Gazprom açıkladı: Parametreler Türkiye'ye ulaştı.

 

Gazprom açıkladı: Parametreler Türkiye'ye ulaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye'de gaz merkezi kurulacak. Türkiye'de kurulacak gaz merkezi ile ticaret artacak. Gazımızın 3. ülkelere yönelimi konusunda iş birliği konusunda karar verdik. Talebi olan yabancı ülkelere piyasa şartlarına satacak" ifadelerini kullanmıştı. Küresel enerji merkezine dönüşecek olan Türkiye'nin son 20 yılda attığı adımlar, oyunun kurallarını değiştirdi. Öyle ki küresel doğal gaz krizi ortamında dahi sürdürülen yatırımlar sayesinde Türkiye, krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldı. Petrol ve doğal gaz koridorunu organize eden Türkiye, attığı adımlarla krizin en önemli çözüm ortağı haline geldi.
TANAP, TürkAkım ve MaviAkım, İran-Türkiye Doğal Gaz Ana İletim Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE) ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) gibi projelerle Türkiye, petrol ve gaz koridoru haline geldi. Bu sayede tüketim ihtiyacının artması halinde ya da yaşanacak olumsuzluklara karşı kaynak çeşitliliği oluştu.
Son yıllarda ise LNG terminalleri sayesinde kaynak ve fiyat çeşitliliği konusunda önemli bir yol kat edildi. Faaliyetteki 4 LNG terminali ile 10'dan fazla ülkeden LNG olarak doğal gaz temin ediliyor. Geçtiğimiz günlerde 5'nci LNG terminali Saros FSRU'a verilen depolama lisansı ile hem arz güvenliği artırıldı hem de piyasanın gelişmesi için çeşitlilik oluşturuldu. Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metreküp seviyesini aştı.
Petrol ve gaz ticaret merkezi olma yolundaki adımlardan bir diğeri ise depolama tesisleri oldu. Tuz Gölü ve Silivri yer altı doğal gaz depolama tesislerinin toplam kapasitesi 5,6 milyar metreküpe ulaştı. Kapasite artırım çalışmaları tamamlandığında yer altı doğal gaz depolama kapasitesinin 10 milyar metreküp seviyesine çıkarılması hedefleniyor.
Gazprom: Türkiye gaz dağıtım merkezi olacak...
Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye-Rusya ilişkileri günden güne güçlenirken, Gazprom'dan Türkiye'de gaz dağıtım merkezi kurulması için ilk adım geldi. İlgili parametreler ve işleyiş prensiplerini içeren belgelerin Türkiye'ye iletildiği açıklandı.
Rusya'nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Avrupa’ya doğal gaz aktarımında kullanılan Kuzey Akım 1 Boru Hattı sabotajlar sonucu devre dışı kalmıştı. Putin'de Avrupa'da doğal gaz krizinin çözümü için Türkiye'yi adres göstermişti. Putin, Türkiye’de Avrupa için büyük bir doğal gaz merkezi kurulabileceğini söylemiş Türkiye’den de Putin'in bu açıklamasına olumlu cevap gelmişti.
Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulması için istişareler devam ederken dün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, Türkiye ile ilişkilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşılıklı yarar sağlayan çok yönlü işbirliğini geliştirme niyeti yönündeki açıklamalarına odaklandıklarını söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasından başlayan savaşın ardından yaşanan doğal gaz krizi, alternatif rotaları ön plana çıkardı. Savaş boyunca denge politikası izleyen ve iki ülkeyle de diyaloğunu sürdüren Türkiye, doğal gazda bir ticaret merkezi olma yolunda ilerliyor. Gazprom'un Türkiye'ye, Rus doğal gazı için bir dağıtım merkezi kurulmasıyla ilgili parametreler ve işleyiş prensiplerini içeren konsept belgesini iletti. Ayrıca Putin, Rus gazının fiyatlandırmasının da söz konusu merkezde yapılabileceğini kaydetti

Ukrayna savaşıyla birlikte derinleşen Türkiye-Rusya ilişkileri günden güne güçlenirken, Gazprom'un yıllık raporunda, Ekim 2022’den beri Türk ortakları ile Türkiye’de bir gaz merkezi oluşturulması için çaba gösterildiği belirtildi.
Raporda ek olarak, “Rusya tarafı, gaz merkezi oluşturulmasına ilişkin kendi konseptini, merkezin parametreleri ile işleyiş prensiplerini Türk tarafına iletmiştir'' ifadeleri yer verildi.

Fosil yakıtlar krizinin Avrupa ekonomileri üzerindeki muhtemel hasarın ve toplumsal tepkinin doğuracağı siyasi sonuçlar göz önüne alındığında Avrupa’nın, Türkiye’de kurulacak, tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacak ve birçok kaynağın geldiği bir enerji ticaret merkezinden elde edeceği avantajları göz ardı etmeyecek.

Avrupa’nın en büyük 4 doğal gaz piyasasından birisi olan, bölgenin en büyük LNG ve boru hattı giriş, iletim, dağıtım ve yer altı doğal gaz depolama kapasitesine sahip ülkesi olan, mevzuat ve düzenlemeler açısından ileri ve EPİAŞ gibi günden güne büyüyen ve oturmuş bir enerji borsasına sahip Türkiye, potansiyeli ile doğal gaz ticaretinde Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret merkezi olma yolunda kısa zamanda önemli adımlar atacaktır.




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek