Petrol ve Doğalgaz Nedir?


Petrol ve doğal gaz, sadece iki elementten (karbon ve hidrojen) oluşan doğal olarak oluşan kimyasallardır. Karbon ve hidrojene dayanan kimyasal sınıflara hidrokarbonlar denir. En basit hidrokarbon metan, bir karbon atomu ve dört hidrojen atomundan oluşur.
Bugün kullandığımız tüm petrol ve gaz, milyonlarca yıl önce okyanusta yaşayan mikroskopik bitkiler ve hayvanlar olarak başladı. Bu mikroskopik bitkiler ve hayvanlar yaşadıklarında, vücutlarında karbon molekülleri olarak saklanan güneş enerjisini emmişlerdi. Öldüklerinde, denizin dibine battılar. Milyonlarca yıl boyunca, tortu tabakası ve diğer bitkiler ve bakteri tabakaları oluşmuştur.
 Derin gömüldükçe ısı ve basınç yükselmeye başladı. Basınç miktarı ve ısı derecesi, biyokütle türü ile birlikte, malzeme yağa veya doğalgaza dönüşürse belirlenir. Daha fazla ısı hafif yağ üretti. Daha çok yüksek ısı veya biyokütle ağırlıklı olarak bitki materyali doğal gaz üretti
Petrol ve doğal gaz oluştuktan sonra, çevredeki kaya içindeki küçük gözeneklerden geçme eğilimindeydiler. Bazı petrol ve doğal gaz yüzeye kadar uzanıp kaçtı. Diğer yağ ve doğal gaz yatakları, tuzağa düşürüldükleri yerden geçirimsiz kaya veya kil tabakalarına yakalanana kadar göç ettiler. Bu sıkışmış mevduat bugün petrol ve doğal gaz buldukları yerdeydi.
Petrol ve doğalgaz rezervleri dünyanın birçok yerinde bulunur. Eskiden, talep azdı ve rezervlerin bulunması kolay oldu. Aslında ilk petrol kullanıcıları, arzı için yüzey sızmasına bağlıydılar. Bununla birlikte, talep arttıkça, kolay bulunabilen petrol kullanılmıştır.
Günümüzde, petrol arama, yeryüzündeki en zorlu yerlerin bazılarında gerçekleşmektedir. Okyanusun altında ve iklimlerin aşırı olduğu alanlarda, binlerce fit yeni petrol rezervi arıyoruz.
Yakında herhangi bir zamanda petrol veya doğal gazdan arınmak zorunda kalmamız konusunda endişelenmiyoruz.
Mevcut kullanım oranımızda, 60-90 yıl süren petrol ve doğalgaz rezervlerine sahibiz. Toplam petrol ve doğalgaz miktarı artmıyorken, yeni kaynaklardan petrol ve doğalgaz bulmakta ve elde edebilme kabiliyeti her geçen gün genişlemektedir!
Artık, gömülü kömür damarları, petrol ve doğal gazın yüzey yüzeyinin altında kilometre olan derin çökeltilerden ve derin okyanustan yüzlerce kilometre uzakta ve 10.000 feet'den daha büyük su derinliklerinde doğal gaz üretiyoruz.
Kömür tarı ve petrol şeyllerinden petrol çıkarmanın ekonomik yollarını bulmak, yüzlerce yıl boyunca tedarik sağlayabilir.
Petrol ve doğalgaz endüstrisi, bu potansiyel enerji kaynaklarını artan enerji ihtiyacını karşılamak için daha güvenilir ve ekonomik hale getirmek için rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi alternatif enerjilere yatırım yapıyor.
Petrol Gerek karalar üzerindeki; gerekse denizlerdeki canlı kalıntılarının milyonlarca yıllık süreç içerisinde, yer kabuğu tabakaları arasında sıkışıp; kalmasıyla oluşur. Canlı kalıntılarının üzerinde biriken toprak ve çamur katmanları zamanla taşlaşır ve bu katmanların altında kalan, çürümüş canlı kalıntıları, basıncın etkisiyle petrol ve gaz haline gelir.
Petrol ve Doğalgaz Nasıl Oluşur
Doğalgaz yerkabuğunun altında, belli jeolojik oluşumlarla gerçekleşen, metan ve hidrokarbonlardan oluşan yanıcı, renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gaz karışımıdır. Kaynağından çıkarıldığı haliyle herhangi bir işlemden geçirilmeksizin kullanılabilmektedir.
Doğalgaz, milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan artıklarının zamanla yeryüzü kabuğunun derinliklerine gömülüp kimyasal dönüşüme uğraması sonucu oluşur. Organik madde olarak bilinen bu bitki ve hayvan artıkları doğal süreçler sonucu göl ve okyanuslarla taşınıp, dibe çökerek çamur ve kumla kaplanarak kayalaşır. Giderek daha derine gömülen bu organik madde, basınç, sıcaklık ve bir ihtimalle de bakteri ve radyoaktivitenin etkisiyle ayrışarak petrol kömür ve doğalgazı oluşturur



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek