Petrol ve Doğal Gaz Arama, Gelişim, Üretim Faaliyetleri ve Maliyetleri - 2

 Sismik Maliyet

Sismik bir kampanyanın maliyeti şu bölümlere ayrılabilir: Saha verisi toplama maliyeti. Veri işleme maliyeti (bilgisayar işleme) Yorumlama maliyeti (karar vermeyi etkinleştirmek için sonuçların analizi ve anlaşılması)

Denizde sismik verilerin elde edilmesi, geminin her yöne hareket kolaylığı nedeniyle karada olduğundan daha kolaydır. Bu, daha düşük maliyetle geniş bir alanı kaplamaya izin verir. Satın almada olduğu gibi, rutin sismik işleme, hizmet şirketlerine tedarik edilmektedir. İşleme maliyetleri genellikle edinme maliyetlerinden önemli ölçüde daha düşüktür. Sismik veriler elde edildikten ve işlendikten sonra, karar vericiler tarafından kullanılabilecek bilgilere dönüştürülmelidir. Verilerin işlenmesi uzmanların kontrolünde yapılmalıdır. Bu, sismik kampanya başına birkaç yüz bin ile bir milyon dolar arasında değişebilen personel ve bilgi teknolojisi maliyetlerine dönüşüyor.

Sismik bir kampanyanın toplam maliyeti, erişimin zorluğuna, istenen kapsama türüne ve kapsanan alana bağlı olarak birkaç milyon dolar ile birkaç on milyonlarca dolar arasındadır (maliyet $/km kare olarak hesaplanmıştır)

Bu maliyetler aynı zamanda yerel pazarlarda hizmet şirketleri arasındaki şiddetli rekabetle de ilgilidir ve sismik araştırmaların verilmesi ilgili ülkelerde rekabetçi ihaleye tabidir. Jeolojik ve sismik veriler sayesinde, beklentilerin ilgisini değerlendirmek ve nihayetinde yapmak mümkündür. bir arama kuyusu açma kararı, çünkü yalnızca sondaj yoluyla alt toprağa doğrudan erişim, bir alanın var olduğundan emin olabilir.

Sondaj Maliyeti

Bir arama kuyusunun sondajı, esas olarak geçilen katmanların derinliğine ve sertliğine bağlı olarak genellikle iki ila altı ay sürer ve maliyetin %70 ila 75'i bu süre ile doğru orantılı olacaktır. Öte yandan, ortalama olarak beş kuyudan yalnızca biri, hatta az bilinen alanlardaki yedi kuyudan yalnızca biri, ekonomik olarak işletilebilir bir rezervuarın keşfedilmesine yol açar, bu da petrol şirketinin tüm kuyuların maliyetlerini bile hesaba katması gerektiği anlamına gelir. eğer bir keşfe yol açmamışlarsa. Sondaj maliyeti jeoloji-jeofizik maliyetinden daha yüksektir ve bir arama programının maliyetlerinin büyük kısmını temsil eder.

Sondaj kulesinin tek başına yükleniciden kiralanması, toplam sondaj maliyetinin %20 ila %40'ını temsil eder. Bir sondaj kulesi kiralamanın günlük maliyeti, kuyunun derinliğine ve denizde su derinliğine bağlı olarak gücüne göre değişir. teçhizatın yerleştirileceği yer. Ayrıca sondaj kulesi kullanım oranına, yani petrol şirketlerinin talebi ile ham petrolün varil fiyatına göre değişen mevcut sondaj ekipmanı arzı arasındaki orana göre de değişir. Bu maliyete denetim maliyetleri de eklenmelidir. sondaj için gerekli iş, sarf malzemelerinin maliyeti ve diğer ekipman ve uzmanlık maliyeti (lojistik, çamur, kütük vb.). Sonunda, bir kuyu genellikle birkaç milyon ila birkaç on milyon dolar arasında mal olacak. Bir açık deniz kuyusu, benzer bir süreye sahip olsa bile, genellikle karadaki bir kuyudan 3 ila 5 kat daha pahalıya mal olacaktır. Uç bölgelerdeki ve/veya çok büyük derinliklerdeki kuyular birkaç yüz milyon dolara mal olabilir.

Toplam Arama Maliyeti

Arama maliyetleri, kuyu testi de dahil olmak üzere sismik, jeolojik ve jeofizik yorumlama ve arama sondajını içerir. Arama harcamaları, tanım olarak, keşiften önce tahakkuk ettirilir ve bu nedenle, şirketin hesapları üzerinde iki temel sonuçla doğrudan bir etkisi vardır: bunlar, yalnızca ticari bir keşif olması durumunda “iade edilir”; ancak, bir arama programının başarı olasılığı sadece %10 ila %30'dur, ancak öz kaynaktan finanse edilebilirler; Yüksek başarısızlık riski göz önüne alındığında, hiçbir banka bir petrol şirketine keşif için borç vermez.

Arama harcamaları çok geniş bir aralıkta değişebilir. Başarısız keşif durumunda sismik bir kampanya ve kuru bir kuyu maliyeti ile sınırlandırılabilirler. Bu durumda, petrol şirketi, bu arama kampanyası, incelenen alan hakkında ek bilgi edinilmesine izin verse bile, mali bir kayıp kaydeder. Toplam harcama miktarını varil cinsinden keşfedilen rezervlere bölerek maliyeti $/boe (varil petrol eşdeğeri) cinsinden ifade ediyoruz: bölgeye ve zamana bağlı olarak, bu rakam genellikle varil petrol eşdeğeri başına 2 ila 5 dolar arasında değişecektir.





Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek