Eşsiz Proje:Türk Akımı

Uzmanlık alanları olmayan siyasiler,akademisyenler,analist gazteciler medyada Israil gazı Türkiyeye geliyor diyerek bir bardak suda fırtına kopardılar ama bardağa boş tarafından bakınca "gerçeklerin" farkına varırsın,petrol & gaz sanayinin "lay lay lom" olmadığını görürsün.
İsrail -Türkiye boru hattı projesinin Ekonomik ve etkin maliyetler metedolojisi bazında ve uzun zamandan beridir Teknik/Teknolojik olarak Fizibl-Rantabl olmadığını yazmaktayim. Bugun Türk Akımı ile Karşılaştırmalı olarak teknik açıklamalarını anlatacağım...
İsrail -Türkiye boru hattı projesinin Kıbrıs bacağında ciddi bir teknik problem çıktı: Yapılan ön jeolojik araştırmalar Akdeniz deniz tabanının, planlanan boru hattının Türkiye terminalinde tepeli ve büyük kaya parçaları ile bezeli olduğunu gösterdi. Su altındaki araziyi açıp temizlemek başta hesaplanandan çok daha maliyetli olacak. İsrail’in doğalgaz projesini imkansızlaştıracak diğer bir neden ise, Akdeniz’deki Türk karasularında boru hatları için aşırı tepelerin ve çok sayıda askeri mayınların olması gösteriliyor. Yetkililere göre, ne İsrail ne de Türkiye bu mayınlı alanların temizlenmesi için maliyeti göze alabilecek.
Karşılaştırmalı Eşsiz Proje:Türk Akımı Güvenilir bir güzergah Gelecek için Enerji Tedariği...
Boru hattının döşenmesi için en uygun güzergahın belirlenmesi adına Karadeniz boyunca binlerce kilometrelik açık deniz taraması yapılmaktadır. Farklı seçenekleri değerlendirdikten sonra, seçilen güzergah Rusya’daki Anapa’dan Türkiye’de Kıyıköy yakınlardaki bir alan olarak belirlenmiştir. Gazprom, güvenilir bir şekilde doğal gaz tedarik etmedeki sorumluluğunu ciddiyetle üstlenir ve her zaman bu bağlamda sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmistir.
Türk Akımı boru hattı, Rusya kıyısında Anapa yakınlarında başlayacak ve 230 km boyunca Karadeniz üzerinden Rusya sularından geçecektir. Boru hattın 700 km’lik kısmı Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde döşenecektir. Sistemin açık deniz bölümü Gazprom tarafından inşa edilecektir. Açık deniz boru hattı sistemi Karadeniz üzerinden geçen birbirine paralel 2 adet hattan oluşacaktır. Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa yakınlarında denize girerek, İstanbul’un 100 kilometre batısında yer alan Kıyıköy’de Türkiye kıyısına çıkacaktır. Kıyıköy’de, Türk Akımı’nı Lüleburgaz’da mevcut bulunan doğalgaz ağına bağlayacak bir yeraltı boru hattı kurulacaktır. Güzergah buradan Yunanistan sınırındaki İpsala kasabasının uç noktasına kadar devam edecektir.
TürkAkımı, bu problemi bölgeye yıllık 31.5 milyar metreküpe kadar gaz taşımak üzere Rusya’nın gaz rezervlerine doğrudan bir bağlantı sağlayarak çözecek.Teknik açıdan sektörün mevcut sınırlarını zorlayan bir projedir. Türk Akımı, 2 kilometreyi (yer/yer 2200metre max.) aşan bir derinlikte döşenecek 81 cm’lik ilk sistemdir.Azami güvenlik için tasarlandı.İki adet açık deniz boru hattının her biri, 12 metrelik binlerce boru kesitlerinden oluşur. Bu borular özel fabrikalarda üretilip kıyılardaki inşaat alanlarına gönderilir. Boru hattının çeperi 39 milimetrelik yüksek kalite karbon manganez çelik kullanılarak üretilir. Ayrıca, her bir borunun mekanik özellikleri çelik işleme yapılarak basınca karşı dayanıklı hale getirilir.Kıyıya yakın bölgeye döşenen borular, deniz olaylarına karşı ilave dayanıklılık ve koruma için betonla kaplanır.
 TürkAkımı'nda Yeni Standartlar Oluşturuluyor: Türk Akımı’nın teknik ve fiziksel özellikleri doğalgaz taşıma sektöründeki yeni standartları belirliyor..Bu standartlar,teknik ve fiziksel özellikler maalesef İsrail -Türkiye boru hattı projesinin Kıbrıs bacağında yapılan ön jeolojik araştırmalarda boru hattı döşemek için uygun olmadığı belirlendi..
Nedir bu standartlar,teknik ve fiziksel özellikler ?
Yankı Sondajı Geniş akustik bir titreşim yaratmak için çoklu sinyal verme kapasiteli yankı cihazı kullanılır. Titreşim deniz tabanına çarptıktan sonra farklı yönlerde geri dönerek deniz tabanı profiline dair bilgi sağlar.Bu cihazdan elde edilen bilgiler üzerinden su derinliğini ve deniz taban şeklini gösteren üç boyutlu bir model oluşturulur Taban altı profil taraması Güç dönüştürücü, deniz tabanına doğru dikey olarak bir ses dalgası yayar ve bir alıcı dalganın dönüşünü kaydeder. Bu yöntem, bölgenin boru döşenmesine uygunluğunun belirlenmesi için deniz tabanının altındaki sediman ya da kaya katmanlarının görüntüsünün oluşturulmasını sağlar. Kenar tarama sonar araştırması Deniz tabanında geniş alanların imajlarının oluşturulması için kullanılan bu teknikle, bir noktadan sola ve sağa doğru 500 metrelik bir alan taranarak güzergah yakınlarında olası engellerin varlığına ilişkin bilgi edinilir. Deniz tabanı numuneleri Bir dizi farklı tekniğin kullanılmasıyla farklı derinliklerdeki deniz tabanından numuneler alınır. Alınan toprak örnekleri, deniz tabanının boru hattı döşemek için uygun olup olmadığını belirlemek için laboratuvarda analiz edilir.
 

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek