Güneş enerjisi nedir ve ne tür bir enerji sağlar?
Güneşin iki tür enerji sağladığını unutmayın: Isı ve Işık.
Güneşten elde edilen enerji güneş enerjisidir. Bu enerji bize ısı ve ışık sağlar. Hidrojenin helyumla reaksiyonundan üretildiği için yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve bu gazlar güneşte bol miktarda bulunur. Rüzgar enerjisi ve termal enerji güneş enerjisinin bir şeklidir.
Güneş enerjisi, güneş tarafından üretilen her türlü enerjidir. Güneş enerjisinden doğrudan veya dolaylı olarak insan kullanımı için yararlanılabilir. Çatıya monte edilen bu güneş panelleri, güneş enerjisini topluyor ve elektriğe dönüştürüyor.
Ayrıca güneş ışığı insan sağlığı ve refahı için de gereklidir. Güneş ışığının sağlığa faydaları arasında D vitamini üretiminin sağlanması, kemik sağlığının desteklenmesi, kan basıncının düşürülmesi, hastalıkların önlenmesi ve zihinsel sağlığın iyileştirilmesi yer alır.
Güneş enerjisi, güneşten gelen enerjiyi güce dönüştürerek çalışır. Güneşten bizim kullanımımız için üretilen enerjinin iki türü vardır; elektrik ve ısı. Her ikisi de boyutları konut çatılarından dönümlerce kırsal araziye yayılan 'güneş enerjisi çiftliklerine' kadar değişen güneş panelleri kullanılarak üretiliyor.
Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Güneşin enerjisi güneşin kendisinden gelir. Çoğu yıldız gibi, Güneş de çoğunlukla plazma halindeki hidrojen ve helyum atomlarından oluşur.
Güneş'ten Dünya'ya ulaşan enerjinin tamamı, elektromanyetik radyasyon spektrumu adı verilen geniş bir enerji koleksiyonunun parçası olan güneş radyasyonu olarak gelir.
Güneş radyasyonu görünür ışık, ultraviyole ışık, kızılötesi, radyo dalgaları, X ışınları ve gama ışınlarını içerir.
Güneş, nükleer füzyon adı verilen bir süreçten enerji üretir. Nükleer füzyon sırasında, güneşin yüzeyindeki yüksek basınç ve sıcaklık oluşur.
çekirdek, çekirdeklerin elektronlarından ayrılmasına neden olur. Hidrojen çekirdekleri birleşerek bir helyum atomu oluşturur. Füzyon işlemi sırasında radyant enerji açığa çıkar. Güneşin çekirdeğindeki enerjinin güneş yüzeyine ulaşması 150.000 yıl alabilir ve ardından Dünya'ya kadar olan 93 milyon mili kat etmesi sekiz dakikadan biraz fazla sürebilir. Radyan enerji Dünya'ya saniyede 186.000 mil hızla, yani ışık hızıyla gider.
Radyan enerji (ışık ışınları) Dünya üzerinde parlar. Radyan enerjinin bir kısmı atmosfere ulaşır ve uzaya geri yansıtılır. Radyant enerjinin bir kısmı atmosfer tarafından emilir ve ısıya dönüştürülür. Dünya'ya yönlendirilen ışınım enerjisinin yarısı atmosferden geçerek Dünya'ya ulaşır ve burada ısıya dönüşür. Dünya bu ısının bir kısmını emer, ancak ısının çoğu havaya geri döner. Atmosfer ısıyı hapseder. Isının çok az bir kısmı uzaya geri kaçar. Sıkışan ısı Dünya'ya geri akar. Buna sera etkisi denir. Sera etkisi, Dünya'yı yaşamı destekleyen bir sıcaklıkta tutar.
İki çeşit enerji kaynağı vardır; yenilenebilir veya yenilenemez
Pek çok farklı enerji kaynağı vardır ancak bunların hepsi ya yenilenebilir ya da yenilenemez enerji kaynaklarıdır.
Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları birincil enerji kaynağı olarak ısı gibi faydalı enerji üretmek için kullanılabileceği gibi elektrik, hidrojen gibi ikincil enerji kaynakları üretmek için de kullanılabilir.
Yenilenemeyen enerji kaynakları tüketimin çoğunu oluşturur;
1- Petrol
2- Hidrokarbon gazı sıvıları
3- Doğalgaz
4- Kömür
5- Nükleer enerji
Bu enerji kaynaklarına yenilenemez denir çünkü bunların kaynakları dünyadan çıkarabileceğimiz veya çıkarabileceğimiz miktarlarla sınırlıdır. Milyonlarca yıl önce yaşamış antik deniz bitkilerinin ve hayvanlarının toprak altında kalan kalıntılarından binlerce yıl boyunca kömür, doğalgaz ve petrol oluşmuştur, bu nedenle bu enerji tüketim kaynaklarına fosil yakıtlar da diyoruz.
Dünyada tüketilen petrol ürünlerinin çoğu ham petrolden üretilse de petrol sıvıları doğal gaz ve kömürden de üretilebilmektedir.
Nükleer enerji, atomları bölünerek (nükleer fisyon adı verilen bir süreçle) yenilenemeyen bir enerji kaynağı olan uranyumdan üretilir ve ısı ve sonunda elektrik elde edilir. Bilim insanları uranyumun milyarlarca yıl önce yıldızların oluşmasıyla oluştuğunu düşünüyor. Uranyum yer kabuğunun her yerinde bulunur, ancak çoğunun çıkarılması ve nükleer enerji santrallerinde yakıt olarak işlenmesi çok zor veya çok pahalıdır.
Beş ana yenilenebilir enerji kaynağı vardır:
1- Güneşten gelen güneş enerjisi
2- Yerin içindeki ısıdan elde edilen jeotermal enerji
3- Rüzgar enerjisi
4- Bitkilerden elde edilen biyokütle
5- Akan sudan elde edilen hidroelektrik
Yenilenebilir enerji kaynakları doğal olarak yenilenir. Her gün güneş parlıyor, bitkiler büyüyor, rüzgar esiyor ve nehirler akıyor.
Yenilenebilir enerji, insanlık tarihinin büyük bölümünde ana enerji kaynağıydı. İnsanlık tarihinin büyük bölümünde bitkilerden elde edilen biyokütle ana enerji kaynağıydı. Biyokütle sıcaklık ve ışık sağlamak, yemek pişirmek ve insanların ulaşım ve çiftçilik için kullandığı hayvanları beslemek için yakıldı.
Yenilenemez enerji, 1800'lerin başında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu yenilenebilir enerjinin yerini almaya başladı ve 1900'lerin başlarında fosil yakıtlar ana enerji kaynağı haline geldi. Biyokütle öncelikle kırsal alanlarda evlerin ısıtılması için, daha az oranda da kentsel alanlarda ek ısı için kullanılmaya devam edildi. 1980'lerin ortalarında, biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji türlerinin kullanımı, özellikle elektrik üretimi için bunların kullanımına yönelik teşvikler nedeniyle büyük ölçüde artmaya başladı. Pek çok ülke, karbondioksit emisyonlarını azaltmaya ve önlemeye yardımcı olmanın bir yolu olarak yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya çalışıyor.
Comments
Post a Comment