Kanuni sondaj gemisi Fatihten FARKLI olarak neler yapacak?

TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de kazdığı Tuna-1, Türkali-1 ve Türkali-2'nin kuyu testlerini ve tamamlama sondajı işlemlerini Kanuni sondaj gemisinin yapacağını açıkladı. Kanuni ilk teste Mayısta Türkali-2'de başlayacak

Fatihin kazdığı Tuna-1 ve Türkali-1 arama/keşif kuyusu, Türkali-2 ise değerleme/teyit kuyusudur.
SORU: Kanuni sondaj gemisi Fatihten FARKLI olarak neler yapacak?
CEVAP: Gaz Kuyusu/Üretim Testleri - Tamamlama sondajı işlemleri - Hidrokarbon rezervlerinin tahmin edilmesi.
Kanuni sondaj gemisinin yapacağı bir dizi testleri ve tamamlama sondajı işlemlerini bilgisel olarak AÇIKLIYORUM:
Değerleme/Teyit Kuyusu: Üretim kuyuları, üretim yapısı ve özellikleri belirlendikten sonra öncelikle petrol veya gaz üretimi için açılır. Geliştirme kuyuları, değerlendirme sondajı ile kullanıma uygun olduğu kanıtlanmış petrol veya gaz üretimi için açılan kuyulardır.
Değerleme Sondajı: Sahanın kapsamını, rezervlerini, olası üretim oranını ve petrol veya gazın özelliklerini değerlendirmek için petrol veya gaz keşfedildikten sonra yapılan sondaja denir.
Bir değerlendirme kuyusu açmanın amaçları şunlardır: Rezervuarın boyutunu / açıklığını kanıtlamak için;
1- Bir rezervuardaki süreklilik ve çeşitlilik alanlarını sınırlamak (rezervuardaki kayalar ve sıvılar açısından).
2- Rezervuardan üretim oranını değerlendirmek.
Başarılı bir keşif sondajının hemen ardından gelen petrol operasyonları aşaması; Değerleme sırasında, petrol veya gaz sahasının boyutunu ve en verimli şekilde nasıl geliştirileceğini belirlemek için tanımlama kuyuları açılabilir. Değerleme sondajı, keşif ve saha geliştirme arasında bir aşamadır. Değerleme kuyusunun amaçlarına bağlı olarak, kuyuyu arama kuyusundan olabildiğince uzağa ve farklı kaya ve petrol/gaz bulma olasılığının en yüksek olduğu bir konuma konumlandırmak yaygındır. Daha sonra, esas olarak değerlendirme ve geliştirme sondajından ve saha üretim verilerinden elde edilen bilgilere dayanarak, rezervuar için kaynak değerlendirmesi güncellenir ve girişimin ekonomik fizibilitesi ve değeri daha doğru bir şekilde değerlendirilebilir.
Değerleme Kuyusu veya Değerleme Sondajı, Birikimin kapsamını ve boyutunu daha iyi anlamak için keşfedilen bir hidrokarbon birikiminde açılan bir kuyu - genellikle "-2", "-3" vb. İle gösterilir.
Değerleme kuyuları, bir birikim geliştirilmeden önce veya sonra açılabilir. Değerleme kuyuları sondajdan sonra terk edilebilir veya gelecekteki üretim kuyuları olarak tutulabilir. Bir Değerleme Kuyusunun genellikle bir Keşif Kuyusundan daha büyük ancak bir Geliştirme Kuyusundan daha az başarı şansı vardır.
Rezervuar hakkında ne biliyoruz ve bu bilgiyi nasıl alıyorsunuz?
Genel olarak "Kuyu Günlükleri: Açılan sondaj kuyularında, geçilen birimlerin litolojik, petrofizik ve kimyasal özelliklerindeki değişimlerin derinliğin fonksiyonu olarak ölçülmesine KUYU LOGU" olarak adlandırılan geniş bir kuyu ölçüm aralığı, sondaj sırasında veya sondaj tamamlandığında gerçekleştirilir (kablolu kayıt). Bu ölçümlerin analizi, diğer şeylerin yanı sıra, hangi delinmiş kaya katmanlarının gaz ve/veya petrol içerdiğini ve kayaların ve sıvıların özelliklerini belirlemeye izin verir.
Rezerv tahminini daha iyi anlamak için birkaç önemli terimin tanımlanması gerekir. Yerinde Orijinal Gaz; üretimden önce bir rezervuarda depolanan toplam hidrokarbon hacmini ifade eder. Rezervler veya geri kazanılabilir rezervler, mevcut teknoloji kullanılarak bir rezervuardan karlı bir şekilde çıkarılabilen hidrokarbonların hacmidir.
Jeolojik verilerin ve mühendislik verilerinin entegre edilmesini içeren karmaşık bir süreçtir. Mevcut verilerin miktarına ve kalitesine bağlı olarak, Mevcut orijinal gazın hacimsel tahminleri, rezervuardaki hidrokarbonların hacmini geometrik olarak tanımlayan jeolojik bir modele dayanmaktadır. Bununla birlikte, esas olarak basınç ve sıcaklık düştükçe petrolden çıkan gaz nedeniyle, yüzeydeki petrol, yeraltında olduğundan daha az yer kaplar.
Hacimsel yöntem ise rezervuarın alansal boyutunun, kaya gözenek hacminin ve gözenek hacmi sıvı içeriğinin belirlenmesini bekliyor. Bu, yerinde bulunan hidrokarbon miktarının bir tahminini sağlar. Bu durumda nihai geri kazanım, uygun bir geri kazanım faktörü kullanılarak tahmin edilebilir.
Sondaj sırasında alınan kuyu günlükleri ve kaya örneklerinden, özellikleri petrolün (net rezervuar) ticari olarak geri kazanılmasına izin veren katmanlar arasındaki ve tüm rezervuar kaya katmanlarının toplam kalınlığı (brüt) arasındaki oranı (net / brüt) belirlemek mümkündür.
Üretim Testleri: kuyu verimliliğinin bir göstergesini elde etmek için çalıştırılır ve rezervuarın belirli koşullarında ve akış basınçlarında akış kapasitesini belirlemek için gerçekleştirilir. Petrol ve gaz kuyuları üzerinde testler, çeşitli farklı amaçlar için sondaj, tamamlama ve üretimin çeşitli aşamalarında gerçekleştirilebilir. Sismik etütlerden elde edilen bilgilerin haritalanıp analizi ve kuyulardan alınan bilgilerle kalibre edilerek rezervuar katmanlarının mekansal yayılımı ve hacim özelliklerini hesaplıyoruz.
Rezervuarın özellikleri hakkında pek çok bilgi, “üretim testleri” adı verilen testlerin gerçekleştirilmesiyle elde edilebilir. Bir üretim testi sırasında, petrol/gaz akışının rezervuardan kontrollü bir şekilde ve belirli süreler için izin verilir.
Gaz Kuyusu Testi
Başlangıçta kuyular, ilgili koruma ve güvenlik riskleri olduğu için endüstride oldukça istenmeyen olan "mutlak açık akış" tekniği kullanılarak test edildi. Petrol ve gaz endüstrisi daha sonra bu riskleri azaltmak için kontrollü akış hızları ile test etmeye başladı ve "geleneksel geri basınç testi" yöntemiyle başladı. Ardından, "eşzamanlı test" ve "değiştirilmiş izokronal test" gibi daha pratik test yöntemleri geldi.
Eşzamanlı test, her biri aynı sürede ve her bir birikme, testin başlangıcında olduğu gibi aynı basınçta stabilizasyona ulaşan, farklı çekilme akış hızlarında bir dizi geri çekilme ve birikme dizisi olarak tasarlanmış çok oranlı bir testtir
Üretim hacimleri ile kuyu dibindeki basınç ve sıcaklık değişimleri akış öncesinde, sırasında ve sonrasında sürekli olarak izlenir. Bu verilerin analizi, rezervuardaki akışkanların iletkenliğinin (geçirgenlik), uzaysal açıklığın ve diğer birçok özelliğin belirlenmesini sağlar. Çoğu durumda üretim testleri, üretimden önce gerçekleştirilir ve akışkan taşıma altyapısı rezervuardan tüketiciye döşenir, böylece bir üretim testinde üretilen sıvılar kuyu başında veya sondaj kulesi kafasında ateşlenir.
Kuyu Tamamlama
Kuyu tamamlama kuyuyu üretime hazırlama sürecidir, bir kuyunun ekonomik başarısı büyük ölçüde kuyunun nasıl tamamlandığına bağlıdır. Kuyu açıldıktan sonra, her şey yerine oturdu, kuyu inşaatının belirli bir tasarım ve uygun bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Açılmış bir kuyuyu üretim kuyusuna dönüştürmek için atılan adımlar, kaplama, çimentolama, delme, çakıl paketleme ve bir üretim ağacı kurmayı içerir. Delme işlemi ve tamamlanma birbiriyle yakından ilişkili olup, delme ucu verimli rezervuar ile temas ettiğinde tamamlanma başlar. Sondaj başarılı olmadıysa, başarılı tamamlanmadıysa, o zaman iyi bir kuyuya sahip olamayız.
Başarılı bir tamamlama, önce kuyu deliği ile rezervuar arasında petrol veya gazın kuyuya akmasına izin veren, suyu kuyudan uzak tutan ve oluşumun kuyu deliği veya rezervuara çökmesini önleyen maksimum mekanik bağlantıyı sağlamalıdır.



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek