Doğu Akdeniz'de Gaz Diplomasisini Yeniden Düşünmek - 2

Gaz çıkarma ve ihracatı konusunda daha fazla işbirliğinin devletler arasında daha yakın bağlara ve ardından daha fazla bölgesel istikrara yol açabileceği varsayımı, Ocak 2020'de Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun kurulması etrafında biraz heyecan yaratmaya yardımcı oldu. AB ve ABD desteğiyle Mısır ve İsrail tarafından ortaklaşa kurulan forum, zamanla Kıbrıs Cumhuriyeti, Ürdün, Filistin Yönetimi, Yunanistan, İtalya ve Fransa'yı da bir araya getirdi. Forum üyeleri, bunun ekonomik işbirliği ve daha fazla bölgesel entegrasyon için bir platform olacağını öngörüyor. Yine de, Forum çalışır durumdayken bile, enerji konularında bölgesel işbirliğini genişletmek için bir mekanizma olarak hizmet etme olasılığı düşük. Önemli bir engel, (bir dizi nedenden dolayı) gazla ilgili konularda - Türkiye, Lübnan, kuzey Kıbrıs'ta toprakları kontrol eden fiilen Kıbrıslı Türk makamları ve yöneten Filistin fraksiyonu Hamas da dahil olmak üzere - forumda yer almamasıdır. Gazze Şeridi, ancak İsrail işgali altında, açık denizdeki gaz sahası üzerinde hiçbir kontrolü yok.
Özellikle Türkiye'nin dışlanması, bazı durumlarda forum üyeleri ile Akdeniz'in gaz rezervleri konusunda karşıt iddialarda bulunanlar arasındaki gerilimi artırdı. Forum, bölgesel bir kaynağı devletlerin siyasi farklılıklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olacak şekilde yöneten tarafsız bir varlık yerine, ortak enerji çıkarları olan devletler için daha stratejik bir ortaklıktır.
Gaz keşiflerinin bölge ile enerji arzını çeşitlendirmeye hevesli Avrupa hükümetleri arasında daha derin bağlar kurulmasına yardımcı olabileceğine dair umutlar da -özellikle Rusya ile ilişkiler Ukrayna'daki savaş nedeniyle kırılma noktasına gelmişken- hayal kırıklığına uğradı. Sorun hem arz hem de talep sorunudur. Arz tarafında, Doğu Akdeniz'in yalnızca sınırlı bir ihracat potansiyeli var: mevcut gaz rezervleri bölge ülkelerinin iç ihtiyaçlarını karşılamak için zar zor yeterliyken, mevcut altyapı arta kalanı ihraç etmek için yetersiz. Daha yüksek gaz fiyatları, İsrail ve Kıbrıs'tan Yunanistan'a giden bir boru hattını veya İsrail'den Türkiye'ye giden çok daha kısa bir boru hattını ticari olarak uygun hale getirebilir, ancak bu tür projelerin tamamlanması yıllar alacak ve bu, müstakbel yatırımcılar için caydırıcı olacaktır.
Talep tarafında, fosil yakıt kullanımını tamamen ortadan kaldırarak emisyonları azaltma ihtiyacı etrafında artan fikir birliği, Avrupa'nın uzun vadeli gaz iştahını azaltıyor ve özellikle boru hatları olmak üzere gaz altyapısına yönelik ufuk ötesi yatırımları engelliyor. AB'nin İsrail ve Kıbrıs'tan Yunanistan'a ve Avrupa'nın geri kalanına bir boru hattı önerisi öncelikle bu nedenle duraksadı.
Üç temel unsuru yansıtmak için gaz diplomasisini yeniden düşünmenin zamanı geldi. İlk olarak, ticari gerçekler, AB devletlerinin kısa vadeli enerji ihtiyaçlarının büyük bölümünü karşılamak için başka yerlere bakacağını dikte ediyor. Tersine, kendi açılarından, Doğu Akdeniz'deki gaz zengini ülkeler, Avrupa'ya veya Asya'ya ihracat yapmak yerine, bölgedeki kolay erişilebilir pazarlara yönelmeleri daha iyi olacaktır. Doğu Akdeniz'in denizaltı zenginlikleri ile bölgenin kendi enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik ortak bir çaba, kapsayıcı bir şekilde sürdürülmesi koşuluyla yerel ekonomiler için iyi olabilir ve daha geniş ekonomik entegrasyon açısından faydalar sağlayabilir.
İkinci olarak, bu hedefe yönelmek, bölgede oturan veya aktif olan bazı kilit devletlerin, enerji anlaşmalarında mesafeli tutmaya çalıştıkları devletlerle daha yakın çalışmasını gerektirecektir. Belki de en belirgin olanı, Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun üyeliğini genişletmeyi hedeflemesi ve gerekirse kademeli olarak Türkiye'nin dahil edilmesi yönünde çalışmasıdır. Ancak bu şekilde Forum, bölgede zaten çok yaygın olan fay hatlarını yeniden yaratmak ve şiddetlendirmek yerine, gerçekten bir bütünleşme ve istikrar gücü haline gelebilir.
Son olarak, bölgesel ekonomik entegrasyona yönelik önemli bir ilerleme olsa bile, bölgenin istikrarından çıkarı olan dış aktörler, kaynak zenginliğinin siyasi ve bölgesel anlaşmazlıkları sona erdirme çabalarının motoru olabileceğini varsaymamalıdır. Bunlar, siyasi dinamiklere odaklanmayı gerektirmeye devam edecek. Kısacası, başarılı bir gaz diplomasisi stratejisinin bir parçası, sınırlarını anlamak ve bölgedeki ihtilafları çözmek için siyasi bir gündemle eşleştirilmesini sağlamaktır.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?