PETROL SİSTEMLERİ VE PETROL JEOLOJİ ÖĞELERİ


Petrol sistemi, petrol kökenleri, oluşumu, göçü ve birikimi gibi ilişkili süreçleri ile hidrokarbonların oluşumunda birbirine bağlı süreçleri ve temel unsurları birleştiren petrol ve gaz oluşumunun ve araştırılmasının petrol jeolojisinin temel bir konseptidir. Hidrokarbonların oluşumu tuzak oluşumu, hidrokarbonların nesil-göç-birikimi, kaynak kaya, rezervuar kaya ve mühür veya kapak kaya gibi temel unsurları içerir. Petrol sisteminin incelenmesi petrol jeofizikçilerini ve jeokimyacıları, petrol sistemini tanımlamak için bir coğrafi bölgenin paleontoloji, stratigrafi ve sedimantolojisine dayanarak tuzak ve petrol bölgesinin doğasını bilme ve anlama konusunda yardımcı olur. Bir bölgenin, petrol veya gaz sızıntısı varsa ve alana ya da suda sızarsa, ancak büyük miktarda olmasına bakılmaksızın, bir petrol sistemine sahip olduğu söylenir. Kanıtların potansiyelinin kesin olduğuna göre, petrol sistemleri belirgin, varsayımsal veya spekülatif olarak bilinebilir. Bununla birlikte, birikim, göç ve üretilen petrol ve gazın veya onunla bağlantılı litolojik birim (ler) in diğer temel özellikleri açısından bu üç tür petrol sistemi, dikey olarak boşaltılan yatay boşaltımlı petrol sistemleri olan diğer iki ana kategoriye girmektedir.
Petrol jeolojisinin unsurları
Kaynak kayaçları, tuzak, mühür ve rezervuar kayaçları, belirli bir coğrafik alanda yapılan yansıma sismolojisi ve elektromanyetik jeofiziksel tekniklerden gelen verilerin yorumlanmasıyla sağlanan petrol sistemlerinin temel unsurlarıdır. Bu unsurların her biri, sistemin potansiyelini belirlemek için belirli bir şekilde değerlendirilir.
Kaynak kaya.
Kaynak kaya, şeyl veya kireç taşlarından yapılmış yeraltı sedimenter kaya birimi (ler) idür. Bu, hidrokarbon oluşumunun öncüllerini, organik maddeleri (eski biyolojik türlerin çürümelerinden) ve uzun süre yüksek ısıya maruz bırakılan maddeleri içerir. Kaynak kayaç, petrol ve gazın akışkanlığı nedeniyle rezervuar olarak adlandırılan üst veya daha yakın kaya (lar) a göç etmeye başlayana kadar, petrol ve gaz oluşumunda yer alan süreçleri barındırır. Kaynak kayası jeokimya yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
Rezervuar kaya.
Bu öğe, kaynak kayaçtan gelen göç eden petrolü ve gazı muhafaza eden gözenekli veya geçirgen bir litolojik birim (ler) türüdür. Petrol ve gaz genellikle suyun üstünde birikir ve yoğunluk farklarına nispeten vardır. Rezervuar kayağı temel olarak gözenekliliklerinin geçirgenliğini değerlendirerek analiz edilir ancak analizleri stratigrafi, yapısal analiz, sedimantoloji, paleontoloji ve rezervuar mühendisliği disiplinleri gibi çeşitli alanlara da girer. Rezervuar henüz tespit edilmemişse, hidrokarbon araştırmacıları açısından kritik özellikler, dökme kaya hacmi ve net brüt orantır. Kütlenin kaya hacmi (kayaçın su-hidrokarbon temasının üstündeki brüt hacmi) sedimanter paketlerden elde edilirken net brüt oran(Rezervuar kayaçlarındaki sedimanter paketlerin oranı) tahminleri analoglardan ve kuyu loglari günlüklerinden elde edilmiştir. Rezervlerin net hacmi, toplu kaya hacminin net brüt oran ile çarpımına eşittir.
örtü kaya (seal )
Hidrokarbonları rezervuardan kaçmaya kısıtlayan, geçirgenliği düşük bir litolojik birim(ler). Tebeşirler, şeyl veya buharlaştırıcılardan yapılmıştır. Analizi petrol ve gaz muhafazası için ne kadar kep taşının etkili olduğunu bilmek için kapsam ve kalınlığın değerlendirilmesine dayanmaktadır. Olabileceği litolojik deformasyona göre, kapak kaya çeşitli tiplerde bulunabilir. Kabuğun yaşadığı tektonik hareketler, antiklinal ve senklinal contalara ve şekillerinin sonuçlarına neden olur; Dışbükey form, içtenkilere oranla petrol arama çalışmalarından daha keyif vericidir. Bu nedenle her zaman sismoloji deneyleri, petrol araştırmalarını kolaylaştırmak ve verimli kılmak için içbükey bir şekil ile sızdırmayı hedefleyerek rezervuara ne kadar iyi ulaşabileceğini değerlendirmek için her zaman uygulanır.
Kapan
Kapan, petrol ve gazdan kaçınmayı sağlayan sabit ve sıkı bir mühür ve rezervuar pozisyonunu sağlayan yapısal veya stratigrafik özelliktir.
Olgunlaşma
Rezervuar kalitesinin (doğa) değerlendirilmesi, petrol üretiminin veya ihraç süresinin uzunluğunu bildikleri olgunlaşma analizini içerir.
Göç
Göç, petrol ve gazın, oluşumundan sonra sıkıştığı zaman, kaynak kayaçtan rezervuar gözeneklerine kaydırılması işlemidir. Petrol ve gaz göçünün ana faktörleri sıkıştırma, yüzdürme, kimyasal potansiyel; Termal genleşme, topoğrafya, olgunlaşma (zamanla hacim artışı) ve hidrokarbonların ve suyun birbirinden çekimsel olarak ayrılması.
Petrol Sistemleri Kimlik Belgesi
Bir coğrafi bölgede bulunan petrol veya gaz miktarından bağımsız olarak, herhangi bir miktarın varlığı, petrol sisteminin var olduğunu gösterir. Petrolün tanımlanması aşağıdaki adımlarla yapılır:
Petrolun varlığına dair bazı göstergeler bulmak
Petrol sisteminin boyutunu da aşağıdaki adımlarla belirlemek: İlk olarak bulunan petrol oluşumları genetik olarak jeokimya özelliklerine ve stratigrafik olaylara göre gruplandırılmıştır. İkincil olarak, genetik olarak petrol oluşumlarına yol açan kaynak, petrol-kaynak korelasyon yöntemleri kullanılarak tanımlanmaktadır. Üçüncüsü, coğrafi bölge, aktif kaynaklı alan, genetik olarak ilişkili tüm petrol oluşumlarına yol açtı.
Petrol sistemine isim vermek.
Petrol sistemi isimlendirmesi, insanların isimlerini belirleme veya birbirlerinden ayırt etme gibi önemli bir şeydir. Bir petrol sisteminin adı, kaynak kayanın adını gösteren farklı parçaları, ana rezervuar kaya adını gösteren kısmı ve kesinlik derecesini gösteren bir bileşik adıdır. Belirginlik derecesi, petrolün iyi bilinmekte olduğunu gösteren işaretler (?), Petrol sisteminin spekülatif olduğunu (.) Varsayımsal olduğunu ifade ederken; Örneğin Phosphoria-Weber (.) Adı, fosfor, kaynak kayaçın ismini, weber ise petrol sisteminin temel rezervuar kayaçını göstermektedir ve bu da varsayımsaldır. Bilinen bir sistem, pozitif bir petrol-kaynak kaya korelasyonuna sahip olmakla karakterizedir ve bu korelasyon gerçekten jeokimyasal kanıt yokluğunda başarısız olduğunda varsayımsaldır. 
Petrol sistemi haritalama.
Petrol sistemi haritalaması, coğrafi (uzamsal), zamansal ve stratigrafik boyutlara dayanarak sistemin tüm unsurlarını tasvir etmek için bir yoldur. Bir sistemin coğrafi kapsamı, aktif pod kaynağının bulunduğu tüm coğrafi bölgenin yayılımıdır. Sistem boyutu, coğrafi kapsamda belirlenirken, olaylar grafiğinde izlenen zamansal kapsam, önemli bir unsurun yaşlarını ve farklı süreç, koruma zamanı ve tarihteki bir sistemin kritik anı gibi yaşları gösterir. Mezar öyküsü, sistemin litolojik birimleri temel alınarak izlenen stratigrafik ölçüde açıklanmaktadır.
Petrol sistemlerinin pratik uygulamaları.
Petrol sisteminin pratik uygulaması, bulunduğu coğrafi bölgenin petrol ve gaz araştırmalarını, araştırmalarını ve değerlendirmelerini optimize etmektir. Bir sistemi haritalama ve inceleme, araştırmacıların ilgi tuzağının yağlı olup olmadığını öngörmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, petrol vilayetinin en muhtemel birikimlerini (bölge) bulmalarına yardımcı olur. Petrol sisteminin en iyi haritalanması ve çalışılması, kaynak kaya, rezervuar kaya, mühür ve aşırı yük kaya gibi tüm unsurları petrol jeolojisi, üretim-göç-birikimi süreçlerine bağlayarak yapılır.
Sistem çalışması ayrıca, araştırmacıların petrol vilayetinde tüm sistemle ilişkili olabilecek riskleri değerlendirmelerine izin verir. Bu risklerden bazıları, araştırılan sisteme komşu yeni petrol birikimleri buluyor; bu nedenle, petrol ve gaz araştırmacılarının, petrol jeolojisinde, olası keşif, optimum arama için tamamlayıcı olasılık gibi bazı riskle ilişkili özellikleri var. Bir olasılık, ticari amaçlar için yeterli miktarda petrol içerdiğinden emin olmak için açılması muhtemel bir tuzaktır. Tamamlayıcı bir olasılık (CP), bilinen bir sisteme bağlı bir olasılık ise oyunun bir veya daha fazla jeolojik açıdan ilgili umutları vardır. Bu vesileyle, mevcut sistem hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadan başka araştırmalar da incelenmektedir (araştırılmaktadır). Bu nedenle, bir ildeki petrol sisteminin daha iyi anlaşılması, araştırma riskleriyle ilişkilendirilmesi bağlamında açıklanabilir.



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek