Rusya, LNG hacimlerinin en çok ihtiyaç duyulan bölgelere dağıtılmasına izin verecek mi?
Rusya'nın böyle bir stratejiye girmek isteyip istemediğine dair bir garanti yok ve Rusya, AB'ye herhangi bir LNG ihracatını reddetmeyi tercih edebilir. Bununla birlikte, Rusya'nın göz ardı edileceğine dair daha önceki bir beyanının ardından petrol fiyatı üst sınırına uyması, işbirliğinin yakında olabileceğine işaret ediyor. Yalnızca ekonomik mantığa dayalı olarak coğrafi yakınlık, Rusya'nın AB pazarına yapılan ihracatta bir indirimi kabul etmeye istekli olması gerektiği anlamına gelir. Her halükarda, bu dördüncü seçeneğin izlenmesi, yalnızca AB'nin tam fesih için hazır olduğu temelinde yapılmalıdır.
İthalatın ötesinde AB, AB limanları aracılığıyla Rusya'nın LNG aktarımının geleceği konusunda da bir kararla karşı karşıya. Bu aktarmalar özellikle kış aylarında Yamal LNG'nin küresel pazarlara ulaşması açısından önemlidir. Bu aktarmaları sınırlamak daha da agresif bir adım olacaktır. Rusya'nın LNG kargolarını yeniden yönlendirme zorluğunu artıracak, ancak muhtemelen küresel LNG gerilimlerini şiddetlendirecektir. AB, bu tür aktarma tesislerini kullanan kargolar için geçici bir vergi veya fiyat sınırı düşünebilir. Son yıllarda, Rusya'da aktarma işlemini kolaylaştırmak için iki yeni terminalin inşaatı devam etmektedir. Halihazırda Rusya'nın Murmansk limanında aktarmalar yapılırken, terminallerin tam kapasiteleri ve Zeebrugge'den geçen tüm hacimleri şimdiden değiştirip değiştiremeyecekleri net değil. Teknoloji yaptırımlarının projeleri geciktirerek etkisi olmuş olabilir.
Böyle bir strateji, üçüncü ülkelerle ticareti yapılan Rus LNG'sinin tam fiyatına kadar genişletilebilir. Ham petrol ticaretine benzer şekilde, AB ve G7 üyeleri, Rus LNG'sini taşımak için kullanılan gemilerin mülkiyeti ve sigortası üzerinde önemli kontrole sahiptir. Ocak ve Mayıs 2023 arasında, tüm gemiler AB veya G7'de ikamet eden şirketler tarafından sigortalandı ve bunların yüzde 90'ından fazlası onlara aitti. LNG ticaretine tavan fiyat koymanın bir zorluğu, fiyatların sabit bir formülle belirlendiği uzun vadeli sözleşmelerle yönetilmesidir. Bu nedenle tavan fiyat mekanizması, Rusya'nın tüm LNG ihracatı için uygun olmayabilir, ancak bir AB ambargosunun mevcut uzun vadeli sözleşmelere son verdiği bir senaryoda spot piyasada satılabilen Yamal'dan yapılan ihracata uygulanabilir.
LNG, Avrupa'nın enerji arz güvenliğinin önemli bir unsuru haline geldi. Son 18 ayda Rusya'dan gelen akışlar bunun önemli bir bölümünü oluşturdu. Ancak AB'nin artık bu ticaretin bir geleceği olup olmadığını ciddi bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Rusya'nın AB'ye LNG ihracatını tek taraflı olarak engelleme olasılığı devam etmektedir ve AB böyle bir riske hazırlıklı olmalıdır. Ayrıca AB, Rus LNG'sine yaptırım uygulamalı. Ticaretin devam etmesi, Avrupalı tüketicilerin doğrudan Rusya'ya para göndermeye devam edecekleri ve güvenilmez bir varlığa bağımlı kalacakları anlamına geliyor.
Analizimiz, AB'nin Rus LNG'si olmadan da idare edebileceğini gösterdi. Yaz aylarındaki etkiler çok sınırlı olurken, kış aylarında marjinal fiyat artışları görülebilir. Bu fiyat artışlarının kapsamı, esnek LNG kargolarını çekmek için AB pazarlarının ödemesi gereken primi belirleyen küresel LNG pazarının genel sıkılığına bağlıdır. Rus LNG'sine son vermenin etkisi, 2022'de Rus boru hattı gaz akışlarındaki düşüşün neden olduğu şoklarla karşılaştırılamaz.
Bu arada, Rusya muhtemelen LNG kargolarının büyük bir kısmını yeniden yönlendirebilecek. Kısa vadede özellikle kış aylarında Avrupa'daki aktarmaların durumuna göre yeni alıcı bulma konusunda sürtüşmeler yaşanabilir. Nihayetinde, Rusya'nın petrol ticaretindeki değişimin de gösterdiği gibi, LNG kargoları için yeni alıcılar devreye girecek. AB veya G7 tarafından kontrol edilen aktarma tesislerine, gemilere ve nakliye sigortasına erişim için bir üst fiyat getirilmesi, Rusya'nın rota değiştirme konusundaki zorluklarını artıracaktır. Bununla birlikte, ticaret hacmi, Rusya'nın gelirlerinin azalması açısından yaptırımların petrol ambargosu ve tavan fiyatla aynı etkiye sahip olmayacağı anlamına geliyor.
AB'nin şoku yönetebileceği ve bir eylemsizlik veya sınırlı yaptırım senaryosunun AB tüketicilerinin Rus devletini ve dolayısıyla Rusya'nın savaş çabalarını finanse etmeye devam edeceğini ima ettiği göz önüne alındığında, AB'nin bir adım öne sürmesi gerektiğini savunuyoruz. Rus LNG'sine tam ambargo. Bir ambargo, güvenilmez ve düşmanca bir varlığa maruz kalmayı da azaltır. Ambargo, yalnızca AB Enerji Platformu aracılığıyla koordine edilmeleri halinde alımlara izin verecek şekilde tasarlanabilir. Rus LNG ile bir blok olarak anlaşmak, AB'nin stratejik konumunu koruyacak ve 2027 hedefi doğrultusunda ithalatı azaltmasına izin verecektir. Ayrıca, Rus LNG'sini piyasa fiyatlarının altında satın almak için teklifler verilebilir ve buna eşlik eden bir fiyat tavanı tehdidi veya fiilen getirilmesi mümkündür.
Aynı zamanda AB, Rus boru hattı gazı ithalatına henüz yaptırım uygulamadı ve Rus gazını boru hattıyla kabaca LNG ile karşılaştırılabilir hacimlerde ithal etmeye devam ediyor. Bu boru hattı ithalatları, Enerji Platformu aracılığıyla müzakere edilebilir. Böyle bir strateji, AB'nin stratejik özerklik yeteneklerini geliştirme arzusu bağlamında, Rusya üzerinde baskı uygulamak için bir Avrupa aracı sağlayacaktır. Stratejinin, bir rakibe olan bağımlılığı azaltmak ve duruma göreceli bir güç konumundan yaklaşırken bu riski zaman içinde kademeli olarak ortadan kaldırmak gibi net bir amacı vardır.
Comments
Post a Comment