Trump - Putin Gaz Savaşları..!

Trump, doğalgaz ihracatını Rusya’ya siyasi baskı aracı olarak kullanacak..!!
Rusya ve ABD arasındaki anlaşmazlıkların arkasındaki asıl nedeni doğalgaz piyasasıdır. Dünyanın her tarafında yaşanan savaşların da asıl hedefi enerji piyasasını kontrol altına almak ve tekel oluşturmak.
ABD ve Rusya arasındaki enerji savaşları yeni bir savaş değildir. Savaşların çoğu enerji için yapılmaktadır. Batı ve Rusya savaşı meşrulaştırmak için terör, demokrasi, insan hakları, din gibi, insanların daha duyarlı olduğu çeşitli mekanizmaları kullanırlar.
Bu mekanizmaları en iyi kullanan ise ekonomi ve siyasi tüm imkanlara sahip olan devlet yöneticileridir. Devlet yöneticileri ise genelde büyük enerji şirketlerinin ve silah üreticilerinin destek vererek iktidara taşıdıkları insanlardan oluşmaktadır. Batı, Rusya ve Ortadoğu’da petrol ve doğalgaz devlete değil özel şirketlere aittir. Sovyetler Birliği dağılmadan devlete ait olan Rus doğalgazı ve petrolü Sovyetler Birliği dağılmakla birlikte özelleştirildi. Böylece enerji piyasasına giren Rusya, ABD ile karşılaştı ve ABD ve Rusya arasındaki enerji savaşları başladı. ABD’nin ve Rusya’nın enerji politikasına karşı diğer devletler alternatif enerji arayışı içinde olsa da tüm girişimler başarısızlıkla sonuçlanıyor. Çünkü tüm dünyaya adeta enerji ile şantaj yapan ABD ve Rusya petrole ve doğalgaza alternatif bir enerjiye asla izin vermez. Ayrıca, ABD’nin ve Rusya’nın diğer politikası petrol ve doğalgaz üreticisi olan diğer devletleri de kontrol etmektir.
Donald Trump Polonya ziyaretinde Avrupa’ya doğalgaz ihracatını arttıracağını söyleyince kalabalık onu ayakta alkışlamıştı. Aslında Trump bu açıklamasıyla Rus “Gazprom” şirketine resmen savaş ilan etmişti. Rus “Gazprom” şirketi dünyanın en büyük doğalgaz üreticisidir. Bünyesinde 580 bin kişi çalışmaktadır. Gazprom’un en modern silahlara sahip özel askeri birlikleri bile var. Trump’ın Polonya’da yaptığı açıklama ise diğer taraftan Rusya ve ABD arasındaki Avrupa pazarına gaz tedariki için verilen savaşta bir tırmanışı işaret ediyor.
İlk bakışta Rus “Gazprom” şirketinin doğalgaz tedarikçisi olarak güçlü bir pozisyonu vardır. Gazprom’un kocaman doğalgaz rezervleri ve düşük maliyetle doğalgaz üretim imkanları var. Ayrıca, Gazprom doğalgazını boru hatları vasıtasıyla Avrupa’ya pompalama imkanına sahiptir. Moskova gaz ihtiyacı olan Orta Avrupa’nın ve Polonya gibi ülkelerde boru hatlarıyla bir etkiye sahiptir.Boru hatlarıyla doğalgaz pompalamak ise deniz yoluyla sıvılaştırılmış gaz taşımak ve yeniden gazlaştırmaktan daha çok ucuzdur.Ancak, ABD’nin Avrupa’ya doğalgaz tedariki daha belirgin bir siyasi çağrışım elde ediyor. ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yeni yaptırımlar, doğrudan doğalgaz ihracat boru hatlarını etkileyebilir.Bana göre, Gzprom’un iki seçeneği var, fiyat rekabetini ve pazar payını koruması veya yüksek fiyatları koruyabilmek için ihracatını azaltmak. Gazprom ihracatını azaltamaz. Dolayısıyla, fiyat rekabeti Gazprom’un cirosunu ciddi bir şekilde etkileyecektir.
ABD’nin yeni yaptırımları özellikle yapım aşamasındaki “Kuzey Akım-2” doğalgaz boru hattını etkileyecek gibi gözüküyor. Bu yaptırımlar bunu etkilediği takdirde ABD ve Rusya arasındaki gaz savaşı daha da şiddetlenecektir. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Siyasi nedenlerden dolayı uygulanan bu ekonomik kısıtlamalar sonunda enerji piyasası fiyatlarında artışa neden olacaktır, diyerek bazı Avrupa ülkeleri için ciddi bir risk olacağını vurgulamak istedi. Ancak, ABD gaz fiyatlarının düşeceğine inanıyor. Böylece Avrupa gaz tüketicilerinin önünde gaz piyasası daha esnek hele gelir ve rekabet yükselirse gaz fiyatları da düşebilir. ABD ve Rusya gaz savaşlarına devam ederken sonuçta kazanan gaz tüketicileri olacaktır.






Avrupa Gaz Piyasası Görünümü


.
Avrupa gaz sektörü ve AB, altyapısını tamamlamak için darboğazları kapatmak ve yeni arz seçenekleri sunmak için önemli gelişmeler kaydetti. Sonuç, tedarikçilerin tüketici yararına bir düzeyde oynama düzeyinde rekabet edebilecekleri daha liberalleştirilmiş, gelişen pazarlardır.
AB'nin iç gaz pazarının entegrasyonunu teşvik etmeye yönelik başarılı çalışmaları, artan dereceli bağlantı kapasitesine yansımaktadır.
Nord Stream 2, entegrasyonu daha da geliştiren ve bloğun enerji politikası hedeflerini destekleyen, AB'nin halihazırda iyi bir şekilde birbirine bağlı gaz piyasasına likidite getirecektir. İç enerji piyasası, AB enerji politikalarının üç ana hedefini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır: arz güvenliği, uygun fiyatlı rekabet ortamı ve enerji tüketiminin sürdürülebilirliği.
Gazın çoğunun tüketildiği Kuzey Batı Avrupa bölgesi zaten iyi bir şekilde birbirine bağlı. AB'nin iç gaz pazarının entegrasyonunu teşvik etme çabaları, piyasadaki artan bağlantı kapasitesine yansıyor. Bu, 28 Üye Devletin 22'sinde önemli derecede iyileştirilmiş bir enerji güvenliğine ve daha fazla altyapı bağlantısının teşvik edilmesine ve fiilen Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmesine yol açtı.
Piyasalar geliştikçe, fiyat farklılıkları giderek daha fazla Avrupa pazarında rekabetçi gaz elde edilebilir. 2009 ve 2016 yılları arasında AB iç bağlantı noktalarının toplam kapasitesi yüzde 27 artarak 774'ten yılda 984 bcm'ye yükseldi. Sonuç olarak, pazar entegrasyonunun yüksek seviyesi sözü edilen AB ana piyasaları için dar gaz hub fiyat farklılıklarına dönüşür. Avrupa Birliği pazarının bir çok ülkesinde doğalgaz fiyatları, Avrupa'nın en likit pazarı Dutch TTF Hub'la yakından alakalı.
Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla likidite sağlayan Batı Avrupa doğal gaz merkezlerine daha fazla erişim olanağı sağlamak için yeni altyapı kuruldu. İyi tedarik edilmiş, entegre Avrupa pazar havuzu, AB'den doğal gaz satın alabilecek İsviçre ve Ukrayna gibi AB üyesi olmayan ülkelerde de tedarik etmektedir Batı-Doğu gaz akışları aracılığıyla. Nord Stream 2, bu pazarda çalışmak üzere tasarlanmış ve arz durumunu daha da artıracaktır
Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla likidite sağlayan Batı Avrupa doğal gaz merkezlerine daha fazla erişim olanağı sağlamak için yeni altyapı kuruldu. İyi tedarik edilmiş, entegre Avrupa pazar havuzu, AB'den doğal gaz satın alabilecek İsviçre ve Ukrayna gibi AB üyesi olmayan ülkelerde de tedarik etmektedir Batı-Doğu gaz akışları aracılığıyla. Nord Stream 2, bu pazarda çalışmak üzere tasarlanmış ve arz durumunu daha da artıracaktır.
Gaz Talebini Karşılama
Avrupa'nın gaz talebinin önümüzdeki 20 yıl içinde istikrarlı seyrini sürdürmesi öngörülüyor. Daha iyimser enerji projeksiyonlarında bile, Avrupa'nın enerji arzının belkemiğini oluşturuyor. Nord Stream 2, güvenilir, son teknoloji ürünü teknolojisi ile bu talebin karşılanmasına yardımcı olmak için güvenli, uygun fiyatlı ve çevreye duyarlı doğal gaz kaynakları sunacaktır.
Nord Stream 2, önümüzdeki 20 yıl boyunca talebin mevcut seviyelerde kalacağı tahmin edilen AB'de ihtiyaç duyulmaya devam edilecek olan gaz hacminin bir kısmını tedarik edecek.


Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek