Türkiye, Rusya ve Yeni Balkan Jeopolitiği


Avrupa Birliği'nin tümünün jeopolitik şablonu, Sovyetler Birliği'nin yirmi beş yıl önce çöküşünden bu yana yaşanan en derin değişikliklerden biridir. Macar- Türk İş Forumu Ankara'da düzenlenen 30 Haziran toplantısında Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan'ın "dostlarının yanında" olduğunu ve mevcut Avrupa Birliği ile sözler savaşında Türkiye'nin tarafında olduğunu belirtti. Macar Başbakanı ayrıca, "Türkiye Olmadan Avrupa milyonlarca göçle suya batmayacaktı" diyen Türkiye'nin, "saygı görmeyi hak ettiği" gerekçesiyle Türkiye'nin "daha fazla mülteci akışını önleme" konusundaki rolüne de övgüde bulundu. Yorumları arasında, AB'yi ve seçilmemiş, yüzsüz bürokratlarını öfkelendirmek için hesaplanan mülteciler, mülteci ve ulusal egemenlik hakları meselesinden çok daha fazla duruyor.
Sadece Macaristan'da değil tüm Balkanlar'da büyük bir tektonik değişim yaşanıyor.Bu değişiklik, Erdoğan'ın Türkiye'sini ve Putin'in Rusya'sını da içeriyor. Yeni bir Balkanlar jeopolitiği taslağı ortaya çıkıyor ve AB'de sıkı bir NATO Atlas Okyanusu ile ekonomik gelişme ve ülkelerinin sağlığı ve güvenliği konularında daha acele olan AB devletleri arasında, ABD'de bir iflas olan ABD Süpergüçünü savunmaktan çok büyük hatalar yaşanıyor.
Güneydoğu Avrupa için Enerji Merkezi
Ukrayna'yı bypass edecek olan Rus-Alman Nord Stream 2 (Kuzey Akım) doğal gaz boru hattına yatırım yapan Avrupalı şirketleri hedef alan hukuki açıdan şüpheli yeni ABD yaptırım tasarısı ile Rusya, Türk Akımı doğalgaz boru hattının yapımı halihazırda inşa edilmiş olan gaz pompalama istasyonundan inşasını hızlandırıyor Güney Rusya'da Anapa yakınlarında, Karadeniz'in altına inip, Türkiye'den Bulgar ve belki de Yunan sınırlarına geçecek.
İran ve Kuzey Kore'yi de hedefleyen son derece aptalca ABD Kongre yaptırımları, ABD'nin bir Cumhurbaşkanı tarafından şirketleri dışardan yaptırımda bulunmak için uluslararası hukukta yasadışı olduğunu iddia ederek, St Petersburg yakasındaki Kuzey Avrupa Nord Stream 2 (Kuzey Akım) boru hattına yatırım yapan Alman ve Avusturyalı şirketleri cezalandırıyor(Yasal olarak bölge dışı bölgeler olarak adlandırılan kendi bölgesel yargı yetkisi)
Nord Stream 2'yi (Kuzey Akım) hedef alan yeni yaptırımların duyurulması, Rusya'nın şu anda planın önüne geçmekte olan Karadeniz Türk Akım hattının atılmasını hızlandırmasına yol açtı. Gazprom yüklenicisi Swiss Allseas Mayıs ayından bu yana Karadeniz'in yaklaşık 15 mil uzunluğundaki boru hattını attı. İki paralel boru hattının ilki Mart 2018'de, ikincisi 2019'da açık olacak. Her bacağın yıllık kapasitesi, her ikisi için de 15,75 milyar metreküplük doğalgaz veya toplam 32 bcm olacak.
Balkanlar Türk Akımı'na Katılıyor
Temmuz başında yeni seçilen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Rus-Türk Türk Akımı boru hattındaki doğal gaz transitleri konusunda bir anlaşma yapmayı planladığını açıkladı. Ayrıca, AB üyesi olmayan komşusu Sırbistan ile bir anlaşma imzaladı ve muhtemelen Rusya ile diğer şeylerin arasındaki güçlü ilişkilerden ötürü üye olmayacak. Yeni anlaşmaya göre, Sırbistan nihai olarak 10 milyar metreküp Gazprom Türk gazını alacak.
29 Haziran'da Başbakan Aleksandar Vucic Sırbistan Cumhurbaşkanlığına getirildi ve Ana Brnabiç Başbakan oldu. Parlamentoya "dengeli bir dış politika" arayacağını ve hükümetinin özellikle Rusya ve Çin ile iyi ilişkiler kuracağını söyledi. Sırbistan'ın yeni Savunma Bakanı Alexandar Vulin, Rus tarafından bilinen Rus yanlısı oryantasyonu nedeniyle Washington'la şiddetle karşı çıktı. Aleksandar Vucic,, Başkan olarak seçilmesinden bir hafta önce Vladimir Putin ile bir araya geldi ve Rusya ile Sırbistan arasındaki yakın ilişkileri teyit etti.
5 Temmuz'da Macaristan hükümeti ayrıca Türk Akımından gaz almak için bir anlaşma imzaladı. Bu yılın başlarında Rusya Devlet Başkanı Budapeşte'ye gitti ve burada Başbakan Orban Macaristan'da Türk akınına Macar katılımını ve Rusya'nın nükleer santrallerini Macaristan'da inşa etmesini görüştü.
9-11 Temmuz'da İstanbul'da yapılan Dünya Petrol Kongresi'nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin doğu-batı, kuzey ve güney arasında bir enerji merkezi olmayı hedeflediğini söyledi. Kısacası, Balkan devletleri, Rusya ve Türkiye arasında yeni bir yeniden düzenlenmenin tüm unsurları bir araya geliyor.
Türk Akımı
Aralık 2014'te Washington tarafından desteklenen Brüksel AB Komisyonu, Bulgar hükümetine, Güney Akımı boru hattı vasıtasıyla Gazprom gazını Bulgaristan'ın Burgaz limanına ulaştırma anlaşmasını iptal etmeye çağırdı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Güney Akımı'nın öldüğünü açıkladı. Aynı zamanda Rusya, Türkiye Akışı alternatifi konusunda Türkiye ile müzakerelere başladı.
AB'nin kanunlarına aykırı tedbirlerden kaçınmak için Gazprom'un Türkiye üzerinden gerçekleşen Türkiye Akımı boru hattı Türkiye-Bulgaristan sınırında sona erecek, ikincisi Yunanistan'ın sınırına yakın Türkiye'nin Marmara bölgesinde Lüleburgaz'da sona eriyor. Buradan, satınalma ülkeleri kendi boru hatları ile anlaşma yapacak ve Türk Akımının kullanımı için onları inşa edecektir. AB yasaları, Gazprom'u AB içerisinde kendi doğal gaz boru hatlarını kurup işletmesini yasaklıyor.
Baltık kaydırması
Brüksel'in AB politikaları gittikçe zahmetli hale geldikçe son aylarda, Doğu Avrupa ülkeleri, özellikle Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan, Avrasya'ya, özellikle Rusya ve Çin'e doğru doğu yönlerini, büyüyen altyapı yatırımlarını ise OBOR (One Belt One Road) Çin Tek Kuşak, Tek Yol girişimi ve diğer Avrasya altyapı ağları.
Balkanların bir çok ülkesinin şimdi Rusya ve Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerini açıkça yükselttiği gerçeği, vaat edilen Avrupa Birliği yerine bir Avrupa Birliği Delegesi gerçekliğini ortaya koyuyor. AB Komisyonu'nun Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'yı zorunlu Brüksel mülteci kontenjanlarını reddettiği için AB mahkemesine götürmesi yönündeki aptalca karar, AB doğu ile batı arasındaki bölünmeyi de genişletti.
Bugünkü AB ve temel ulusal egemenlik haklarını savunan, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu gibi tüm anti-demokratik kurumlar, sado-mazoşist kişisel ilişkiler gibi aşağıdan yukarıya politik yapılar doğal olarak elverişsizdir. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Dünya'nın Tek Başına Süpergüç olarak Washington'la yaptığı son çeyrek asırlık tecrübenin gösterdiği gibi sağlıklı barışçı uluslararası ilişkiler için uygulanabilir bir model değildir.



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek