha önce de yaptı. Ocak'tan Eylül 2020'ye kadar güçleri, Ulusal Petrol Şirketi'nin Libya'ya 9,8 milyar dolarlık petrol geliri kaybına mal olduğunu söylediği beş doğu limanını bloke etti.
Haftar'ı eleştirenler, onu doğu Libya'nın petrol gelirlerinden daha büyük bir kesinti yapmasını istemekle veya iddialı olmakla suçluyor, ancak generalin yorumları birçok kişiyi etkiledi.
Libya, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk algıları endeksinde 179 ülke arasında 172. sırada yer alan dünyanın en şeffaf olmayan ülkelerinden biridir. Hükümet tarafından geçen yıl NOC'ye verilen 7 milyar dolarlık acil durum bütçesi hakkında özel bir endişe var. Görünüşte, para tarlalar, boru hatları ve depolama tesisleri için gerekli olan bir dizi onarım için ödenecekti. Ancak paranın nereye gittiğine dair hiçbir açıklama yapılmadı.
Elbette, bazı büyük gelişmeler oldu. Eskiden ülkenin en büyük rafinerisi olan Ras Lanuf'ta harap olmuş ekipmanlar tamir ediliyor. Dbeibah ayrıca birkaç gazla çalışan elektrik santralini devreye alarak ülkenin kronik elektrik kesintilerine son verdi. Ancak daha kapsamlı bir muhasebe olmadan, Hafter petrol limanlarını tekrar kapatırsa halkın desteğini bulabilir.
Neyin olabileceğine dair bir işaret, Temmuz ortasında, yerel kabileler güneybatıdaki As-Shahara ve El Feel tarlalarını kapattığında gerçekleşti. Protestoları, Trablus milisleri tarafından herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alınan eski maliye bakanı Faraj Bumatari'nin serbest bırakılması içindi. Dbeibah, bir gün içinde Bumatari'nin serbest bırakılmasını sağladı ve kapatma sona erdi. Ancak bu, Libya'nın petrol sektörünün ülkenin çalkantılı siyasetinin tutsağı olmaya devam ettiğini hatırlattı.



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek