Enerji nedir? Enerji güvenliği nedir? Enerji koridoru nedir?

Maalesef Petrol & Gaz sanayinde halk arasında yaygın olarak telaffuz edilen kavram kargaşası var. Petrol ve Doğal Gaz için "Enerji" tanımını kullanmak yanlıştır. Petrol & Gaz enerjji değildir, enerji üretimine ve tüketimine kaynaktır.
Enerji nedir?
Enerji, maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güçtür.
Fiziksel veya kimyasal kaynakların kullanımından, özellikle ışık ve ısı temin etmek ya da makineleri çalıştırmaktan kaynaklanan güç. Enerji organizmanın etkin gücü olarak tanımlanmıştır. Ya da maddede var olan ve çeşitli durumlarla ortaya çıkan güç olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım enerjinin ne olduğunu anlamamız için önemli olsa da herkes için bütün soruları yok ettiğini söyleyemeyiz. Çünkü enerji sıcaklık ve ışık gibi çeşitli göstergelerle ortaya çıkabilmektedir. Bu da enerjinin çok çeşitli türlerinin olduğunu gösteriyor. Hal böyle olunca enerji nedir sorusuna da doğrudan bir cevap yeterli olmuyor.
Kısaca şöyle anlatabilirim. Madde molekül ve atomlardan oluşur. Atomlar bağ oluşturup molekülü meydana getirirler, moleküller de bağ yapıp maddeyi meydana getirirler. Bu bağlar bir istek sonucu oluşur. İşte bu bağların oluşumunu tetikleyen istek enerjidir. Enerji bir ortamdan başka bir ortama transfer edilebilir ve dönüştürülebilir. Bazı durumlarda ışık, radyo dalgası ve x ışını gibi sonuçları da meydana getirir.
Enerji diyecek olursak enerji tanımlasında Biyokütle, bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyokütle, bu biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesi ya da diğer endüstriyel amaçlarla kullanılması ile ilgilidir. Enerji üretimi ve tüketimi ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bir göstergesi, bireylerin rahat yaşam sürmeleri için vazgeçilmezidir. Dünyadaki nüfus artışı ve gelişen teknolojiyle beraber enerjiye olan gereksinim günden güne artmaktadır. Bu durum yeni enerji kaynakları bulma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu anlamda mevcut enerji kaynaklarına ek olarak son yıllarda biyokütle enerjisi üretimi ile bu soruna alternatif çözümler aranmıştır. Biyokütle enerjisi çevre ile dost sürdürülebilir enerji üretimini ve çevre yönetimini sağlayan, kalkınmayı hedefleyen özellikleri ile tüm dünyada geniş bir uygulama alanı bulmuştur.
Enerji güvenliği nedir?
Enerji güvenliği enerji kaynaklarının fiziksel açıdan kesintisiz bir şekilde ana üreticiden son tüketiciye uygun ve makul fiyatlarla ulaşması demektir... Enerji güvenliği dahilinde yer alan enerji kaynaklarının kesintisiz, güvenilir, ucuz, temiz ve çeşitli kaynaklardan sağlayabilmek ve verimli kullanmak, her ülkenin ulusal güvenliğini temelden etkileyen bir olgudur. Enerji güvenliği hem gelecekte enerji şokları olma ihtimali hem de dışa bağımlılığın artması ile ilgilidir.
Enerji koridoru nedir?
Enerji koridoru, kavram olarak, bir ülkenin elindeki enerji kaynakları nedeniyle diğer ülkeler nazarında önemli bir stratejik yere sahip olması demektir. Yani biraz daha detaylandırırsak, enerji koridoru olan bir ülke örneğin bir ülke elinde diğer enerji ihtiyacı olan ülkeleri cezp edecek ölçülerde enerji kaynağı bulunduran ülkedir.Enerji koridorları, birden fazla boru hattı (petrol, gaz veya hidrojen gibi), elektrik iletim hatları ve erişim ve bakım yolları, kompresörler, pompa istasyonları ve diğer yapılar gibi ilgili altyapıyı barındırabilir.Enerji koridoru sıfatını taşıyabilen ülkeler, ellerinde bulunan petrol ve doğalgaz rezervleri diğer ülkeler için cazibe haline gelmiş ülkelerdir. Enerji ihtiyacı yüksek, ellerindeki enerji kaynakları yetersiz olan ülkeler ise, bu tip ülkeleri yakın takibe alan ülkelerdir. Amaç bu gibi ülkelerden yararlanacak enerji stratejileri üretmektir.Enerji koridoru sıfatı, enerji anlamında zenginlik, bulunamayan enerji kaynakları anlamında elde yer alan enerji fazlası demektir. Bu kavram bir anlamda diğer ülkelere karşı elde bulundurulan bir koz anlamını da taşır...
Enerji kaynakları yenilenebilir veya yenilenemez olarak kategorize edilebilir
İnsanlar evlerinde elektrik kullandığında, elektrik enerjisi muhtemelen kömürün yanması, bir nükleer reaksiyon ya da bir nehir üzerindeki bir hidroelektrik santrali tarafından birkaç kaynaktan oluşuyordu. Bu nedenle, kömür, nükleer ve hidroya enerji kaynakları denir.
Enerji kaynakları 2 gruba ayrılır:
Yenilenebilir (kolayca doldurulabilen bir enerji kaynağı)
Yenilenemeyen (kolayca doldurulamayan bir enerji kaynağı)
Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları, ısı gibi yararlı enerji üretmek için birincil enerji kaynakları olarak veya elektrik gibi ikincil enerji kaynaklarını üretmek için kullanılan bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Enerji kaynaklarını makro bazda yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynakları olarak sınıflandırmak en kullanışlı olan sınıflandırmadır. Fosil kaynaklar ve nükleer enerji yenilenemeyen enerji kaynaklarını oluştururken; hidrolik enerji, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlileridir.
Yenilenebilen enerji kısaca özetlemek gerekirse; enerji üretimi için doğal süreçlerden yararlanılan, kullanılan kaynakların tükenme hızından çok daha hızlı bir sürede kendini yenileyebilen enerji kaynaklarıdır. Yenilenemez, fosil enerji kaynakları ise, organik bazı kaynakların belli jeolojik zamanlarda ve devirlerinde, fosilleşmesi sonucu oluşan ve tüketildikçe yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır.
Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi ve hidrojen enerjisi olarak sıralanabilir.
Yenilenebilir enerji; 5 ana yenilenebilir enerji kaynağı vardır:
Güneş enerjisi
Yeryüzündeki ısıdan jeotermal enerji
Rüzgar enerjisi
Bitkilerden biyokütle
Akan sudan gelen hidroelektrik
Yenilenemez enerji;
Petrol ürünleri
Hidrokarbon gazlı sıvılar
Doğal gaz
Kömür
Nükleer enerji
Ham petrol, doğal gaz ve kömür, fosil yakıtlar olarak adlandırılır, çünkü yeryüzündeki çekirdeğin ısısı ve kaya ve topraktan gelen basınç ile milyonlarca yılda ölü bitki kalıntıları (veya fosiller) ve mikroskopik diatomlar gibi yaratıklar tarafından oluşmuştur.
Nükleer enerji uranyumdan üretilir, yenilenemez bir enerji kaynağıdır ve atomları (nükleer fisyon denilen bir işlemle) bölünerek ısı üretir ve neticede elektrik enerjisi üretir.


Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek