Fosilsiz kimya fabrikası

 Plastik ve diğer birçok ürün petrol bazlıdır. Alternatif teknolojiler daha yeni var olmaya başlıyor ve hepsi devasa miktarlarda elektrik gerektiriyor. Kimya endüstrisi, modası geçmiş ve gerçekçi olmayan varsayımlarla karbondan arındırmayı planlıyor.


Kimya endüstrisi Almanya'da büyük bir endüstridir ve evet, kimyasal ürünlerin üretimi Petrol ve Gaz gerektirir. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Almanya artık Rusya'dan fosil yakıt ithal etmediğinden, sektör alternatif içerikleri ve enerji kaynaklarını yoğun bir şekilde araştırıyor ve uyguluyor.


Kimya endüstrisi, diğer endüstriyel sektörlere göre petrol ve gaza daha fazla bağımlıdır. Bu, Ukrayna savaşı göz önüne alındığında mevcut tartışmada özellikle açık hale geliyor, ancak aynı zamanda iklim nötrlüğüne giden yolda uzun vadeli bir zorluktur. Çünkü kimya şirketleri enerji kaynağı olarak sadece petrol ve gazı kullanmıyor.


Petrol, karbon içeren birçok günlük kimyasalın üretiminin temelini oluşturur. Ürünün içerdiği bu karbonun iklim dengesi açısından da dikkate alınması gerekiyor. İklim krizine rağmen sektörü fosil hammaddelerden uzaklaştırabilecek teknolojiler henüz emekleme aşamasında.


Almanya'daki kimya endüstrisi her yıl yaklaşık 100 milyon ton karbondioksit emisyonundan sorumludur. Bu, Almanya'nın emisyonunun yaklaşık yedide biri kadar.


Buhar krakerleri burada merkezi bir rol oynamaktadır. Kimya sektörünün en büyük ve en karmaşık tesisleri arasındadırlar. Krakerlerde petrol rafinerilerinde üretilen nafta buharla birlikte yoğun bir şekilde ısıtılır. Farklı gazlar oluşturan daha kısa moleküllere ayrılır.


Krakerlerin en önemli ürünleri plastik üretiminde hammadde olan olefinler eten ve propendir. Buharlı parçalayıcılar ayrıca örneğin solvent üretiminde kullanılan aromatikler de üretir.


Krakerlerde olefin ve aromatiklerin üretimi çeşitli şekillerde sera gazı emisyonlarına neden olur. İşlem, yüksek sıcaklıklar nedeniyle enerji yoğundur. Buharlı parçalama fırınları genellikle fosil doğalgazla çalıştırılır. Endüstrinin ayrıca genellikle kömür veya gazla çalışan elektrik santrallerinden gelen elektriğe de ihtiyacı var.

Ürünün içerdiği karbon dikkate alınmalıdır


Doğrudan enerji emisyonlarına ek olarak, kimya endüstrisi tamamen farklı bir yerde dolaylı emisyonlar üretiyor: Sonuçta üretilen ürünler, sonuçta fosil kaynaklardan gelen karbonu içeriyor. Ürünler, kullanım ömrünün sonunda geri dönüştürülmediği takdirde genellikle atık yakma tesislerine atılıyor. Ürünlerdeki karbon, atmosfere salınan CO2'ye dönüşür.



Depolama başka bir seçenektir, ancak bu aynı zamanda bazen daha da sorunlu olan emisyonlara da neden olur: Depolama sahası atıkları güçlü bir sera gazı olan metan üretir. Atıkların düzenli depolama alanlarına artık Almanya'da izin verilmiyor, ancak diğer birçok ülkede hala yaygın bir uygulamadır.


Kimyasal üretiminin iklim açısından nötr bir dönüşümü, tüm emisyonların incelenmesini gerektirir: üretim sırasındaki doğrudan ve dolaylı emisyonların yanı sıra ürünlerde bağlı karbonun neden olduğu emisyonlar.


2020 yılında Alman Kimya Endüstrisi Birliği, iklim açısından nötr bir endüstriye giden yolları tanımlamayı amaçlayan bir yol haritası sundu. Dernek, değerlendirmelerde, ürünün ömrünün sonundaki emisyonları açıkça kabul ediyor ve bunun ne anlama geldiğini belirtiyor: "Sonuç olarak, kimyasallara atfedilen emisyonların oranı çok önemli ölçüde artıyor."


Kimya endüstrisini iklim açısından nötr hale getirmek için sadece yenilenebilir enerjilere ihtiyaç duyulmuyor, aynı zamanda hammadde tabanının da fosil olmayan kaynaklara kaydırılması gerekiyor. Bunun için çeşitli teknolojiler düşünülebilir ve bunlar Power-to-X(Power-to-X, yenilenebilir elektriğin, örneğin rüzgar enerjisinin, başka bir şey ('X') yaratmak için kullanılması anlamına gelir. Oluşturulan 'X', bir orta ila ağır yük taşımacılığına güç sağlayabilen veya endüstride kullanılabilen enerji taşıyıcısı - genellikle yenilenebilir hidrojen.) : Yeşil elektriğin yardımıyla, CO2 ve hidrojenin başlangıç malzemeleri olarak görev yaptığı hidrokarbonlar üretilebilir.


Ancak Power-to-X söz konusu olduğunda kimya endüstrisinin izleyebileceği temelde iki farklı yol var. Bu durum, buharlı krakerlerin kullanılmaya devam edilip edilmeyeceği, yoksa tamamen farklı bir yöntemin mi kullanılacağı sorusunu gündeme getiriyor.




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek