ABD'den Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar..

Trump beklendiği üzere yeni yaptırımları imzalamış...Son yaptırımlar hakkında biraz ayrıntılı bilgi paylaşmaya çalışayım...
AB-Rusya ticaretini etkileyecek hükümler,Rusya Federasyonu'nun enerji sektöründe keşif,üretim aşamasında kulanılan ekipman ve teknolojiye yönelik kısıtlamalar.En önemlisi enerji ihraç boru hatlarına bundan sonra yapılacak yatırımları kara listeye alan koşullar Avrupa şirketlerinin çıkarına aykırı.Rus şirketlerinin %33+ hissesi olduğu projelere ortaklığın hedeflenmesi bir yana boru hatlarına yılda $5 milyon üzeri yatırım yasaklanıyor.
Bunu ihlal eden şirketler ve ülkelerine ağır cezalar gündeme geliyor. Buradaki ana hedef tabii ki KuzeyAkım 2. Bu proje çok önemli.Özünde Alman-Rus flörtü: Olursa ekonomik olarak Almanya,jeopolitik olarak Rusya kazanacak. Almanya enerji merkezi,Ukrayna by-pass olacak.Paydaşlar için öncelik olan bu projeye katılan veya finansman sağlayanlar Gazprom'un yanında başta Alman olmak üzere Avrupa firmaları.Bu nedenle ABD Ukrayna'nın gaz transit pozisyonunu korumak gerekçesiyle bu projeyi hedef alarak AB şirketlerini zora sokmayı başarıyor.Öyle ki Rusya'dan Çin'e uzanacak olan Sibirya Gücü doğalgaz boruhattı projesinde bile Alman şirketleri yaptırımlardan ötürü tedirgin.Çin'e sağlanacak gaz kaynakları Rusya'nın Doğu Sibirya'sındaki sahalarda & buradaki gaz yoğun helyum içerdiğinden proses işlemi gerekiyor.Teknoloji sağlayıcısı alanında uzman Alman devi Linde, Gazprom'la Amur proses tesisi için anlaştı. Şimdi yaptırımlar onu bile korkutuyor.
Bu yüzden AB'den Juncker ve çeşitli Alman yetkililer yaptırımlara karşı seslerini yükseltmeye başladılar. Fatura kendilerine çıkacak.Rusya 3 yıldır zaten yaptırımlar altında ama bunların Rusya'ya etkisi sanıldığı kadar çok değil ama Kuzey Akım 2'nin hedeflenmesi sorun.AB yaptırımlara katılmazsa Trump, Avrupa şirketlerini cezalandırıp ticarette de korumacılığa meşruiyet kazandıracak.AB yılda 300 milyar $ mal sattığı pazarda darbe yiyecek, herkes kendi pazarına yoğunlaşacak. Trump yönetimi de bunu istemiyor muydu?
Üstelik AB bu yaptırımlara katılmaz ve Kuzey Akım 2'ye evet derse başta Polonya D.Avrupa ülkeleri isyan edecek. AB içinden sarsılacak. AB bu yaptırımlara katılırsa bu sefer Rusya ile ticaret biraz kısıtlanacak;daha önemlisi AB gaz ithalatında ABD'ye yeni pazar açılacak.
Evet AB'nin gaz tüketim projeksiyonları umut vermiyor ama yerel üretim düştüğü için ithalat gereksinimi ABD LNG'sinin iştahını kabartıyor.Normal piyasa koşullarında ABD LNG'sinin Avrupa pazarında Rus boru gazıyla rekabet edebilmesi mümkün değil. Gazprom $4 mmBtu (140 $/1000mc) Satış fiyatına inebileceği için ABD LNG'sini piyasadan silebilir. Ancak yeni hatlar engellenirse Kuzey Avrupa pazarı da ABD'ye açılır.Yani siyasi faktörlerin müdahalesiyle piyasa koşulları tersine çevrilirse, ki yaptırımlar bunu hedefliyor, bambaşka bir manzara oluşur.
İşin özü AB için iki ucu kirli değnek.Bakalım ne tür karar verecek ve uygulayabilecek mi?
Her iki durumda da yaptırımlar Brüksel'i zorlar.Yeni yaptırımlar Rusya'yı Kuzey Akım 2 hariç zorlamaz.Türkiye için ise olumlu. Türkiye yaptırımlara katılmıyor ve Rusya Türkiye daha çok önem verir.Nitekim yaptırım yasası Kongre'de oylanırken Gazprom alelacele Türk Akımı'nda yapılıp yapılmayacağı muğlak olan 2.hattın yapımına başladı.İkinci hattın kaderi Türkiyeden çok Rusya-AB ilişkilerine bağlı,Kuzey Akım 2 kaybederse Rusya Türk Akımı'na daha çok önem verir.


Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek