Petrol ve Gaz Rezerv Değerlendirmesi
Rezerv değerlendirmesi, bir gaz rezervuarının tüm yaşam döngüsünde çok önemlidir. Gaz rezervlerini anlamak ve geliştirmek için çeşitli rezerv hesaplama yöntemlerini sistematik bir şekilde anlamak önemlidir. Erken değerlendirme aşamasında, gaz sahası geliştirme için kavramsal tasarım ve geliştirme planının temelini oluşturan kanıtlanmış rezervler, rezervuar tipine bağlı olarak hacimsel yöntem veya rezervuar “hacim” yöntemi kullanılarak belirlenebilir.
Kuyu yerini yönlendirmek için geliştirme planının uygulanması sırasında üretim rezervleri belirlenmelidir. Büyük ölçekli geliştirme ile kuyuların veya rezervuarların dinamik rezervleri ve geri kazanılabilir rezervleri, kuyu modeli, kuyu aralığı ve üretim uygulamaları gibi teknik politikaların optimizasyonuna rehberlik etmek için malzeme dengesi ve modern düşüş yöntemi kullanılarak hesaplanır.
Bir rezervuarın keşfinden sonra, bir petrol mühendisi birikimin daha iyi bir resmini oluşturmaya çalışır. Tek tip bir rezervuarın basit bir örneğinde, ilk aşama, olası kapanların boyutunu belirlemek için sismik bir araştırma yapmaktır. Değerleme kuyuları, petrol/gaz-su temasının yerini ve bununla birlikte petrol taşıyan kumların yüksekliğini belirlemek için kullanılabilir. Genellikle sismik verilerle birleştiğinde, petrol ve gaz içeren bir rezervuarın hacmini tahmin etmek mümkündür.
Bir sonraki adım, kayanın gözenekliliğini tahmin etmek için değerlendirme kuyularından gelen bilgileri kullanmaktır. Gözeneklilik veya katı kaya yerine sıvı içeren toplam hacmin yüzdesi, %20-35 veya daha azdır. Laboratuvar testleri, rezervuar sıvılarının özellikleri gerçek kapasite hakkında bilgi verebilir. Kayanın geçirgenliği (akışkanların kayadan ne kadar kolay aktığı) ve olası tahrik mekanizmaları gibi faktörlerin incelenmesinin bir sonucu olarak, geri kazanım faktörünü veya yerinde hangi üretilebilir petrol oranının makul bir şekilde beklenebileceğini tahmin etmek mümkündür.
Hacimsel yöntem, bilinmeyen rezervuar parametrelerinin en iyi doğrusal, yansız tahmin edicisini sağlama avantajına sahip olan jeoistatistik kriging teorisinin kullanılmasıyla geliştirilmiştir. Hacimsel yöntemde yer alan rezervuar özelliklerinin doğru belirlenmesi özellikle zor olabileceğinden, karbonat sistemleri için malzeme dengesi denkleminin kullanımı özellikle değerli olabilir.
Bir sahadan üretim ve basınç verileri elde edildikçe, düşüş analizi ve malzeme dengesi hesaplamaları, rezerv hesaplamanın baskın yöntemleri haline gelir. Bu yöntemler, rezerv tahminlerindeki belirsizliği büyük ölçüde azaltır. Bununla birlikte, erken tükenme sırasında bunları kullanırken dikkatli olunmalıdır.
Saha geliştirmenin ilk aşamalarında, rezerv tahminleri analoji ve hacimsel hesaplamalarla sınırlıdır. Analoji yöntemi, analog ve mevcut alanlar veya kuyular için faktörlerin karşılaştırılmasıyla uygulanır. Terk edilmeye yakın bir analog alan, mevcut alana yaklaşık olarak alınır. Bu yöntem en çok, bir keşif alanı olması gereken mevcut alanda ekonomiyi yürütürken kullanışlıdır.
Hacimsel yöntem ise rezervuarın alansal boyutunun, kaya boşluk hacminin ve boşluk hacmi içindeki sıvı içeriğinin belirlenmesini içerir. Bu, yerinde hidrokarbon miktarının bir tahminini sağlar. Nihai geri kazanım, daha sonra, uygun bir geri kazanım faktörü kullanılarak tahmin edilebilir. Yukarıdaki hesaplamada kullanılan faktörlerin her biri, birleştirildiğinde rezerv tahmininde önemli belirsizliklere neden olan doğal belirsizliklere sahiptir.
Hacimsel tahmin, büyük ölçüde bir birikimde ne kadar petrol ve gaz bulunduğunu ölçmekle ilgilenir. Ancak, daha fazla bilginin elde edilmesi ve verilerin toplanması ve yorumlanması için kullanılan teknolojideki gelişmeler nedeniyle tahmin, saha ömrü boyunca değişebilir. Bu nedenle, hacimsel bir tahmin, mevcut bir tahmin olarak kabul edilir ve zaman içinde değişmesi beklenmelidir.
Hacimsel tahmin için iki ana yöntem şunları içerir: deterministik ve olasılıksal yöntem.
Deterministik yöntem: Açık farkla en yaygın olanıdır. Prosedür, tek bir cevap elde etmek için uygun bir denkleme girmek üzere her parametre için tek bir değer seçmektir. Deterministik yöntemler genellikle, saha genelindeki özellikleri tahmin etmek için rezervuardaki çeşitli noktalardan kuyu loglarından, çekirdeklerden ve sismiklerden toplanan verilerin ortalamasını alır.
Olasılıksal yöntem: Daha titiz ve daha az yaygın olarak kullanılır. Bu yöntem, her parametre için bir dağılım eğrisi kullanır ve Monte Carlo Simülasyonu kullanılarak; cevap için bir dağılım eğrisi geliştirilebilir. Öte yandan, olasılık yöntemleri, örnek noktalardan uzakta rezervuar özelliklerindeki eğilimleri tahmin etmek için tahmin araçları, istatistikler, analog alan verileri ve jeolojik modele ilişkin girdileri kullanır. Bu bölüm, bu hacimsel tahminlerde belirsizliği ifade etmek için kullanılan deterministik yöntemlere ve tekniklere odaklanmaktadır. Beklenen geri kazanım faktörleriyle birlikte bir alanın hacimselliği, genellikle sahadaki rezervleri, yani gelecekte üretilebilecek hidrokarbonları kontrol eder.
Ne yazık ki, bazen gaz rezervuarlarındaki dip su tahriki, rezervuardaki ideal olmayan gaz yasasının performansını değiştirerek tükenme mekanizmasına katkıda bulunur. Bu koşullar altında, iyimser rezerv tahminleri ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, deterministik ve olasılıksal yöntemlerin bir karşılaştırması, hidrokarbon rezervlerini tahmin etmek için kalite güvencesi sağlayabilir; yani rezervler hem deterministik hem de olasılıksal olarak hesaplanır ve iki değer karşılaştırılır. Eğer iki değer uyuşursa, hesaplanan rezervlere olan güven artar. İki değer farklıysa, varsayımların yeniden incelenmesi gerekir.
Jeologlar, jeofizikçiler ve rezervuar mühendisleri, rezervuardaki sıvı akışının simülasyonunu sağlayan ve geri kazanılabilir kaynakların daha iyi bir tahminine yol açan bir model oluşturmak için birlikte çalışırlar. Rezervuar mühendisliğinde, yerinde hacim (petrol ve/veya gaz) olarak adlandırılan bir rezervuardaki hidrokarbon hacmi ticari olarak geri kazanılabilen hidrokarbon hacmine “Rezervler” denir. Rezervler, keşfedilen, geri kazanılabilir, ticari ve geliştirme yöntemine göre kalan olmak üzere dört kriteri karşılamalıdır. Rezervler, tanımlanmış ve onaylanmış geliştirme projeleri yoluyla geliştirilecek olan geri kazanılabilir kaynakların yalnızca bir parçasıdır.
Rezerv tahminini daha iyi anlamak için birkaç önemli terimin tanımlanması gerekir. Yerinde orijinal petrol ve yerinde orijinal gaz, üretimden önce bir rezervuarda depolanan toplam hidrokarbon hacmini ifade eder. Rezervler veya geri kazanılabilir rezervler, mevcut teknoloji kullanılarak bir rezervuardan kârlı bir şekilde çıkarılabilen hidrokarbonların hacmidir. Kaynaklar, rezervler artı sonunda üretilebilir hale gelebilecek diğer tüm hidrokarbonlardır; buna teknolojik veya ekonomik olarak geri kazanılamayan mevcut bilinen petrol ve gaz yatakları ile diğer keşfedilmemiş potansiyel rezervler dahildir.
Rezerv tahmini hesaplamalarında kullanılan temel yöntemler, genel olarak analitik ve ampirik kategoriler olarak sınıflandırılabilir. Mevcut yöntemlerle karbonat rezervuarları için doğru rezerv tahminlerinin yapılabileceği ifade edilebilir. Karbonat rezervuarlarının heterojen doğası nedeniyle, sinerjik yaklaşım, ekip çalışmasının en iyi rezervuar karakterizasyonunu sağladığı çalışmada özellikle yararlıdır. Her bir karbonat rezervuarının benzersiz özellikleri ve karakteristikleri olması nedeniyle, deneysel yöntemler hala kesinlikten yoksundur.
Comments
Post a Comment