Avrupa Gaz Piyasası Görünümü

Avrupaya uzanan Rus Petrol ve Gaz Boru Hatları...
Rusya, Avrupa'nın en büyük doğal gaz ve petrol rezervlerine sahiptir. Avrupa kalkınmasının geleceği Rusya'nın kıtanın kalbindeki enerji arzına bağlı olabilir.
Rusya, Avrupa'nın ekonomik can damarı olan petrol ve doğal gaz üzerindeki tutumunu pekiştiriyor. Moskova, Avrupa'nın Rus enerjisine politik ve ekonomik bağımlılığını artırabilecek kapsamlı bir strateji izliyor. Bu gibi bir bağımlılık, transatlantik ilişkileri, ortak değerleri, hedefleri, stratejik amaçları ve güvenlik politikalarını olumsuz yönde etkileyebilir.
Avrupa gaz piyasası 44 yıldır Rusyanin tekelinde.Rus doğalgaz boru hatları Avrupayı örümcek ağı gibi örmüş durumda.
Avrupa Birliği’nin 2030 yılında yaklaşık 90bcm(Milyar Metreküp) ek gaz ithalatına ihtiyacı olacak (2017 yılı ile karşılaştırıldığında). Bu ek gaz nereden gelecek? Avrupa Birliği, doğal gaz ithalatının %90’ını 3 geleneksel kaynaktan gerçekleştiriyor: Rusya, Norveç ve Cezayir. Rusya’ya olan bağımlılık politik nedenlerden dolayı artırılmak istenmiyor. Norveç’ten yapılan ithalat, gaz üretimindeki azalma nedeniyle düşecek, Cezayir’den yapılan ithalat ise en iyi olasılıkla Norveç’in düşen payını tamamlayacak. Yani, bu 3 ülkeden yapılan ithalat miktarı 2017 yılındakinden pek farklı olmayacak. Peki, bu 90 bcm ek ithalat nerden gelecek?
2020 ortalarında 10 bcm/yıl TANAP-TAP yoluyla Azerbaycan’dan temin edilecek. 55bcm Kuzey AKIM 2den gelecek.2021de 15bcm Turk AKIMIndan Geriye kaldı 10 bcm. Bunun da büyük çoğunluğunu LNG oluşturacak.
Peki, İsrail ve KIBRIS Avrupa gaz piyasasında rekabet edebilirmi?
İsrail ve KIBRIS Avrupa gaz piyasasında rekabet edemez.
Diğer ülkelerden gelen LNG [sıvılaştırılmış doğal gaz] ile rekabet edebilmesi için yeterince rekabetçi değil. İsrail gazı düşüşte olan gaz fiyatları ve aynı zamanda derin deniz su aktivitelerinde son derece pahalı gaz çıkarma maliyetlerinin olması sebebiyle mevcut piyasa koşullarında rakipleri ile rekabet edemez. Düşük gaz fiyatları derin su aktivitelerini olumsuz etkilemekte, özellikle büyük pahalı projeleri uygulamak için uzun zamandan beridir meydan okumaktadır.
İsrail -KIBRIS-Yunanistan-Avrupa deniz altı transit doğal gaz boru taşımacılığı ekonomik ölçekler ve etkin maliyetler metedolojisi bazında mevcut piyasa koşullarında fizibl değil. Üstelik bu transferin gerçekleşmesi için yatırıma, yatırım için de milyar dolarlarla ifade edilen finansmana ihtiyaç var ve bu finansal güce de Noble Enerji ve Ortaklari sahip değiller.
Doğu Akdeniz doğal gaz kaynakları,dünya gaz sektöründe yaşanan arz bolluğu,petrole endeksli fiyatların düşmesi, yatırım finansmanı kıtlığı gibi nedenlerle de görünür gelecekte en azından 15 yıl tam kapasite işletilecek gibi görünmüyor.İsrail'in ve KIBRIS'ın mevcut şartlarda uluslararası piyasalara çıkması çok çok zor.
Sonuc olarak:
DOĞU AKDENİZDE YENİ KEŞİFLER OLSA BİLE REKABET KAPASİTESİ ASLA OLAMAZ.
*Avrupa doğalgaz piyasası Rusya'nın tekeli altındadır. *Avrupa’da ihtiyaç duyulan doğal gaz TANAP-KUZEY AKIM 2 ve Türk AKIM'ından karşılanacak.
*Orta ve uzun vadede seceneklerini çeşitlendirmeye ihtiyaci olabilir.
 *Doğu Akdeniz doğal gazı Rus GAZPROM'a rekabetci ve alternatif olamaz.



Avrupa'nın Enerji Geleceği için Yeni Bir Boru Hattı:Rekabetçi ve Entegre Gaz Piyasasına Yönelik
Avrupa gaz sektörü ve AB, altyapısını tamamlamak için darboğazları kapatmak ve yeni arz seçenekleri sunmak için önemli gelişmeler kaydetti. Sonuç, tedarikçilerin tüketici yararına bir düzeyde oynama düzeyinde rekabet edebilecekleri daha liberalleştirilmiş, gelişen pazarlardır.
AB'nin iç gaz pazarının entegrasyonunu teşvik etmeye yönelik başarılı çalışmaları, artan dereceli bağlantı kapasitesine yansımaktadır.
Nord Stream 2, entegrasyonu daha da geliştiren ve bloğun enerji politikası hedeflerini destekleyen, AB'nin halihazırda iyi bir şekilde birbirine bağlı gaz piyasasına likidite getirecektir. İç enerji piyasası, AB enerji politikalarının üç ana hedefini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır: arz güvenliği, uygun fiyatlı rekabet ortamı ve enerji tüketiminin sürdürülebilirliği.
Gazın çoğunun tüketildiği Kuzey Batı Avrupa bölgesi zaten iyi bir şekilde birbirine bağlı. AB'nin iç gaz pazarının entegrasyonunu teşvik etme çabaları, piyasadaki artan bağlantı kapasitesine yansıyor. Bu, 28 Üye Devletin 22'sinde önemli derecede iyileştirilmiş bir enerji güvenliğine ve daha fazla altyapı bağlantısının teşvik edilmesine ve fiilen Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmesine yol açtı.
Piyasalar geliştikçe, fiyat farklılıkları giderek daha fazla Avrupa pazarında rekabetçi gaz elde edilebilir. 2009 ve 2016 yılları arasında AB iç bağlantı noktalarının toplam kapasitesi yüzde 27 artarak 774'ten yılda 984 bcm'ye yükseldi. Sonuç olarak, pazar entegrasyonunun yüksek seviyesi sözü edilen AB ana piyasaları için dar gaz hub fiyat farklılıklarına dönüşür. Avrupa Birliği pazarının bir çok ülkesinde doğalgaz fiyatları, Avrupa'nın en likit pazarı Dutch TTF Hub'la yakından alakalı.
Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla likidite sağlayan Batı Avrupa doğal gaz merkezlerine daha fazla erişim olanağı sağlamak için yeni altyapı kuruldu. İyi tedarik edilmiş, entegre Avrupa pazar havuzu, AB'den doğal gaz satın alabilecek İsviçre ve Ukrayna gibi AB üyesi olmayan ülkelerde de tedarik etmektedir Batı-Doğu gaz akışları aracılığıyla. Nord Stream 2, bu pazarda çalışmak üzere tasarlanmış ve arz durumunu daha da artıracaktır
Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla likidite sağlayan Batı Avrupa doğal gaz merkezlerine daha fazla erişim olanağı sağlamak için yeni altyapı kuruldu. İyi tedarik edilmiş, entegre Avrupa pazar havuzu, AB'den doğal gaz satın alabilecek İsviçre ve Ukrayna gibi AB üyesi olmayan ülkelerde de tedarik etmektedir Batı-Doğu gaz akışları aracılığıyla. Nord Stream 2, bu pazarda çalışmak üzere tasarlanmış ve arz durumunu daha da artıracaktır.
Gaz Talebini Karşılama
Avrupa'nın gaz talebinin önümüzdeki 20 yıl içinde istikrarlı seyrini sürdürmesi öngörülüyor. Daha iyimser enerji projeksiyonlarında bile, Avrupa'nın enerji arzının belkemiğini oluşturuyor. Nord Stream 2, güvenilir, son teknoloji ürünü teknolojisi ile bu talebin karşılanmasına yardımcı olmak için güvenli, uygun fiyatlı ve çevreye duyarlı doğal gaz kaynakları sunacaktır.
Nord Stream 2, önümüzdeki 20 yıl boyunca talebin mevcut seviyelerde kalacağı tahmin edilen AB'de ihtiyaç duyulmaya devam edilecek olan gaz hacminin bir kısmını tedarik edecek.



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek