Pratik- Verimlilik - Tanımlayıcı Gaz Kuyusu Testi

 Pratik Kuyu Testi

Petrol ve gaz kuyularında Giriş Testleri sondaj, tamamlama ve üretimin çeşitli aşamalarında gerçekleştirilir. Her aşamadaki test hedefleri, üretilen sıvıların basit bir şekilde tanımlanmasından ve rezervuar teslim edilebilirliğinin belirlenmesinden karmaşık rezervuar özelliklerinin karakterizasyonuna kadar uzanır. Çoğu iyi test, üretkenlik testi veya tanımlayıcı/rezervuar testi olarak gruplandırılabilir.

* Verimlilik kuyusu testleri;

 Üretilen sıvıları tanımlayın ve ilgili hacim oranlarını belirleyin. Rezervuar basıncını ve sıcaklığını ölçün.

Basınç Hacim Sıcaklık(Pressure Volume Temperature-PVT) analizi için uygun numuneler edinin.

İyi teslim edilebilirliği belirleyin.

Tamamlama verimliliğini değerlendirin.

İyi hasarı karakterize edin.

Workover veya stimülasyon tedavisini değerlendirin.

* Tanımlayıcı testler;

-Rezervuar parametrelerini değerlendirin.

-Rezervuar heterojenliklerini karakterize edin.

-Rezervuar kapsamını ve geometrisini değerlendirin.

-Kuyular arasındaki hidrolik iletişimi belirleyin.

Hedefler ne olursa olsun, kuyu testi verileri, rezervuar performansının analizi ve iyileştirilmesi ve güvenilir tahminler için esastır. Bunlar da, rezervuar gelişimini optimize etmek ve varlığın verimli yönetimi için hayati önem taşır. İyi test teknolojisi hızla gelişiyor. Rezervuarla ilgili diğer disiplinlerden gelen verilerle entegrasyon, geçici analiz için etkileşimli yazılımın sürekli gelişimi, kuyu içi sensörlerdeki iyileştirmeler ve kuyu altı ortamının daha iyi kontrolü, kuyu testinin önemini ve yeteneklerini önemli ölçüde artırdı.

* Verimlilik Kuyusu Testi

 En basit test şekli olan verimlilik kuyusu testi, üretken sıvıların tanımlanmasını, temsili numunelerin toplanmasını ve rezervuar teslim edilebilirliğinin belirlenmesini sağlar. Hidrokarbon fazlarının farklı basınç ve sıcaklıklarda nasıl bir arada var olduğunu ortaya koyan Basınç Hacim Sıcaklığı analizi için oluşum sıvısı örnekleri kullanılır. Basınç Hacim Sıcaklık analizi ayrıca kuyu testi analizi ve akışkan akış simülasyonu için gerekli akışkan fiziksel özelliklerini sağlar.

Rezervuar teslim edilebilirliği, ticari kullanım için önemli bir endişe kaynağıdır. Bir rezervuarın üretkenliğini tahmin etmek, akış hızlarını aşağı çekme basınçlarıyla ilişkilendirmeyi gerektirir. Bu, kuyuyu birkaç akış hızında (farklı şok boyutları) akıtarak ve şoku değiştirmeden önce stabilize dip deliği basıncını ve sıcaklığını ölçerek başarılabilir. Düşme basıncına karşı akış verilerinin grafiği, içeri akış performans ilişkisi (inflow performance relationship- IPR) olarak bilinir.

Tek fazlı petrol koşulları için, içeri akış performans ilişkisi, dikey eksenle kesişmesi statik rezervuar basıncını veren düz bir çizgidir. Eğimin tersi, kuyunun verimlilik endeksini temsil eder. İçeri akış performans ilişkisi, kaya-akışkan sisteminin özellikleri ve kuyuya yakın koşullar tarafından yönetilir.

Daha dik hat, zayıf oluşum akış özelliklerinden (düşük hareketlilik-kalınlıklı ürün) veya kuyuyu açarken veya tamamlarken meydana gelen hasardan (yüksek yüzey faktörü) kaynaklanabilecek düşük üretkenliğe karşılık gelir.

* Tanımlayıcı Kuyu Testi

Formasyonun akış kapasitesinin tahmini, kuyu hasarının karakterizasyonu ve bir geçici veya stimülasyon tedavisinin değerlendirilmesi, geçici bir test gerektirir çünkü stabilize bir test, hareketlilik-kalınlık ve cilt için benzersiz değerler sağlayamaz. Geçici testler, yüzey üretim oranlarında ani değişiklikler getirilerek ve dip deliği basıncındaki ilgili değişiklikler kaydedilerek gerçekleştirilir. Geçici kuyu testi sırasında gerçekleştirilen üretim değişiklikleri, kuyu deliğinde ve çevreleyen kayada basınç bozukluklarına neden olur. Bu basınç bozuklukları formasyona doğru ilerler ve kaya özelliklerinden çeşitli şekillerde etkilenir. Örneğin, bir basınç bozukluğu, sıkı bir rezervuar bölgesine girmekte güçlük çekecek, ancak yüksek geçirgenliğe sahip bir alandan engellenmeden geçecektir. Bir gaz kapağına girildiğinde azalabilir veya hatta kaybolabilir. Bu nedenle, zaman içinde kuyu deliği basıncı tepkisinin kaydı, şekli rezervuarın benzersiz özellikleri tarafından tanımlanan bir eğri üretir. Basınç geçici eğrilerinde bulunan bilgilerin kilidini açmak, kuyu testi yorumunun temel amacıdır.

Basınç geçici eğrisi analizi, muhtemelen rezervuar özellikleri hakkında diğer tekniklerden daha fazla bilgi sağlar. Yatay ve düşey geçirgenlik, kuyu hasarı, kırılma uzunluğu, depolama oranı ve boşluklar arası akış katsayısı belirlenebilecek özelliklerden sadece birkaçıdır. Ek olarak, geçici basınç eğrileri, rezervuarın kapsamını ve sınır ayrıntılarını gösterebilir. Bununla birlikte, eğrinin şekli, rezervuarın üretim geçmişinden de etkilenir. Üretim hızındaki her değişiklik, rezervuara geçen ve önceki basınç etkileriyle birleşen yeni bir geçici basınç oluşturur. Kuyu deliğinde gözlemlenen basınçlar, tüm bu basınç değişikliklerinin üst üste binmesinin bir sonucu olacaktır.

Üretim oranları değiştirilerek farklı tipte kuyu testleri gerçekleştirilebilir. Bir üretim kuyusu üzerinde bir vana (shut-in) kapatılarak bir birikim testi yapılırken, bir kuyu üretime geçirilerek bir düşüş testi yapılır. Çoklu hız, eş zamanlı ve enjeksiyon kuyusu düşüşü gibi diğer kuyu testleri de mümkündür.

Rezervuarın üretim hızı değişikliklerine tepkisini simüle etmek için matematiksel modeller kullanılır. Gözlenen ve simüle edilen rezervuar tepkisi daha sonra modelin doğruluğunu doğrulamak için kuyu testi yorumu sırasında karşılaştırılabilir. Geçirgenlik veya kuyudan arızaya olan mesafe gibi model parametreleri değiştirilerek, gerçek ve modellenen veriler arasında iyi bir eşleşme sağlanabilir. Model parametreleri daha sonra gerçek rezervuarınkilerin iyi bir temsili olarak kabul edilir. Günümüzün bilgisayar tarafından üretilen modelleri çok daha fazla esneklik sağlar ve gerçek ve simüle edilmiş veriler arasındaki eşleşmenin doğruluğunu artırır. Artık neredeyse sınırsız sayıda rezervuar modelini gözlemlenen verilerle karşılaştırmak mümkündür.






Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek