Akdeniz'de Nokta Atışıyla Petrol&Gaz Arama

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın, "Akdeniz'in de aktif bir şekilde dünya aramacılık vitrininde daha fazla yer alacağı bir dönem olacak,Akdeniz de artık Türkiye stratejisinin bir parçası olacak. Akdeniz’de aktif bir başlangıç olacak, Nokta atışıyla petrol arayıp bulacağız ve petrol aranacağına dair yankı bulan söylemlerinin nasıl karşılandığının incelenmesi önemlidir" dedi.
 Akdenizde Nokta atışıyla PETROL ve GAZ aramak ne anlama gelir?
 Türkiye’nin Akdeniz’de petrol arama hamlesi gayet yerindedir. Doğu Akdeniz’de önemli petrol ve gaz kaynakları yer almaktadır.
Özellikle Lübnan, İsrail ve Mısır’da önemli arama ruhsatları bulunmaktadır. Örneğin Lübnan’da üretilecek gaz da Türkiye üzerinden taşınabilecektir. Bu sayede Türkiye’ye gelerek oradan Avrupa’ya nakledilecek gaz Türkiye’yi bir enerji merkezi haline getirecektir.
Berat Albayrak’ın söyleminin nasıl anlaşıldığı ve bahsi geçen söylemin içi milli bir bakış açısıyla nasıl doldurulmalıdır?
Türkiye bu söylemi bir enerji politikası olarak değerlendirir ise, hangi adımları atmalıdır?
İlgili Adımları Atmadan Önce Sahip Olmamız Gerekenler: Öncelikle söylemin içeriğini dolduracak adımları atmadan, derin deniz petrol & gaz arama projelerini yürütebilmek için bazı imkanlara sahip olmak gerekmektedir. Bunlar başlıca: İlgili operasyonları yürütebilecek altyapı ve tecrübeye sahip kurumlar, Sismik, sondaj, test vb. işlevleri yapabilecek ekipmanlar, Finansal imkanlar, Kendi deniz alanlarımız içerisinde yer alan faaliyetler için uygun mevzuatlar, Diğer ülkelerin deniz alanlarında varlık göstermek için, ilgili ülkelerin talep ettiği şartları taşıyabilmektir. Bu imkanlara sahip olma noktasında, sismik gemiler dışındaki tüm maddelerde eksikliklerimiz olduğu bilinmektedir. Fakat yine de, uygun hamleler neticesinde kurulabilecek yabancı ortaklıklar ile bu eksiklikler giderilebilecektir.
Bu kapsamda, ilgili batılı şirketler ile olduğu gibi, Çin ve Rus menşeili şirketler ile de ortaklıklar yapılması mümkün olabilecektir. Akdeniz’e Odaklanırsak: Akdeniz’de öncelikli hedefimiz haliyle kendi deniz alanlarımız olmalıdır. Bu alanlardan da ilk odaklanılması gereken kısımlar, Rumlar tarafından gasp edilerek, yabancı şirketlere verilen ruhsat alanları olmalıdır. Böyle bir hamle birçok dengeyi değiştirecektir. Sonraki adımlarda da sırası ile; KKTC Hükümetinin TPAO'ya KKTC adına izin verdiği projeksiyon bölgesinde arama ve keşif aaliyetlerine girilmesi. Türkiye enerji alanında, Mısır ile ilişkilerinde Zohr sahasına sonradan (iyi koşullarla) ortak olarak kabul edilen Rus Rosneft şirketini dikkate alarak, Rusların desteği ile bazı girişimlere niyetlenebilir. Örneğin Zohr sahasından aynı şartlar ile Rosneft’e söz verilmiş ilave %5’lik pay talep edebilir. İhale sürecine giren Lübnan deniz alanlarındaki arama ruhsatlarına, kurulacak yabancı ortaklıklar ile girilmesi, diğer potansiyel deniz alanlarımızda da aramacılık faaliyetlerine girilmesi, Filistin’deki Gazze Deniz Sahasının geliştirilmesi, Libya – Tunus ve Cezayir’de bazı projelerin değerlendirilmesi söz konusu olabilecektir.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek