Gaz, petrol gibi küresel bir emtia mı?



Gaz, petrol gibi küresel bir emtia mı?

sorusu sık sık ortaya çıkıyor ve cevap genellikle “henüz değil”. Ancak bugünkü pazardaki değişiklikler derin ve dönüşümsel görünüyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti, şimdiye kadar farklı pazarlara hızlı bir şekilde genişliyor. LNG'yi kısa vadede satın almak ve satmak için büyüyen bir pazar var, bu da daha fazla esneklik ve likidite ile sonuçlanıyor. Girişe engeller düştü ve daha fazla ülke LNG'yi ithal etti. Ve gaz fiyatları, kendi koşullarına giderek artan bir şekilde, on yıllara dayanan petrolün tarihsel bağlantısını zayıflatıyor. Çoğu önlemle, gaz daha önce hiç olmadığı kadar küresel ve gün geçtikçe daha fazla oluyor. Ama bunu küresel bir meta olarak adlandırmak için çok erken. Piyasa dönüştürülüyor, ancak küresel pazara geçiş yavaş, düzensiz ve düzensiz. Ve Asya'da daha derin değişiklikler yaşanana kadar, küresel bir pazar, bizim erişmemizin ötesinde kalacaktır.

Küresel Pazar Nedir?

Küresel bir pazarda, şoklar küresel olarak yankılanıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yükselen gaz üretimi, ABD'nin yanı sıra Japonya'daki fiyatları da düşürmeli; Birleşik Krallık'taki soğuk çırpıda Arjantin ve Tayland'daki fiyatları kaldırmalı; Brezilya'daki bir kuraklık, Hindistan ve Polonya'nın gazı satın alması için daha pahalı hale getirmelidir. Petrol piyasasının işleyişi şöyle: Venezuela'da bir grev; Libya veya Nijerya'da bir saldırı; İran'a karşı yaptırımlar; Amerika'da petrol üretimindeki artış - tüm bu etkiler kesin etkileri bir yerden diğerine değişse de, dünya çapında fiyatları etkiler.

Ancak gaz petrol değildir. Petrol küresel bir emtiadır; Gaz hala bölgesel ve yerel güçlerin hakimiyetindedir. Dünyada tüketilen gazın sadece yüzde 30'u bir sınırı geçiyor; petrol için eşdeğer yüzde 70'in üzerindedir. Petrol piyasası esnek ve çeviktir; Gaz piyasası katıdır, maliyetli altyapıya dayanır ve genellikle uzun vadeli sözleşmeler yoluyla işlem görür. Petrolün fiyatı dünyadaki aynıdır, artı veya eksi nakliye maliyetleri ve kalite farklılıklarını hesaba katan farklar. Buna karşılık gaz fiyatları her yerde vardır: bunlar bölgeler arasında ve bölgeler arasında değişir ve hatta ülkeler içinde (tedarikçi tarafından) farklılık gösterir. Petrol fiyatları birlikte hareket ederken, gaz fiyatları da değil: bir fiyat yükselebilir, bir diğeri düşebilir. Ters yönde hareket eden petrol fiyatları nadir bir istisnadır; Gazda, bu normdur.

Neden? Birincisi, gazı, özellikle uzun mesafelerde ve hatta gazın LNG haline gelmesi için soğutulması gerektiğinde daha fazla taşıması daha pahalıdır. Bu yüzden daha az sayıda ülke doğalgaz ithal ediyor ve ihraç ediyor (ve nadiren ikisini de). İkinci olarak, gaz geleneksel olarak sabit bir kaynak ve destinasyonla uzun vadeli sözleşmeler yoluyla işlem görmüştür - yani daha az gaz ihtiyacı olan pazarlara akabilir. Üçüncüsü, gaz fiyatları tarihsel olarak petrolle bağlanmış, bu da gazın değil petrolün kıtlığını yansıttı ve dolayısıyla ticaret veya yatırım için anlamlı sinyaller iletmiyordu. Bu pazarda, şokların küresel olarak yankılanması zordur.

Daha Yakın mıyız?

Yine de pazar değişiyor. LNG'nin ihracatı, sermaye açısından yoğun olmaya devam etmektedir, ancak LNG'nin, gazın (yüzer depolama ve yeniden düzenleme birimleri veya FSRU'lar) içine dönüşmesini sağlayan damarlar nedeniyle, daha basit ve daha ucuz hale gelmiştir. Bunlara izin vermek daha kolaydır ve daha az ön sermaye gerektirir. 2006 yılında LNG ithal eden 17 ülke vardı; sayı şimdi 39 ve kısmen FSRU'lar tarafından yönlendiriliyor. Ayrıca, tek boru hatları yavaş yavaş ülkeleri bir araya getiren bölgesel ağlar oluşturdu. Gazın hareket etmesi hâlâ pahalıdır, ancak daha fazla ülke bunu yapmak için altyapıya sahiptir.

Özellikle yeni LNG projeleri için uzun vadeli sözleşmeler hala önemlidir. Ancak son yıllarda kısa vadeli sözleşmelere geçiş olmuştur. Kendi başına, bu hareket en azından likiditeyi ölçmede çok az anlamına gelir. Önemli olan esneklik. Bir örnek düşünün: 20 yıllık sözleşmeli bir alıcı LNG'yi spot piyasada satıyor olabilir. Bu LNG esnek ve şoklara cevap verebilir. Şimdi bu hacmin kısa vadede yeniden satıldığını hayal edin - beş yıllık bir sözleşme. Bu durumda, spot spot piyasadan kaybolur. Yeniden satış için mevcut değildir. Dolayısıyla kısa vadeli sözleşmeler likiditeyi zorunlu olarak arttırmaz; hatta azaltabilirler. Her şey gazın nereden geldiğini ve daha önce o gaza ne olduğuna bağlı.

Aynısı hedef esnekliği için de geçerlidir. LNG'nin yeniden yönlendirilmesi için hedef esneklik, Atlantik Havzası'nda 20 yıldır sözleşme normuydu ve Orta Doğu'dan (çoğu olmasa da) satılan LNG'nin çoğu için geçerli. Ve Amerika'dan gelen hedef esnekliği ile daha fazla LNG var. Ancak sözleşme esnekliği sadece bir alıcıya LNG kargolarını yeniden yönlendirme seçeneği sunar. Bu, kargoların aslında yönlendirileceği anlamına gelmez. Ve esneklik sabit değil. Son yıllarda, piyasa, belirli ülkelerden gelen verilere (örneğin Mısır, Yemen, Trinidad) düştüğü için çok sayıda hedef-esnek LNG kaybetti. Net tutar önemlidir, brüt değil.

Aslında, LNG'nin kısa vadeli ve spot piyasası, 2010'un başlarında büyüdü, ancak toplamın yüzde 30'undan daha azına yayıldı (2016'ya ilişkin veriler, henüz 2017 için açık kaynak verilere sahip değiliz). Ayrıca, bu sayı hem kısa vadeli sözleşmeleri (dört veya beş yıldan az) hem de spot işlemlerini kapsamaktadır, bu nedenle şoklara cevap vermek için ne kadar LNG'nin mevcut olduğunun mükemmel bir göstergesi değildir. Ve bu büyümeden sonra bile, kısa vadeli LNG, toplam gaz ticaretinin yüzde 10'undan daha azına ve dünyada tüketilen toplam gazın yüzde 3'ünden daha azına tekabül etmektedir.

Bu küçük hacim, büyüyse bile, küresel bir piyasaya gaz sağlamaya yardımcı olabilir mi? Hepsi fiyatlamaya bağlı. Tarihsel olarak, Kuzey Amerika dışındaki uluslararası ticarete konu olan gazın fiyatları büyük ölçüde petrolle endekslendi. Ancak petrol ve doğal gazın birbirine bağlandığı formüller değişmektedir, dolayısıyla aynı petrol fiyatı farklı sözleşmelerde farklı gaz fiyatları üretmektedir. Bu pazarda, şoklara ortak bir fiyat veya ortak fiyat tepkisi olmak imkansızdır. En iyi ihtimalle, gaz fiyatları petrol şoklarına benzer şekilde tepki verebilir.

Geçtiğimiz on yılda, bu fiyatlandırma sistemi gelişti. 2016 yılında, dünya gazının yaklaşık yüzde 45'i piyasa prensiplerine göre ve petrol referansı olmaksızın (endüstri paritesinde, gaz-gaz rekabetinde) fiyatlandırılmıştır. 2005 yılında bu oran yüzde 31 seviyesindeydi. Ancak, uluslararası ticarete konu olan gaz için, petrol endeksleme işlem hacmi, 2005 yılında yüzde 63 seviyesinden işlem gören hacmin yüzde 49'unu oluşturuyor. Çoğunlukla, fiyat, petrolün tümüyle olmasa da petrolden ayrıldığı Avrupa'da gerçekleşti. veya eşit olarak. Asya'da, petrol endeksleme hala hüküm sürmektedir. Bugün bile Japonya'nın LNG için ithalat fiyatı petrol fiyatını yakından takip ediyor.

Diğer bir deyişle, pazar, farklı fiyatlara ve farklı fiyatlandırma rejimlerine ait bir yama işi olmaya devam ediyor. Çoğu ülkede, gaz fiyatları çok sayıda rejimi yansıtmakta ve önemli ölçüde değişkenlik göstermektedir. Örneğin Aralık ayında Japonya, Nijerya'dan LNG için Katar'dan yüzde 30 daha fazla ödeme yaptı. Kore'de en ucuzdan en pahalıya doğru yüzde 40 idi. Bu spreadler çoğu büyük pazarda ortaktır ve gerçek anlamda küresel bir pazarın varlığına inanırlar.

Ayrıca, fiyatların bugün geçmişten daha fazla ilişkili olduğuna dair bir kanıt yoktur. 2017'nin ikinci yarısında Birleşik Krallık'taki gaz fiyatları yüzde 70 oranında artmış, ancak ABD'de yüzde 7, Japonya'da yüzde 2 oranında gerilemiştir. Bölgelerde de tekdüzelik yoktu. Almanya'da, sınır fiyatı aynı dönemde yüzde 19 arttı, ancak Fransa'da yüzde 6 oranında azaldı ve Norveç’in ihracat fiyatı yüzde 28 arttı. Kanada’nın ihracat fiyatı Henry Hub’ın düşüşüyle ​​yüzde 18 arttı. Asya’da, Tayland’a yapılan ithalat fiyatı yüzde 13 artarken, Japonya’nın düşüşü gerçekleşti. Fiyatlar farklı yönlerde ve farklı büyüklüklerde hareket ediyor - ve geçmişte olduğundan daha fazla.

Başka bir deyişle, sadece fiziksel göstergelere baktığımızda daha fazla küresel pazara sahibiz - LNG olarak ne kadar gaz nakledilir; kaç ülke ithalat ve ihracat gazı; ticaret bağlantılarının ne kadar karmaşık olduğu; Uzun vadeli sözleşmeler dışında ne kadar LNG işlem yapılır. Ancak, fiyatlara bakarsak, birbirleriyle uyumlu olarak hareket edip etmedikleri konusunda küresel bir pazar yoktur; şoklar global olarak yankılanıyor olsun. Nitekim, 2017 yılında, fiyatlar neredeyse yirmi yıl içinde en az miktarda korelasyon göstermiştir. Bu küresel bir pazar değil.

Ne İhtiyacı Var?

Küresel pazarın ortaya çıkıp çıkmayacağı konusunda LNG'nin spot piyasasına bir barometre olarak odaklanmak yaygındır. Bu mantıklı - küresel bir pazar canlı ve sıvı spot pazarına ihtiyaç duyar. Ancak, küresel olarak yankı uyandırmak için, şokları iletmek için yalnızca bir spot piyasaya değil, aynı zamanda gerçek zamanlı temelleri yansıtacak fiyatlara da ihtiyacımız var.

Spot piyasasında daralma olmaksızın fiyat farklılıkları var. Opaklık bu konuda yardımcı olur: LNG, özellikle fiyatlandırma söz konusu olduğunda opak kalır. Yeni finansal araçlar ve daha fazla likidite var, ancak yukarıda açıklanan fiyat farklılıkları hala şaşırtıcı. Opaklık, elbette kârlıdır - aynı ürün için aynı piyasada aynı anda yüzde 30 veya yüzde 40 daha fazla ücret almak en iyi fiyat ayrımcılığıdır. İyi işleyen bir pazarda, bu spreadler ve getirdikleri karlar önemli ölçüde küçülmelidir. Ancak bu, gaz için yeni bir fiyatlandırma sistemi gerektiriyor.

Uygulamada, bu daha fazla gaz-gaz fiyatlandırması anlamına gelir. Kuzey Amerika, Birleşik Krallık ve Kıta Avrupası, gaz piyasasında doğal gaz fiyatlandırmasına geçişin uzun ve acı verici olduğunu göstermektedir. Deneme ve iterasyon gerektirir ve güçlü devlet desteğine ihtiyaç duyar. Görevliler değişmeden kaybederler. Genellikle aşırı arz olduğunda, müşterilerin daha iyi şartlar aramasına neden olur. Alt kullanıcılar için rekabet gerektirir, böylece son kullanıcılar yerleşik oyuncuları kendi anlaşmalarını kesmek için atlayabilir. Güçlü bir düzenleyici tarafından zorlanan boru hatlarına açık ve adil erişim gerekmektedir. Genellikle uzun ve çekişmeli dava veya tahkim içerir. Ve o zaman bile, sürecin tamamlanması yıllar alır.

Bu bileşenlerin birçoğu Asya'da bulunmaktadır (Avrupa'da bile, iç pazar henüz her yerde bu düzeydeki likiditeyi getirmemiştir). Liberalleşme sürecinin Asya çapında düzensiz olması ve tedarikin temin edilmesinin sık sık daha açık pazarlar arzusu ile çatışması. Hükümetler liberalleşmenin faydalarını istiyorlar, ancak maliyetlerini değil. Görevliler, Kuzey Amerika ve Avrupa'da serbest piyasalar olarak milyarlarca dolar, pound ve avro kaybettiler. Asya hükümetleri benzer güçlerle ulusal şampiyonaların peşine düşecek mi? Düzenleyiciler, ağlarına erişimi kısıtlayan yerleşik görevliler mi olacak? Hükümetler, ticari uyuşmazlıklarda sıkıntı çeken diplomatik serpintiyi riske atacak mı?

Geçişler yıkıcı ve düzensizdir ve tamamlanacak güçlü hükümet yönetimine ihtiyaç duyarlar. Özellikle Asya hükümetleri, kendi iç gazı ve enerji piyasalarını bozmak için benzer bir isteklilik gösterene kadar, küresel bir gaz piyasası, bizim erişmemizin ötesinde kalacaktır.


Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek