Gaz Diplomasisinin Doğu Akdeniz'deki Sınırları - 2

En iyi bahis, bölgenin kendisinde olacaktır. O halde ticari canlılık esas olarak her alan için erişilebilen bu pazarların büyüklüğüne bağlı olacaktır. Mısır şu anda kendi ihtiyaçlarının büyük bölümünü karşılasa da, İsrail kendisini şimdiden net bir gaz talebi olan iki tüketicinin -Mısır ve Ürdün- ana dış tedarikçisi olarak konumlandırdı.
Kıbrıs, Mısır'a giden bir boru hattıyla sahaya girebilir, ancak Kıbrıslı Türkler de gelirlerden fayda sağlamazsa Türkiye muhtemelen bu düzende hız kesici olarak oynayacaktır. Yerel piyasalar, bölgenin elektrik üretiminin çoğunun temelini oluşturan petrol ve dizel gibi sıvı yakıtlara bağımlılıktan gaza doğru yeniden yapılandırılabilir ve aynı zamanda bölgesel talebi bir süre daha sürdürecek olan yenilenebilir enerji üretimini genişletebilir. Endüstri, yenilenebilir enerji üretimi kapasitesini artırmaya odaklanırken, kirletici sıvı yakıtlardan daha az kirletici gaza doğru kayıyor. Orta Doğu, güneş enerjisi potansiyeli göz önüne alındığında, ikincisi için özellikle uygundur.
AB kendi adına, bölgedeki temel hedeflerinin neler olduğunu ve bunlara ulaşmak için katılımının nasıl daha iyi uyumlu hale getirilebileceğini kendine sormalıdır. Görünen o ki, Doğu Akdeniz gazının büyük bir alıcısı olma olasılığı düşükse, diplomatik ve mali gücünü, küresel hareketle tutarlı bir vizyon geliştirerek bölgenin daha kapsayıcı entegrasyonuna ve daha fazla istikrara aracılık etmek ve dekarbonizasyona doğru teşvik etmek için kullanabilir.
Kısa ve orta vadede ticari gerçekler, bölgenin gazını ihraç etmenin en uygun yolu olarak feshedilmiş EastMed boru hattını değil, Mısır'ın LNG terminallerini konumlandırıyor. Avrupa'nın çevreci emellerinin ardındaki ivmeyi göstermenin yanı sıra bu yönde net bir mesaj vermek, bölgedeki oyunculara daha tutarlı bir bakış açısı sunacaktır. Taraflar ayrıca, gaz kaynaklarının ötesinde, aynı şekilde ihracat potansiyeline sahip yenilenebilir enerjiye bakan AB destekli bölgesel entegrasyon çabaları da dahil olmak üzere alternatifler keşfedebilir.
İkincisi, eğer gaz diplomasisi daha geleneksel çatışma çözümü biçimlerine olumlu bir katkı yapacaksa, gaz rezervlerinden pay almak isteyen tüm oyuncuların ekonomik çıkarlarını hesaba katan sağlam bir temele oturtulmalıdır. Bölgesel işbirliği, altyapının güçlendirilmesine ve böylece maliyetlerin düşürülmesine izin verdiği için gaz yatırımlarını çekmek için çok önemlidir. Bu nedenle nihai hedef, Doğu Akdeniz Gaz Forumunu daha kapsayıcı hale getirmek, bölünmeleri şiddetlendirmektense onu bölgesel gerilimleri azaltmaya yardımcı olan bir platforma dönüştürmek olmalıdır.
AB ve üye devletler, Ankara'nın AB ile “yeni bir sayfa açmaya” ilgi duyduğunu ifade etmesi fırsatını Türkiye'yi daha aktif bir şekilde devreye sokmak için kullanmalıdır. AB ve üye devletler, Türkiye'yi daha aktif bir şekilde devreye sokmak için AB ile “yeni bir sayfa açmaya” ilgi duyduğunu ifade eden Ankara'nın fırsatını kullanmalı ve ona bölgesel bir çerçeveye demir atması için teklif etmelidir.
AB'nin kaldıraç gücünün sınırlı olduğunu kabul etmesi gerekse de, buzları eritmeyi amaçlayan bölgesel bir gaz konferansı fikri de dahil olmak üzere Ekim 2020'de masaya koyduğu “pozitif gündemin” bazı yönlerini takip etmelidir. Belirtildiği gibi, bu girişimin ilerlemesi için Mayıs'taki Türkiye seçimlerinden sonra bir süre beklemek gerekebilir ve kim kazanırsa kazansın 2023 için masada olmayabilir.
Üçüncüsü, Doğu Akdeniz havzası ekonomik olarak daha entegre hale gelse bile, siyasi istikrarına yatırım yapan aktörler, bölgedeki çatışmaları yönlendiren siyasi faktörlerin önceliğini kabul etmelidir. Bir şekilde barışçıl yerleşimlere olanak sağlamak için enerji ve diğer ekonomik anlaşmaları beklemek yerine bu faktörleri doğrudan ele almalılar. Hidrokarbon bolluğu vaadi, İsrail ve Lübnan'ın 2022'de gösterdiği gibi, doğru durumda ve doğru zamanda gerilimi geçici olarak hafifletmek için yeterli olabilir, ancak bir çatışmayı yatıştırmak için tek başına nadiren yeterli olacaktır. Ayrıca, etkili bir uyuşmazlık çözümü stratejisinin bir parçası olarak ele alınmadığı takdirde, deniz yatağı kaynaklarının kontrolüne ilişkin sorular, Kıbrıs örneğinde olduğu gibi, daha geniş bir mücadelede başka bir cephe haline gelebilir.
Çözüm
Doğu Akdeniz'deki gaz keşifleri, yalnızca bölgenin enerjiye daha az bağımlı hale gelebileceği, hatta muhtemelen Avrupa'daki ve daha uzaklardaki pazarlara ihracat yapmaya başlayabileceği yönünde değil, aynı zamanda - bazı çevrelerde - yeni bulguların yerel gaz sürücülerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olabileceği yönünde beklentileri de artırdı. siyasi çatışmalar Ancak geçmiş performans en iyi ihtimalle karışıktır. İsrail ve Mısır bir sonraki gaz ihracatçıları oldular, ancak Ukrayna krizi sırasında Avrupa'nın akut gaz talebini karşılamak için çok az üretiyorlar ve mevcut altyapıları yetersiz. Gaz keşifleri Kıbrıs'ta ve çevresinde tansiyonu düşürmede başarısız oldu ve durumu daha da kötüleştiriyor olabilir.
İsrail ve Lübnan örneğinde olduğu gibi, bazı gaz anlaşmaları düşmanlar arasında bile ilerlemiş olsa da, bunlar siyasi anlaşmazlıkları çözmek için çok az şey yaptı. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru hızlanan enerji geçişi, orta ve uzun vadede gaz pazarlarını daha da daraltıyor.
Bu nedenle, fırsatları en üst düzeye çıkarmak için, bölgedeki ülkeler, yalnızca ortak altyapı yoluyla ekonomik verimliliği artırmak için bile olsa, gaz çıkarlarını ilerletmeye yönelik bölgesel mekanizmalarını daha kapsayıcı hale getirmelidir. Sıfır karbonlu bir geleceğe ve yenilenebilir enerji ihracatına doğru kendi geçişlerini hızlandırmalılar.
Son olarak, bölgenin derin ve uzun süredir devam eden siyasi çatışmalarıyla ilgili olarak, hem bölgesel hem de dış aktörler, gaz diplomasisinin barışçıl yerleşimlere katkıda bulunma potansiyeline ilişkin gerçekçi beklentiler beslemelidir. Rezervler bir düzeyde ekonomik entegrasyonu teşvik edebilir, ancak kendi başlarına siyasi farklılıkları aşmaları pek olası değildir. On yılı aşkın gaz diplomasisi bir şey gösterdiyse, o da bölgedeki ihtilafların ticari çözümler değil, siyasi çözümler gerektirdiğidir.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek