Türkiye'nin Doğal Gaz Merkezi Olma Hedefine Yeni Bir Adım
Türkiye'nin Doğal Gaz Merkezi Olma Hedefine Yeni Bir Adım
Türkiye ile Shell arasında imzalanan 10 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik anlaşması, Türkiye’nin Doğal Gaz sektöründe bölgesel bir merkez olma hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu anlaşma, Türkiye'nin devlet mülkiyetindeki ulusal enerji şirketi Botaş’ın uluslararası alanda daha aktif bir ticari rol üstlenmesini ve LNG ticaretindeki yeteneklerini artırmasını amaçlıyor.
Anlaşmanın Detayları
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın Ankara’daki imza töreninde yaptığı açıklamada, Shell'in 2027'den itibaren Türkiye’ye yılda yaklaşık 4 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer miktarda LNG tedarik edeceğini belirtti. Bu miktar, Türkiye'nin 2023 yılındaki toplam doğal gaz talebinin yaklaşık %8’ine denk geliyor. Bayraktar, anlaşmanın Türkiye dışındaki Avrupa terminallerine teslimat seçeneğini de içerdiğini ve bunun Botaş'a LNG nakliyesinde kritik yetenekler kazandıracağını vurguladı.
Türkiye’nin Enerji Stratejisi ve Hedefleri
Türkiye, Avrupa Birliği’ne doğal gaz merkezi ve tedarikçisi olma hedefi doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Karadeniz’deki yerli doğal gaz üretimi ve LNG ithalat kapasitesini artırmak için büyük yatırımlar yapmayı sürdüren Türkiye, bu alanda stratejik bir konum elde etmeyi amaçlıyor. Halihazırda Avrupa Birliği’ne küçük miktarlarda doğal gaz ihracatı gerçekleştiriliyor, ancak batı sınırındaki Bulgaristan’a yönelik boru hattı kapasitesi nedeniyle bu akışlar sınırlı kalıyor.
Botaş’ın LNG Portföyü ve Yeni Anlaşmalar
Botaş, mevcut durumda Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hattı gazı satın alırken, LNG ithalatında ise Cezayir ve ABD'den tedarik sağlıyor. Bu yılın Mayıs ayında şirket, ABD’li enerji devi Exxon Mobil ile yıllık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik etmek üzere 10 yıllık bir anlaşma imzalayarak portföyünü genişletti.
Bölgesel Doğal Gaz Merkezi Olma Yolunda Yeni Adımlar
Türkiye'nin LNG ticaretinde elde ettiği bu yeni anlaşma ve diğer stratejik adımlar, ülkenin Doğal Gaz arz güvenliğini artırmak ve Doğal Gaz piyasasında güçlü bir oyuncu olma hedefini destekliyor. Ankara’nın enerji merkezi olma yolunda attığı bu adımlar, Avrupa ve Asya arasındaki köprü rolünü de güçlendiriyor.
Türkiye'nin altyapısı yıllık 80 milyar metreküp gazı sağlayabilir...
Bayraktar, Türkiye'nin hızlı bir enerji dönüşümü geçirdiğini ve enerjide yapılan yaptırımlar ve yeni projelerin yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, 'Shell'in bu konudaki iddialı hedefleri için Türkiye rüzgar ve güneş potansiyeli inanıyorum ki dikkatle üzerinde birlikte çalışmamızı gerektirecek ve inşallah ileride böyle bir etkinlikte yenilenebilir projelerle ilgili yatırımları imzalıyor olacağız.' değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda doğal gaz alanında yaptığı yatırımların arttığına işaret ederek, altyapı yatırımlarıyla rahatlıkla yıllık 70-80 milyar metreküp doğal gaz arzı sağlayabilecek durumda olduklarını söyledi.
Türkiye'nin Avrupa'ya uzanan boru hatlarıyla gaz ihraç etme imkanı olduğuna da dikkati çeken Bayraktar, bu sayede Türkiye'nin artık komşu ülke Bulgaristan'a, ortak sınırının olmadığı Macaristan'a, Romanya'ya, Sırbistan'a doğal gaz ihraç ettiğini anımsattı.
Türkiye'nin günlük doğal gaz üretimi 7,6 milyon metreküpü geçti
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 51 milyar metreküplük yıllık tüketimiyle Avrupa'nın 4. büyük doğal gaz pazarına sahip olduğunu ifade etti. 2002'nin Türkiye'de doğal gaz için önemli bir milat olduğunun altını çizen Bayraktar, 'Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu vizyon ile sadece 5 ilde kullanılan doğal gaz bugün 81 il, 862 yerleşim yeri ve 212 Organize Sanayi Bölgesi'ne ulaştı. Bugün, doğal gazda Türkiye olarak günlük 7,5 milyon metreküpün üzerinde bir üretimimiz var, 3,2 milyon hanenin gaz ihtiyacını kendimiz üretiyoruz.' diye konuştu.
Bayraktar, Türkiye'nin 15 Ağustos'ta doğal gazda günlük bazda üretim rekoru kırarak 7 milyon 609 bin metreküpe ulaştığını, sadece Sakarya Gaz Sahası'ndan gerçekleştirilen üretimin ise 15 Ağustos'ta 6 milyon 146 bin metreküp ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını kaydetti.
Singapur'dan yola çıkan yüzer üretim depolama ve tahliye platformunun (FPSO) bu ay sonunda Türkiye'ye ulaşacağını belirten Bayraktar, 'Aktivasyon işlemleri sonrası bu tesis 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası'ndan günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak 10 milyon metreküplük üretim yapacak.' diye konuştu.
Shell Üst Yöneticisi Sawan da anlaşmanın BOTAŞ, Shell, Bakanlık arasındaki güven ilişkisi üzerine inşa edildiğini vurgulayarak, anlaşmada emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Comments
Post a Comment