Rusya Avrupalı doğal gaz alıcısı için Türkiye'ye işaret etti..

Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, merkez üssü Avrupa olan küresel bir enerji krizini hızlandırdı. Savaş, Avrupa'yı uzun süredir devam eden Rus doğal gazına olan bağımlılığını sona erdirmek için çabalamaya zorladı; bu da arzın çeşitlendirilmesini gerektiren bir hedefti. Ancak bu süreç zorlu oldu. Nispeten değiştirilebilir olan petrolle karşılaştırıldığında, yüksek sermaye maliyetleri ve boru hatları ile sıvılaştırma tesisleri için uzun teslim süreleri nedeniyle gazın yeniden yönlendirilmesi zordur.

Bu krizin ortasında, Avrupa için umut vadeden yeni bir gaz kaynağı olarak ortaya çıkan bölgelerden biri de Doğu Akdeniz, özellikle İsrail ve Mısır'dır. 2000'daen bu yana, bu 2 ülkedeki derin su havzalarında yapılan keşifler, yaklaşık 2.4 trilyon metreküp gaz kaynağının keşfedilmesiyle sonuçlandı. Dahası, keşif devam ediyor ve yeni keşifler mümkün, bu da gelecekte daha da büyük hacimlerde gazın mevcut olabileceği anlamına geliyor.

İsrail ve Mısır Avrupa'ya teknik, jeopolitik ve ekonomik açıdan gaz tedarik etme beklentilerine odaklanıyor. Şirket, hükümet ve basın kaynaklarına dayanan bir raporda, bu tür gazın Avrupa enerji güvenliğine anlamlı bir şekilde katkıda bulunabileceğini, ancak esas olarak orta vadede ve yalnızca dış aktörlerin (muhtemelen ABD ve/veya AB) katılımı ve kendi enerji güvenlikleri ve enerji dönüşümleri açısından bir artış görmeleri gerekecek olan Doğu Akdeniz ülkelerinin desteğiyle mümkün olduğunu tespit ediyor

Kısa vadede, mevcut Mısır sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracat tesisleri en büyük katkıyı sağlayabilir ve bu, Mısır'ın enerji verimliliğini ve yenilenebilir kapasitesini artırma önlemleriyle en üst düzeye çıkarılabilir.

Orta vadede ve saha geliştirme için agresif bir zaman çizelgesinde, Doğu Akdeniz 2030'ların başında yaklaşık 50 milyar metreküp/yıl gaz üretim fazlasına sahip olabilir. Kıbrıs, İsrail, Mısır veya bölgedeki başka bir yerde önemli ölçüde daha fazla gaz keşfedilirse ve Mısır'daki talep artışı kontrol altına alınabilirse daha da fazlası mevcut olabilir.

Bu fazlalığın ne kadarının Avrupa'ya sunulabileceği henüz belirlenmedi. Doğu Akdeniz ülkeleri, özellikle Mısır, bölgedeki hükümetlerin öncelik vereceği güçlü bir iç talebe sahip. Buna karşılık, gaz sahalarına sahip olan veya bunları işleten şirketler, özellikle Avrupa'da olmasa da, karlı ihracat seçeneklerinden yararlanmak için istekli olacaklar. Bunu yapmak, bölgesel hükümetlerle uygun düzenlemeler yapma yeteneklerine ve Mısır'ın iç fiyatları artırma ve böylece boru hattı ithalatını çekme yeteneğine bağlı olacak.

Avrupa'ya bu gazı tedarik etme planının, Doğu Akdeniz'in karmaşık politikalarıyla mücadele etmesi gerekecek. Bölgesel rekabetler ve çatışmalar, özellikle Avrupa'nın herhangi bir yeni uzun vadeli fosil yakıt altyapısına taahhütte bulunma konusundaki isteksizliğiyle birleştiğinde, Avrupa ile yeni boru hattı bağlantıları inşa etmeyi zorlaştırıyor.

Dolayısıyla, Doğu Akdeniz gaz kaynaklarına sahip şirketlerin Avrupa talebini karşılamada, Mısır'daki mevcut LNG terminallerini kullanmak ve İsrail ve/veya Kıbrıs'ta yeni (yüzen) LNG tesisleri inşa etmek gibi LNG seçeneklerine öncelik vermeleri muhtemeldir.

Rusya Avrupalı doğal gaz alıcısı için Türkiye'ye işaret etti..

Kremlin sözcüsü Peskov, Ukrayna'nın transit anlaşmasından çekilmesi durumunda alternatif rotalar bulabileceklerini belirterek Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkezine işaret etti.

Ukrayna'ya alternatiflerin başında, Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkezine işaret eden Peskov, "Türkiye'de bir merkez kurma planları var. Bu çalışmalar ilerliyor" dedi. Ukrayna'dan farklı rotalar bulabileceklerini belirten Kremlin sözcüsü, "Başka rotalar da var. Ama tabii ki Ukrayna tarafının bu tür kararları, daha garantili, daha uygun fiyatlı Rus gazını almaya devam etmek isteyen Avrupalı tüketicilerin çıkarlarına ağır zarar verecektir" dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bu durumda Avrupa'nın ABD'den tedarik edilen sıvı doğal gaz gibi farklı satıcılardan alacağı gaza da daha fazla para ödemek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Putin 2022'de gündeme getirmişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Baltık Denizine taşımak üzere inşa edilen Kuzey Akım boru hatlarına düzenlenen sabotajın ardından ilk olarak 2022 Ekim ayında Türkiye'de doğal gaz merkezi oluşturma önerisini gündeme getirmişti. 2023'te Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, doğal gaz merkez projesinin 2024'te hayata geçirilebileceğini açıklasa da henüz atılan somut bir adım kamuoyuna yansımadı.




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?