Mısır'daki Doğal Gaz Politikası

Siyasi açıdan çalkantılı altı yıllık dönem, Mısır'ın ticaret ortamını etkiliyor ve ulusal ekonomiye yapılan yatırımlara yeni bir siyasi risk katıyor. Buna rağmen, bazı sektörlerdeki görünüm büyük oranda olumludur ve özellikle gaz sektörü karlılığı ilk görenlerden biri olabilir.
Afrika'da Cezayir ve Nijerya'nın arkasında üçüncü büyük doğalgaz rezervi ve 17'nci küresel büyüklüğüyle, Mısır'ın gaz sektöründe her zaman uluslararası ilgi var olmuştur. Bununla birlikte, doğalgaz boru hatlarının yönetimi, endüstrinin Başkan Sisi altında ne kadar uygulanabilir olduğuna dair endişelere yol açan tartışmalı bir konudur.
Örneğin, Başkan Mübarek'in yönetimi sırasında, gaz anlaşmaları Samih Fahmy (Mısır'ın eski petrol bakanı) ve Hüseyin Salem'in (bilinen bir iş adamı) arabuluculuğu yapıyordu. Programlarının bir kısmı, bir İsrailli işadamı ve eski istihbarat görevlisi olan Yossi Maiman'ın bir parçası olan Doğu Akdeniz Gaz Şirketi'ne ("EMGC"), $3MMBTU'luk bir indirimli bir oranda (bir milyon İngiliz termal birimi) gaz satmaktı.
Ardından, Ürdün, İsrail ve İspanya'daki (diğerlerinin yanı sıra) $4.5 MMBTU'luk müşterilere satıldı; bunlara, Başkan Mübarek'in de dahil olduğu siyasi seçkinler, anlaşmayı kolaylaştırmak için komisyonlar yoluyla farkı cebe koydu (Middle East Eye,06.12.2015 ) O zamandan beri Mısır, bir gaz ihracatçısı olmaktan, yükselen bir nüfusun ve cömert devlet sübvansiyonlarının bir sonucu olarak ağır masraflara neden olan bir ithalatçı oldu.
Zohr ve Ötesine
Doğu Akdeniz havzasındaki devasa doğalgaz rezervlerinin keşfi, Mısır hükümetinden sektörde yatırım yapmak için yenilenmiş bir ivme yaratıyor. Sonuç olarak, adımlar atılıyor ve yatırımların gaz sektörüne yönlendirilmesi adına Kahire'nin siyasi seçkinleri gaz sektörünün gelişmesine zemin hazırlayarak uzlaşma sağladı.
Petrol Bakanlığı'na yapılan çalkantılar Mısır'ın genel anlatısı gibi son yıllarda da yoğun ve hızlı bir şekilde gerçekleşti. Mart 2017'de Mısır Genel Petrol Şirketi (EGPC) ve Mısır Doğal Gaz Holding Şirketi (EGAS) Genel Sekreterleri (Enerji Mısır, 15.03.2017) iki en önemli devlet enerji organına elit düzeydeki değişikliklerle değiştirildi.
Bu birliklerin başkanı bir yıldır pazardaki konumu nedeniyle, yatırımcılar yeni göstergelere çok az ilgi göstermeleri nedeniyle affedilebilirler. Çalışanların hızlı ciro endişe verici bir işarettir ve en üst düzey stratejik karar vermeyi öneren biri, kağıt üzerinde iki piramidin tepesinde oturan rakamlardan bir miktar uzak kalmaktadır.
Ancak ticari kuruluşlar, 2017 yılının sonunda işe başlamak için kurulan işle, devlet kasalarını dolduracak gaz sahası olan Zohr'a olan ilgilerini dile getirdiler (Eni, 12.12.2016). Petrol Bakanı Tarek El Molla ve Başbakan Şerif İsmail, petrolün imtiyazlarını ve sözleşmelerini başlıca karar mercileri olarak görüyorlar. İkili, kararlı karar vermeye işaret eden uzun ömürlülük türü olan dört yılın en iyi parçası olarak üst düzey bir araya geldi.
Zohr, tüm niyet ve amaçlar için, bölgedeki enerji politikaları için bir oyun değiştirici olarak belirlenmiştir. Buna göre, yasal ve siyasi "arazinin yatışı" değişecek ve yatırımcıların bunun ticari dinamikleri nasıl etkilediğine uyum sağlayacak tedbirler alınacak.
Özelleştirme
El Molla'nın Temmuz 2017 başlarında onayladığı gibi, gaz sektörü Eylül ayında gelecek olması beklenen gaz sektörünün serbestleştirilmesi için yönetmelikleri getiriyor.Bu özel aktörlerin Mısır'ı sanayi için bir merkez haline getirmek amacıyla doğal gaz ithal edip dağıtmalarına izin verecek.
Yeni bir taslak gaz yasası Aralık 2016'da TBMM'ye gönderildi (Daily News Egypt, 17.12.2016) ve yürürlüğe girdiğine inanılıyor. Bu, Mısır'ın gaz sektöründeki dinamikleri değiştirmek üzere hazırlandı ve ilerleyen enerji şirketleri için bazı önemli notlar içeriyor.
En önemlisi, 'Gaz Piyasası Faaliyetlerini Düzenleme Yetkisi' kurar ve böylece iş yaparken yeni bir hükümet organı ekler. Kurum, sektöre özgü kanunlarda uzmanlaşmış Kahire'de bulunan bir hukuk firması olan Shawkawy & Sarhan tarafından yapılan bir incelemeye göre, 'Petrol Bakanlığı'na bağlı bağımsız bir kamu kuruluşudur'.
Özellikle, yatırımcılar, bu Otoritenin şeffaflık ve hesap verebilirlik hususunda ortaya çıkabilecek risklere karşı dikkatli olmalı ve bu durum, ciddiyetle ortaya çıktığı zaman ve daha belirgin hale gelecektir. Cumhurbaşkanı, hükümet yetkililerini ve yetkililerin başkanını geçersiz kılmak için harekete geçtiğinden ve henüz siyasi elit tarafından görülebileceğini öne sürerek biliniyor. Bağımsızlığı en güçlü varlığı olacaktır ve bu baştan itibaren tehlikeye atılmalıdır, o zaman vücut ölü doğum tehlikesi yaratacaktır.
Zorluklar ve Fırsatlar
Mısır, enerji sektörü yönetimi açısından bir kez daha çapraz yollar halinde. Siyasi açıdan bakıldığında, Zohr'ın meyveleri Kahire'deki siyasi elitlere iki kat fayda getiriyor.
Bir yandan, ev içi enerji talebini karşılama yeteneği, gerekli altyapıyı geliştirmede büyük bir motive edici faktördür. Mısır, 2011-2012'den bu yana elektrik sıkıntısı çekti ve halihazırda elektrik ihtiyacını karşılamak için Cezayir ve Norveç'ten gaz ithal ederken, ülke elektriğinin % 75'ini gaz üretiyor.
Öte yandan, Zohr'ın ihracat potansiyelinden yararlanılması, içe çevrilmesi gereken gelirleri devlete devrettirmektedir. Yardım için neredeyse bir yıl önce Uluslararası Para Fonu'na döndükten sonra ülkenin mali durumunun iyileştirilmesi gerekiyor. Teşviğin kesilmesi, vergilerin artırılması ve hükümet harcamalarının gerilemesi, siyasi istikrarın nihai olarak risk altındaki büyük fedakarlık ve belirsizliklere neden oldu.


Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek