Rezervuardan Sıvı Akarken Ölçüm Alma

Rezervuardan akan sıvılar sırasında ölçüm almayı gerektiren kuyu ve oluşum testleri, petrol ve gaz sahalarının aramadan geliştirme, üretim ve enjeksiyona kadar tüm yaşam aşamalarında gerçekleştirilir. Operatörler, bir oluşumun hidrokarbonları daha fazla yatırım için makul bir getiri sağlayan bir oranda üretip üretmeyeceğini veya üretmeye devam edip etmeyeceğini belirlemek için bu testleri gerçekleştirir. Operatörler ayrıca rezervuarın sınırlarını belirlemek ve kuyu ve saha üretimi için en verimli yöntemleri planlamak için test verilerini kullanır.

Yüzeye üretilen rezervuar sıvıları, test operatörleri sondaj sıvıları gibi kirleticilerin akış akışından elimine edildiğini veya en azından en aza indirildiğini belirleyene kadar doğrudan tutma tanklarına gönderilir. Temizlemeden sonra akış, dökme sıvıların petrol, gaz ve suya bölündüğü ve kum ve diğer malzemeler gibi tüm kalıntıların temizlendiği bir test ayırıcısına yönlendirilir. Üç sıvı fazı ayrı ayrı ölçülür ve analiz edilir. Operatörler, üretim kayıt araçlarını aynı anda kuyuya kablolu olarak çalıştırarak ek rezervuar ve sıvı akışı verileri elde etmeyi tercih edebilir. Bu araçlar, kuyu içi akış hızını ve sıvı bileşimini ölçer ve toplam akışa hangi bölgelerin katkıda bulunduğunu gösterebilir.

Kuyu testleri sırasında, önceden belirlenmiş bir programa göre ayırıcıya değişen oranlarda rezervuar sıvıları üretilir. Bu testlerin tek bir kuyunun değerlendirilmesi iki günden az veya rezervuar boyutunun değerlendirilmesi aylar alabilir. Test türleri arasında birikme, düşme, düşme, enjeksiyon ve parazit bulunur. Çoğu test için mühendisler, bir oluşumdan veya bir oluşuma sınırlı miktarda sıvı akışına izin verir. Daha sonra kuyuyu kapatırlar ve oluşum dengelenirken basınçları izlerler.

Birikme testleri, dip deliği basıncındaki artışı ölçmek için belirli bir akış periyodundan sonra kuyu kapatılarak gerçekleştirilir. Buna karşılık, düşüm testleri için mühendisler, dip deliği basıncının düşüşünü gözlemlemek için belirli bir kapatma süresinden sonra kuyuyu açarlar. Enjeksiyon testleri ve düşme testleri sırasında formasyona sıvı enjekte edilir ve bunun sonucunda artan dip deliği basıncı izlenir. Kuyu daha sonra kapatılır ve ardından azalan dip deliği basıncı kaydedilir. Girişim testleri, test kuyusu basıncı değiştiğinde bitişik kuyulardaki basınç değişikliklerini kaydeder. Test kuyusundaki değişikliklerin gözlem kuyusundaki basıncı etkilemesi için geçen süre, mühendislere rezervuarın boyutu ve içindeki akış iletişimi hakkında bir fikir verir.

Mühendisler, akış hızı, basınç ve zaman arasındaki matematiksel ilişkilere dayanan bir teknik olan geçici basınç analizini kullanarak basınç değişim şemalarına verilen yanıtları analiz eder. Bu analizlerden elde edilen bilgiler, mühendislerin optimum tamamlanma aralığını, üretim potansiyelini ve dış görünümü belirlemesine yardımcı olur. Ayrıca ortalama geçirgenlik, geçirgenlik heterojenliği ve anizotropi derecesi, rezervuar sınır şekli ve mesafesi ile başlangıç ​​ve ortalama rezervuar basınçlarını türetebilirler.

Bu testlerden elde edilen verilere dayanarak, mühendisler üretim potansiyelini, yüzey ve mutlak açık akışı, kum yüzeyindeki veya sondaj duvarı üzerindeki geri basıncın sıfır olması durumunda kuyunun teorik olarak akacağı hızı belirleyebilirler. Operatörler, geri basınç ayarları ile kuyunun akış hızları arasındaki ilişkiyi belirlemek için hesaplamaların temeli olarak mutlak açık akışı kullanır.

Operatörler, kuyu testleri kullanmak yerine kuyularını, bir üretim aralığı boyunca yerleştirilmiş bir kuvars basınç göstergesi ve bir sıvı örnekleme aracı içeren kablolu oluşum test cihazları kullanarak değerlendirmeyi tercih edebilir. Bu oluşum testleri sırasında, rezervuar sıvıları, oluşum içine yerleştirilmiş bir sonda aracılığıyla veya örnekleme alanının üstünde ve altında ayarlanan paketleyiciler arasında kablolu oluşum test cihazına pompalanır veya akıtılır.

Sondaj sıvısı ile kirlenmiş olabilecek rezervuar sıvıları önce akıtılır veya aletteki akış hatlarından kontaminasyon seviyesi azalırken kuyu deliğine pompalanır. Mühendisler, oluşumun minimum düzeyde kirlenmiş rezervuar sıvıları sağladığını belirledikten sonra, akışı alet içindeki numune odalarına yönlendirir. Odalar yüzeye çıkarılır ve analiz için laboratuvarlara taşınır.

Bilim adamları ayrıca örnekleme sürecini izlemek için kuyu içi sıvı analizini kullanır. Mühendisler, optik spektroskopiyi veya kaydedilen ışık spektrumunu kullanarak, sıvıların bileşimini alete akarken gerçek zamanlı olarak tanımlar; bu yöntem aynı zamanda laboratuvar testlerinin tamamlanmasını beklemeden rezervuar hakkında kritik verileri de ortaya çıkarır. Ek olarak, kuyu içi sıvı analizi ölçümleri, numunenin kontamine olmadığını doğrular ve sıvı analizi için gerekli sıvı nakli ve yerinde laboratuvar koşullarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırır. Teknisyenler ayrıca gaz/petrol oranlarını, bağıl asfalten içeriğini ve su fraksiyonunu gerçek zamanlı olarak belirlemek için kuyu içi sıvı analizi verilerini kullanır.





Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek