Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattı gerçekci mi yoksa fantezi mi?

İsrail - Türkiye doğalgaz boru hattı Kıbrıs’ın onayı olmadan da inşa edilebilir mi?
Türkiye İsrail gazına talip mi?
İsrail doğal gazı cazip mi,ucuza mı gelir?
İsrail - Türkiye doğalgaz boru hattı Kıbrıs’ın onayı olmadan da inşa edilebilir ancak Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hattın geçmesini engelleyemez ama Çevresel Etki Değerlendirmesi İzini sebebiyle engelleme yapar ve geciktirir.
Boru hattının çevre analizinin yapılması, Güney Kıbrıs organları tarafından analizin onaylanması, hat için lisans verilmesi gibi konularda zorluklar çıkarabilir( BMDHS Madde 79. Kıta sahanındaki denizaltı kabloları ve boru hatları ) fakat "Birinci" derecede "EN ÖNEMLİ ENGEL FİYATTIR" yani ekonomik sınırlamalar.
Mevcut konjonktürde İsrail gazının Türkiye’ye geleceğini düşünmüyorum. Enerji arzını güçlendirmek isteyen Türkiye İsrail gazını almasa da olur.İsrail ile doğal gaz ticaretinde işler istediği gibi gitmezse, Türkiye seçeneksiz kalmaz.
Düşen petrol fiyatları nedeniyle kullanımı gittikçe hem ucuzlayan hem artan LNG çok daha mantıklı bir çözüm olarak düşünülebilir.
İsrail Türkiye’ye doğalgazı iç pazarındaki fiyatlara (Noble Enerji İsrail ic piyasa fiyati $5,50MMbtu+$2 boru hatti maliyeti+aracı sirketin kar payı eklenince Türkiye $9/10 dolara mal olacak gaz SATIN ALMAZ,  ALAMAZ ) göre daha yüksek fiyattan satmak istemektedir ve satmak da zorunda çünkü şirketler fırsatçılık yaparak, kartelleşmeye gidebilir diye İsrail hükümeti ile gaz şirketleri arasında "Gaz çerçeve anlaşması" var ve ihrac olunacak kota uygulamasına tabi olan gaz fiyatını şirketler sübvansiye etmek zorunda ancak bu istek, Türkiye’nin Rusya ( Rus GAZPROM'un BOTASa Trakya teslim fiyati $5,80MMbtu) gibi İsrailden cok daha da ucuza başka tedarikçilerinin de olduğu düşünüldüğünde ekonomik ve ticari açıdan fazla iyimser görünmüyor hatta mevcut piyasa koşullarında imkansız.







Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek