Petrol ve Doğal Gaz için "Enerji" tanımını kullanmak yanlıştır.

Modern uygarlığın hızlı gelişimi, enerji üretimi kaynaklarının elde edilmesi ve petrol, doğalgaz üretiminin gelişimi ile direk bağlantılıdır. Gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme enerjiye ve enerji üretim kaynaklarına olan talebin artmasına neden olmuştur.
Günümüzde maalesef Petrol ve Gaz sanayinde halk arasında yaygın olarak telaffuz edilen kavram kargaşası var. Petrol ve Doğal Gaz için "Enerji" tanımını kullanmak yanlıştır. Petrol ve Doğal Gaz enerji değildir, enerji üretimi ve tüketimine kaynaktır.
Enerji nedir?
Günümüzde bilinen yönüyle enerji, tüm fiziksel var oluşun temelinde yatan ana unsur olarak değerlendirilebilir. Atomların ve tüm atom altı parçacıkların temel kavramsal yapıtaşı olarak nitelendirilen enerjinin, Einstein`in matematiksel kanıtı ile maddeye ve bunun tersi olarak maddenin enerjiye dönüşebileceği ortaya çıkarılmıştır.
Yapılan, üretilen, değiştirilen her şeyde ve her türlü eylemin, hareketin oluşumunda enerji vardır. Nefes alışımız, uyumamız, düşünmemiz, ulaşımımız, ısınmamız, endüstriyel üretimimiz, kısacası tüm yaşam faaliyetlerimizin temelinde enerji bulunmaktadır. Enerjinin bu kadar önemli oluşu, fizikten sosyolojiye, çevre biliminden politikaya, sağlıktan ekonomiye kadar birçok alanın önemli bir parametresi olmasına neden olmuştur.
Enerji, günümüzde makinelerin, elektrikli aletlerin, kısacası, günlük yaşamı kolaylaştırabilmek amacıyla tasarlanan binlerce aletin çalışması için gerekli kaynak olarak ifade edilebilen soyut bir kavramdır.
Enerji cisimlerin hareketetmesine veya yer değiştirmesine neden olur ve yapılan işle ölçülerek değerlendirilebilir.Saç kurutma makinesini çalıştırmak, bisiklet pedalını çevirmek, arabaları hareket ettirmek birer iştir ve hepsi için enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre enerji, “maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç” şeklinde tanımlanmıştır.
Fiziksel veya kimyasal kaynakların kullanımından, özellikle ışık ve ısı temin etmek ya da makineleri çalıştırmaktan kaynaklanan güçtür. Enerji organizmanın etkin gücü olarak tanımlanmıştır. Ya da maddede var olan ve çeşitli durumlarla ortaya çıkan güç olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım enerjinin ne olduğunu anlamamız için önemli olsa da herkes için bütün soruları yok ettiğini söyleyemem. Çünkü enerji sıcaklık ve ışık gibi çeşitli göstergelerle ortaya çıkabilmektedir. Bu da enerjinin çok çeşitli türlerinin olduğunu gösteriyor.
Isı, ışık, elektrik, kinetik, potansiyel ve kimyasal enerji hep enerjinin değişik şekilleridir. Enerji ilk hali ile ya da diğer şekline dönüştürülerek hareketin, yaşamın devamlılığını sağlar. En büyük enerji kaynağı bilindiği gibi güneştir. Güneş dışında su, rüzgar, ateş ve jeotermal kaynaklar vardır enerji üreten.
Enerji; potansiyel ve kinetik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, nükleer enerji, vd. türlerde olabilir ve bu türlerin birinden diğerine dönüşebilir. Günlük hayatın sürdürülebilmesi, yaşamın devam ettirilmesi için enerji vazgeçilmez bir unsurdur. İnsanlığın başlangıcı ile birlikte var olan enerji, toplumların değişimi ile birlikte tarih boyunca daha da gelişmiş ve şekil değiştirmiştir.
İnsanoğlu ilk başlarda iş yapabilmek için sadece kendi gücünden yararlanırken, daha sonra doğadan da yararlanmaya ve daha çok iş üretmek için hayvanların gücünü kullanmaya başlamıştır. Ateşin bulunması ile önceleri odun, daha sonra kömür enerji kaynağı olarak kullanılmış, daha sonra bunu da buhar gücü izlemiştir.
Günümüzde birçok enerji kaynağı bulunmaktadır. İlk önce enerji kullanımının verimliliğiüzerine ilerleme kaydedilmiş ve paralel olarak tüm enerji çeşitlerinin ortak bir özelliğinin bulunabileceği düşüncesi hakim olmuştur. 17. yüzyıldan itibaren 200 senelik bir süredeenerji kavramı gelişerek, makinelerin pervanelerinin çalıştırılması, jetlerin işlemesi, pillerve diğer çok farklı enerji olayları gündeme gelmiştir. Farklı süreçler, çok farklı enerji çeşitlerinin oluşmasına neden olmuştur.
Enerji, insan yaşamını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Enerji türleri farklı biçimlerde bulunmakta ve çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Enerji, emek, sermaye vetoprak biçimindeki üretim faktörlerine teknolojik farklılıkların eklenmesi ile şekil değiştirmektedir. Enerji, ekonomik gelişmenin ana merkezi olarak nitelendirilebilir.
Üretim faktörleri ile birleştirildiğinde, enerji, çıktının sağlanmasında önemli birfaktördür. Gelişmekte olan ekonomilerde hızlı bir şekilde nüfus artışı ve endüstrileşme enerjiiçin talepin artmasına neden olmaktadır. Enerji, üretimin en önemli faktörlerinden biri olup ülkenin ekonomik, sosyal kalkınma ve gelişim potansiyelinin temel göstergelerinden birisidir. Enerji tüketimi ve sosyal gelişim arasında doğrusal bir bağ vardır.
Ekonomik gelişim arttıkça ve refah düzeyi yükseldikçe enerji tüketiminin de çoğaldığı görülebilir.Günlük hayatın her aşamasında var olan enerji, mekanik (potansiyel ve kinetik)kimyasal, nükleer, hidrolik, güneş, termal (ısı), jeotermal, rüzgar ve elektrik enerjisi gibi farklı şekillerde bulunabilir ve uygun yöntemlerle birinden diğerine dönüştürülebilir.
Ekonomik açıdan, değişik usullerle, çeşitli enerji kaynaklarından elde edilen enerji, aşağıdaki şekillerde sınıflandırılmaktadır. Kullanımı açısından enerji kaynakları yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynakları olarak sınıflandırılabilir. Enerji kaynakları, dönüştürülebilirliği açısından ise birincil ve ikincil enerji kaynakları olarak belirlenmiştir.
Enerji Kaynaklarının Sınıflandırılması
Yenilenemeyen enerji kaynaklarının yakın gelecekte tükenebileceği söz konusu olup, fosil kaynaklılar ve çekirdek kaynaklılar olarak iki farklı şekilde sınıflandırıldığı bilinmektedir.
Yenilenebilir enerji kaynakları ise, uzun bir süre tükenmeden kalabilecek ve kendini yenileyebilen kaynaklar olarak nitelendirilmektedir. Herhangi bir modifikasyon veya dönüşüme uğramayan enerjiye birincil enerji denilmektedir.
Birincil enerji kaynakları; petrol, kömür, gaz, nükleer, güneş, rüzgar, hidrolik, dalga-gelgit ve biyokütle enerjisi olarak sınıflandırılmaktadır. Birincil enerjinin dönüştürülmesi ile elde edilen enerji ise, ikincil enerji olarak nitelendirilmektedir.
İkincil enerjiye örnek olarak, elektrik, benzin, motorin, mazot, kok kömürü, petrokok, hava gazı ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) gösterilebilir.
Tükenme tehlikesi ile yüzleşen enerji kaynaklarının doğru ve planlı bir biçimde kullanımını sağlamak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını düzenlemek ve tüm dünyada enerji kaynaklarının güncel durumunu belirlemek önemlidir.
Doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur fakat bazı enerji kaynaklarının ortaya çıkmasının bir sebebi olarak yenilenmeleri zaman almaktadır. Bu sebeple bunlar, yenilenemeyen enerji kaynakları olarak adlandırılmıştır. Doğalgaz, kömür, petrol ve bor yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir bir kaynak olmayan petrol, özellikle ulaştırma sektörünün temel kaynağı olarak, dünyada birincil enerji tüketimi içinde en büyük paya sahiptir. Diğer yenilenemeyen kaynaklardan olan doğal gaz ve kömür ise büyük ölçüde elektrik üretiminde kullanılmaktadır.
2000'li yıllarda alternatif enerji arayışları daha da hızlanmış ve bu alanda yapılan çalışmalar artmaya başlamıştır. Yenilenebilir enerji, doğal kaynaklardan temin edilebilen ve tekrar yenilenebilen bir enerji kaynağı olarak tanımlanabilir. Yenilenebilir enerjiyi diğer enerji türlerinden ayıran en önemli özellik, kendini yenileyebilmesi ve doğal olarak yok olmamasıdır. Yenilenebilir enerji çeşitleri; Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Jeotermal Enerji, Hidrolik Enerji Nehir ve Akarsular, Biyokütle Enerjisi, Dalga Enerjisi, Hidrojen Enerjisi olarak sınıflandırılmıştır.
doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur fakat bazı enerji kaynaklarının
 
ortaya çıkmasının
 bir sebebi olarak yenilenmeleri zaman
almaktadır. Bu
sebeple bunlar,yenilenemeyen
enerji kaynakları olarak adlandırılmıştır. Doğalgaz, kömür, petrol ve bor
yenilenemeyen
enerji kaynaklarıdır.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?