Kıbrıs sorunu nasıl çözüldü ?

Kıbrıs Türklerine 1960 Londra ve Zürih Antlaşması'nın verdiği haklara istinaden Türkiye garantör bir ülke olarak 20 Temmuz 1974'de Kıbrıs'a müdahale ederken uluslararası antlaşmadan kaynaklanan haklarını kullanmış ve adanın Türk nüfusuna yönelik saldırıların ve toplu katliamların bitmesinde etkin güç olmuştur. 

Türkiye, ada'daki Türklerin can güvenliğini dikkate alarak 20 Temmuz 1974 günü Barış Harekatı'nı başlatmıştır. Böylece Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı önlenmiş, Kıbrıs Türk halkının varlığı da güvence altına alınmış oldu.

2 Ağustos 1975'te Viyana'da BM gözetiminde Denktaş ile Klerides arasında bir nüfus mübadele anlaşmasına varılmış ve bu BM Barış Gücü aracılığı ile uygulanmıştır.

Adada egemen 2 ayrı devlet, birbirinden dil, din, ırk, kültür, milli ülkü bakımından farklı 2 halk vardır ve bu halklar 49 yıldır Ada'nın 2 ayrı bölgesinde kendi sınırları dahilinde bağımsız ve egemen devletlerinin çatısı altında yaşamaktadır.

Boşa harcanan 63 sene var. Emperyal güçlerin sinsi ve kirli hamlelerine kanmadan her 2 devlet artık kendi halkını yönetmeye odaklanmalıdır. Günümüzde, ısrarla Kıbrıs'ta sorun var diyerek gündeme getirmek sadece ve sadece zaman kaybıdır. Uluslararası kamuoyunun Kıbrıs sorunu dedikleri sorun 1974'de mutlu Barış Harekatı ve 2 Ağustos 1975'te nüfus mübadelei anlaşması sayesinde çözüldü. Artık Kıbrıs sorunu diye bir sorun yoktur. 




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek