Zohr, Mısır'daki dev açık deniz sahası: Doğu Akdeniz hazinesi
ENI CEO'su Claudio DESCALZI: "Zohr sahasının Mısır ve Akdeniz'de şimdiye kadarki en büyük gaz keşfi olduğuna inanılıyor. Bu projeyle benimsediğimiz bütünleşik yaklaşım, bu tür bir yatak için böyle bir rekor olan ilk keşiften iki yıldan biraz fazla bir süre sonra gazı akışa almamızı sağladı."
Zohr Gaz sahası, Akdeniz'de, Mısır Münhasır Ekonomik Bölgesi (EEZ) içinde, 3.752 km² Shorouk Bloğu içinde yer almaktadır.
Zohr projesi, Messiniyen Evaporitik kompleksi (Rosetta Formasyonu olarak da bilinir) tarafından kapatılan üçüncül bir kaynak kaya içinde biyojenik gaz birikimine ev sahipliği yapan Alt-Orta Miyosen Karbonat rezervuarı olarak karakterize edilir.
Zohr gaz sahası şu anda 13 üretim kuyusu ile geliştirilirken, sahanın üretim ömrü boyunca toplam 200'den fazla kuyu açılması planlanıyor. Sahanın gaz üretimi, 6.000 ton (t) ağırlığındaki ve 85m derinliğindeki sularda, kıyıdan yaklaşık 65km uzaklıkta bulunan sığ bir su platformu tarafından kontrol ediliyor.
Sahadaki deniz altı kurulumları arasında manifoldlar, bağlama sistemleri, deniz altı ve üst taraf kontrol sistemleri ve basınç koruma sistemi yer almaktadır. Saha tarafından üretilen gaz, El-Gamil'deki bir kara gaz arıtma tesisine bağlanan 216 km uzunluğunda ve 30 inç çapında iki boru hattıyla taşınıyor. Karadaki gaz işleme tesisi, kükürt üretim üniteleri ile birlikte sekiz gaz üretim treninden oluşmaktadır.
Eni, Şubat 2016'da Mısır Doğal Gaz Holding Şirketi (EGAS) tarafından Zohr Geliştirme Kiralaması için onay aldı. Derin su gaz sahası 2017'de üretime başladı ve 2019'da tam üretim kapasitesine ulaştı.
Akdeniz açık deniz gaz projesine yapılacak toplam yatırımın yaklaşık $12 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve gaz sahasını üretime sokmak için yapılan 1. fazda ilk yatırımın yaklaşık $4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.Keşif ve değerlendirme
Gaz sahası, Ağustos 2015'te Zohr 1X NFW kuyusunun yaklaşık 1.450 m (4,757 ft) su derinliğinde delinmesiyle keşfedildi. Arama kuyusu toplam 4.131 m (13.553 ft) derinliğe kadar açılmış ve 630 m (2.067 ft) hidrokarbon kolonu ile karşılaşılmıştır. Saha, Şubat 2016'da, arama kuyusunun yaklaşık 1.5 km güneydoğusundaki Zohr 2X değerlendirme kuyusu açılarak değerlendirilmiştir. Değerleme kuyusu, 4,800 ft su derinliğinde ve toplam 4,171 m (13,684 ft) derinliğe kadar açılmış ve 455 m (1,614 ft) sürekli hidrokarbon kolonu ile karşılaşılmıştır. Üretim testi sırasında günde yaklaşık 44 milyon standart ayak küp (MMscfd) gaz üretti.
Doğu Akdeniz hazinesi Zohr HAKKINDA kronolojik ve jeolojik bilgiler
Ağustos 2015'de Eni tarafından keşfedilen Zohr, Port Said şehrinin yaklaşık 190 km kuzeyinde, Shorouk imtiyaz sahası içinde yer almaktadır. Eni, blokta %50 hisseye sahiptir ve oradaki operasyonlardan sorumludur. Diğer paydaşlar ise Rosneft (%30), BP (%10) ve Mubadala Petroleum (%10)
Haziran 2021'de, Akdeniz'de şimdiye kadar keşfedilen en büyük alanın işleme kapasitesi günde 3,2 bcf/d'nin (90 milyon metreküp oer/gün... metreküp formülü X 0,2820) milyar fit küp gaza ulaştı. Keşfin üzerinden iki buçuk yıldan kısa bir süre sonra Zohr, Mısır'ın gaz sektöründe kendi kendine yeterli hale gelmesine yardımcı oldu ve yeni bir açık deniz arama faaliyeti aşamasının başlangıcını işaret etti.
Ağustos 2019'da sahadan yapılan üretim günde 2,7 (76 milyon metreküp/gün) milyar fit küp gaza (bcf/d) ulaştı. kükürtün işlenmesi ve uzaklaştırılması için tüm sistemler - satışından elde edilen gelir, gübre olarak yerel kalkınma stratejisiyle ilgili girişimleri finanse etmek için kullanılmaktadır. Hızlı başarı, ayrıca üç kuyunun ve 216 km'ye uzanan ve su altı üretim tesislerini karadaki arıtma tesisine bağlayan 30 inçlik ikinci bir gaz boru hattının işletmeye alınmasına da atfedilebilir.
2021 yılında, Zohr projesinde, saha üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen ve kara üretim tesisi ile bağlantılı iki ek verimli kuyunun sondajıyla ilgili olarak denizaltı tesislerinin ve karadaki arıtma tesisinin optimizasyonu ve iyileştirme faaliyetleri 3.2 milyar fit küp/günde brüt üretim kapasitesine ulaşarak geliştirme faaliyetleri ilerlemiştir.
Tarihsel olarak, AGIP (şimdi ENI), 1967'de Mısır'ın Nil Deltası'ndaki Abu Madi Sahasının çığır açan keşfini yaptığından beri, Nil Deltası'nın keşfi silisiklastik oyunları hedef aldı. 1970'lerde ve 1980'lerde bu oyun, sığ sularda bulunan Messiniyen Tuzluluk krizinin Akdeniz'deki düşüşü sırasında geniş çapta biriken Miyosen kanal çökellerini takiben kullanıldı.
IEOC (bir ENI yan kuruluşu) 1980'lerde daha derin hedefler kazdı ve El Temsah sahası keşfinde Orta Miyosen kumlarında aşırı basınçlı gaz buldu. 1990'larda Delta'daki keşif, daha derin sularda Pliyosen türbidit oyun alanlarını hedeflemeye devam etti ve daha yakın zamanda Erken Miyosen ve Oligosen hedefleri, Nil Deltası'nda BP (Raven Field) ve diğerleri için iyi sonuçlar vermiştir.
Erken Miyosen kırıntılıları, 1500 m'den daha büyük su derinliklerinde, Erken Miyosen derin su türbiditlerinin yalnızca Noble'ın Tamar ve Leviathan gaz keşiflerinde 850 milyar metre3'den fazla rezervuar sağladığı İsrail açıklarında üretken olduğunu kanıtlamıştır. Levanten havzasının kenarlarında kıyıya yakın yerlerde karbonat oyunları hedeflenmiş olsa da, rezervuarın değişkenliği ve kaynak ve mühürün sınırlandırılmasının zorlukları nedeniyle bu oyunda önemli bir başarı elde edilememiştir. Doğu Akdeniz, 40 yıllık keşiften sonra 3,5 trilyon metreküp geri kazanılabilir rezervi ile kırıntılı bir oyun havzasına benziyordu.
Bununla birlikte, 2015 yazında ENI, oyunu değiştiren bir başka keşif daha yaptı. Kıbrıs'ta Miyosen silisiklastik yatakları hedef alan hayal kırıklığı yaratan iki kuyudan sonra ENI yeni bir arama “oyunu” açtı(Jeolojide, bir petrol oyunu veya basitçe bir oyun, aynı bölgede aynı jeolojik koşullar tarafından kontrol edilen bir grup petrol sahası veya beklentisidir. Terim, hidrokarbon bazlı kaynakların kullanımı alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.) Kuyu, Mısır/Kıbrıs sınırına yakın Şoruk Bloğu'nda yaklaşık 1.500 metre su derinliğinde açılmıştır.
Kalın bir Messiniyen buharlaşma dizisinin tabanında, IEOC, Zohr-1 kuyusu tarafından açılan erken ve orta Miyosen yapısını tanımlamıştı. Bu keşfin 628 m brüt gaz kolonu, 430 m net gaz kolonu ve önceden tahmin edilen 30 trilyon ayakküp(850 milyar metreküp) yerinde gaz tuttuğu bulundu. Bu tek keşifteki geri kazanılabilir rezervler, bu nedenle, önceki 40 yıldaki üretken Levanten havzasındaki tüm arama/sondaj başarıları yaklaşık %25'idir. Gerçekten de, rezervuar, çok büyük bir karbonat platformunun güney kenarında bir karbonat resifinde ve lagün oluşumunda Erken-Orta Miyosen kireçtaşları tarafından sağlandığı için, bu kuyu arama eğilimini artırmıştır.
Modern Nil Deltası'ndan çok uzakta bir karbonat birikiminin keşfi, Levanten Havzası'nın paleocoğrafik evrimi için yeni bir modelin gerekli olabileceğini düşündürmektedir. Kısa Messiniyen tuzluluk krizi dışında, Nil Deltası'nın kuzeyindeki derin su koşullarının Neojen boyunca havza boyunca hüküm sürdüğü varsayılmıştı. Bununla birlikte, Erken-Orta Miyosen boyunca sığ su koşulları gerektiren Zohr karbonat birikimi, Nil Deltası'nın kuzeyinde bir havzanın varlığına işaret etmektedir. Bu keşif kesinlikle bu yüksek havzanın nelerden oluşabileceği, nasıl geliştiği, ne kadar yaygın olabileceği ve dolayısıyla gelecekteki arama potansiyeli için ne gibi sonuçlar doğurabileceği tartışmalarını ilgilendirir. Bölgesel bir 2BOYUTLU sismik ızgaranın yorumlanması yoluyla, Zohr ve Güney Kıbrıs arasındaki alanda yer alan hem yığın öncesi zaman hem de derinlik göçü verileri olarak, bu inanılmaz gazı ortaya çıkaran yapısal yüksekliğin genişlemesini ve evrimini gösteren bölgesel bir yorum sunabilir.
Stratigrafi ve petrol sistemi
Levant Havzası'nın stratigrafik gelişimi, hem derin hem de sığ su ortamlarından gelen karbonat ve silisiklastik tortu dizilerinde görülür. Bu birimler, Triyastan Miyosen ve Pliyosen'e dikey olarak istiflenmiş kaynak kayalar ve rezervuar aralıkları dahil olmak üzere birkaç petrol sistemi içerir.
Mesozoyik kesit, karadaki jeolojiden ve İsrail'in kıyıya yakın bölgelerinde açılan kuyulardan iyi bilinmektedir.
Aralık, bölgesel olarak kabul edilen birkaç kaynak kayayı gösterir. Neo-Thetian alemlerinin çoğu gibi, Levant Havzası da genellikle anoksik ortamlar ve siyah şeyllerle ilişkili sığ karbonat, silisiklastik, dolomitler ve evaporitlerden oluşan bir Triyas kesiti sergiler.
Jura'da ek kaynak kayaçlar bulunabilir; Kuzey Sina kıyılarında açığa çıkan mumsu-kömür içeren delta dizilerinin derin su eşdeğerleri ve pelajik depo merkezlerde sınırlı bir dolaşımla ilişkilidir. Kretase'de pelajik şeyller, marnlar ve çörtlü kireçtaşları baskındır, silisiklastik girdiyle ara katkılıdır ve esas olarak östatik salınımlarla ilişkilidir.
Üst Kretase uyumsuzluğu (Santoniyen), Toros Bindirme Kuşağı'ndaki yakınsamanın başlangıcını ve Bölgesel olarak genişleyen ve Ölü Deniz'deki asfalt ve petrol birikimleriyle ilişkili organik zengin şeyller.
Kretase ve Paleojen; İri taneli tortular, Oligosen ve Miyosen boyunca Eosen'den beri pelajik alanı tekrar tekrar sular altında bırakır. Biyojenik gazın kaynak kayaları geniş bir alana yayılmıştır, petrol kaynakları ise Oligosen'de daha sık görülen pelajik marn ve şeyllerle sınırlıdır.
Messiniyen tuzluluk krizi, derin havzada yaklaşık 2000 m evaporitin altındaki Miyosen döngüsünü kapatırken, sığ su alanları deniz seviyesinin düşmesinin bir sonucu olarak derin oyulmuştur. Son olarak, Pliyosen-Kuvaterner, yalnızca Nil'in kuzeye doğru Tersiyer akışının kırıntılı arzın hakim olduğu Nil Deltası konisinde dikkate değer bir kalınlığa ulaşacaktır.
Bölgesel jeolojik çerçeve
Levanten Havzası, Neo-Tetis Okyanusu'nun ayrı bir kalıntısını temsil eden en doğu Akdeniz'i içerir. Bu okyanus, Permo-Trias sırasında başlayan Avrupa-Asya ve Afrika-Arabistan kıta sınırlarının ayrılmasından sonra oluşmuş ve Erken Jura riftleşmesi ve ardından Kretase sürüklenmesi aşaması ile tamamlanmıştır.
Permo-Trias riftleşmesi, kıta kenarlarının mimarisini şekillendiren KD-GB KKD-GD yönelimli genişlemeli faylarla karakterize edilir. Yarığın ilk deniz geçişi, ilk sığ su karbonat, yerel olarak gelişmiş evaporitler ve küçük silisiklastiklerle çökelmiştir. Yine de Jura'dan itibaren, rift sonrası çökme havza merkezinde derin su pelajik tortullaşmasına neden oldu, öyle ki, karbonat platformları kıta kenarlarıyla sınırlı kaldı ve sadece yerel olarak temel yüksekliklerinde karbonat resifleri gelişebildi.
Kretase ve Paleojen'de havzadaki pelajik sedimantasyon derin su ve kırıntılı kireçtaşı, tebeşir, marn ve şeyl içermektedir. Silisiklastik girdi, Mesozoyik'ten beri hem sığ hem de derin sularda drenaj varyasyonlarıyla ilişkili olarak yakındaki kara kütlelerinden lokal olarak mevcuttu. Geç Kretase'den itibaren, Toros Yayı'ndaki yitim, Arap Levhası'nın kuzey okyanus kabuğunu tüketti, Arabistan ve Anadolu kıta bloğunu Oligosen'in sonunda ve Miyosen sırasında çarpışmaya getirdi ve Pers'e giden açık deniz yolunu kapattı. Oligosen'de bu çarpışmanın neden olduğu allokton konumlu ön itmenin göçündeki yavaşlama, yitim fazının sona ermesine yol açmış, ancak yerini büyük ölçekli kıvrımların oluşumuna bırakmıştır. Tabii ki yakınsama, Kıbrıs Yayı'nın Troodos Terrane'sindeki okyanusal bindirme ofiyolitinin yükselmesi ve Arabistan'ın kıtasal sınırı boyunca, yani Levant Kırılma Sistemi boyunca önceki süreksizliklerin yeniden etkinleştirilmesiyle devam etti.
Doğu Akdeniz'in kısıtlı doğası, Oligosen'deki ön-ön-derin çökme derin Kuzey Levant Havzası'nı yaratırken, batıda, hala Arap ve Afrika kıtasının bir parçası olan alanın tekrarlanan yükselmeden etkilendiği anlamına geliyordu. Bu daha sonra Geç Oligosen-Erken Miyosen sırasında geniş bir platform alanı oluşturdu ve bu yükseltilmiş karbonat platformunun kenarındaydı,sığ suda, 100 km2'lik Erken Miyosen Zohr yapısı büyümeye başlamıştır.
Kuzey Levant Havzası, Nil Deltası tarafından sağlanan kaba kırıntılı havza taban yelpazesi tortuları ile doldurulurken, platformun kuzeydeki alanı, büyük resiflerin ve lagün yapılarının gelişmesiyle büyük ölçüde karbonat birikimini destekledi. Bu büyük resifler mutlaka platform kenarında yer almıyordu, ancak platform içi topografik heterojenlikleri yansıtan iç konumlar aldı.
Başlangıçta, Güney Levant platformu boyunca (Tamar ve Leviathan rezervuarlarını sağlayan) Erken Miyosen kırıntılı kaynağı, 1000 m'ye kadar iri kırıntılı türbiditlerin biriktiği düşünülen Kuzey Levant havzasına taşınmaya devam etti. Bu evre sırasında, havzanın kuzey kenarı üzerinde ve aslında pelajik taban yükseklikleri üzerinde yükselen, Zohr'u ve analog yapıları sağlayan karbonat birikintileri oluşuyordu.
Erken ila Orta Miyosen karbonat oluşumları, bir dış gözenekli karbonat teçhizatı içerir - yapının sığ su düşük enerjili bir resif ve lagün fasiyesini çevreleyen yüksek enerjili resif kısmı. 628 metrenin üzerinde çok doğrusal olan Zohr için yayınlanmış Tekrar Oluşum Test Cihazı grafiği, yalnızca resif fasiyesinin çok gözenekli olduğunu değil, aynı zamanda rezervuar içinde yüksek derecede bağlantı olduğunu da göstermektedir. Birikme, geç Miyosen çamurtaşları ile çevrilidir ve kalın Messiniyen evaporitlerinden oluşan bir mühürle kapatılmıştır.
Karbonat birikimini çevreleyen Oligosen-Miyosen çamurtaşı, Zohr'daki biyojenik gazın muhtemel kaynağıdır. Her ne kadar termojenik gazın potansiyel katılımı engellenmese de, yayınlanan gaz basınç gradyanı (0.26 g/cm3) gazın kuru olduğunu, çoğunlukla metan olduğunu ve aslında orijini biyojenik olduğu bildirilen İsrail açıklarındaki gaz birikimlerine benzer olduğunu göstermektedir. Zohr'u mühürleyen kalın Messiniyen tuzu birimi, muhtemelen kalınlaştırılmış hareketli bir tuz birimidir. 1500 m'nin altındaki mevcut su derinliğinin altındaki Akdeniz'in çoğu, yaklaşık 2000 m'lik halit bakımından zengin evaporitleri gösterir; Nil Deltası'ndaki bölgesel tektonik kısalma ve tortul yüklemesi, bu Messiniyen dizisini Zohr üzerinde kalınlaştırdı ve bu, olasılık için etkili bir mühür üretti.
Eratosthenes Karbonat platformu
Eratosthenes Deniz Dağı, Afrika-Avrasya levha sınırı boyunca Kıbrıs ile çarpışmakta olan bir kıta parçasıdır. Yüksek çözünürlüklü sismik ve derin çekme sonar verileri, deniz dağının çoğunda genişleme deformasyonunun meydana geldiğini, kuzeydeki hendek havzasında ve ayrıca deniz dağının güneyindeki asimetrik havzada sıkıştırma deformasyonunun gözlemlendiğini ortaya koydu. Bu son tektonik aktivite, çökmelerin, türbiditlerin ve sıvı kaçış yapılarının gelişimini tetiklemiştir. 'Merdiven' batimetrisi, okyanustaki deniz dağlarını dalma ile benzer olmasına rağmen, çarpışma-yitim sırasında gelişen yapıların dağılımı ve özellikleri çok farklıdır.
Bu bölgesel yüksek, Kretase-Neojen sığ su karbonatı tarafından kapsanmaktadır ve sismik verilerden, sin-rift aşamasıyla ilgili GB-KD gidişli normal faylar tarafından kontrol edildiği yorumlanmaktadır. Paleojen-Neojen döneminde, Eratosthenes Platformu, Arap ve Anadolu levhalarının çarpışması nedeniyle Afrika'nın dönüşünü ve kuzeye doğru hareketini absorbe etmeye devam edememiştir. Böyle bir bölgesel evrim, bu platformda daha fazla Zohr tipi karbonat birikimi beklememize neden olabilir.
Erken Miyosen boyunca yavaş, şüphesiz noktalı çöküntü, yalnızca Zohr resifinin büyümesi için konaklama alanı yaratmadı, aynı zamanda Eratosthenes Karbonat platformu boyunca oluşan çok sayıda başka karbonat birikimi de yarattı. Bunlar artık Eratosthenes Platformu'nda ve Kıbrıs'ın kıyı bölgelerinde haritalandırılmıştır. Bu karbonat oluşumları, lagün çekirdeğinin en yaygın olduğu atol benzeri halka resifi ile bir dizi biçimde ifade edilir. Bu formun böyle bir özelliği Zohr'un kuzeyinde yer alır ve 500 km2'lik bir alanı haritalar.
Platform içindeki küçük topografik yüksekliklerin resif büyümesi için tohumlar olduğunu varsayarsak, havzadaki morfolojik bir yükseklik, özellikle Oligosen-Miyosen kısalması sırasında, Kıbrıs Yayı'nın Toros bindirme cephesi boyunca aktif olarak, birkaç kez tekrarlamış olabilir. sığ su koşulları, Eratosthenes Platformu'nda ve Kıbrıs'ın kıyı bölgelerinde gözlemlendiği gibi gelişen karbonat birikintileri. Sığ su karbonatı, kret konumlarına doğru süreksiz ve kaotik hale gelen yüksek genlikli bir sismik olay olarak ortaya çıkar. Bu, platformun periyodik olarak mezardan çıkarıldığını ve platformun başka yerlerinde çok sayıda Zohr tarzı yapı için elverişli koşullar yaratan deniz seviyesi değişiklikleri tarafından boğulduğunu doğrulamaktadır. Eratosthenes platformu, Oligosen-Miyosen boyunca silisiklastik dağılmada temel bir rol oynamış, sığ su karbonatlarının platform yükseklerinde kalmasına izin verirken, Nil kaynaklı türbiditlerin doğuya, Lübnan ve İsrail kıyıları boyunca daha derin Levant Havzası'na sapmasına neden olmuştur.
Trodos Ofiyolitleri ile Cebelitarık'ın Atlantik açıklarında tanımlanan Gorringe Bank'ın Yüksek kıvrım/bindirme yapısı arasında çarpıcı bir benzerlik vardır. Levant Havzası'nda, Neojen kısalmasını hesaba katarak bile, Troodos Ofiyolitleri ile Eratosthenes Platformu arasındaki kısa mesafe, bu platformun, kabuğun kıtasaldan okyanusa değiştiği Afrika-Arap kıtalarının uç kenarlarında oldukça gergin bir kıtasal kabuğa ait olduğunu düşündürmektedir.
Bu varsayım, Trodos Ofiyolitleri üzerinde çökelmiş olan ve Üst Kretase'den Miyosen'e kadar yukarı doğru sığlaşan bir dizilim halinde organize olmuş kırıntılı ve pelajik kireçtaşları ile uyumludur. Aslında, Kıbrıs Arkı'nın yükselmesi, Eratosthenes Karbonat Platformunun yakındaki okyanus kabuğu üzerinde yanal olarak büyümesine izin veren batimetrik koşulları yaratmış olabilir. Yığın Öncesi Derinlik Göçü sismik verilerinin, Eratosthenes deniz dağının yapısı üzerinde en az 5-6 km karbonat bulunduğunu gösterdiğini ve Mesozoik karbonatın Eartosthenes Karbonat Platformu üzerinde uzanmasını beklendiğini belirtmek gerekir.Erken-Orta Miyosen karbonat resif oluşumundaki Zohr keşfi, Eratosthenes Platformu olarak adlandırdığımız aşırı geniş bir platform alanının güney sınırında yer almaktadır. Önceki araştırmalar, bu platformun bir kısmına deniz dağı olarak atıfta bulunur, ancak volkanik kökenli bir kanıt yoktur ve bunun yerine, yapısal bir yükseklik oluşturmak için yerel olarak deforme olmuş özellik üzerinde birikmiş kalın bir karbonat dizisi yorumluyoruz. Afrika levhasının kuzey kenarının bölgesel ölçekte sıkışması ve Paleojen-Neojen sırasında Troodos Ofiyolitlerinde okyanusal bindirme/burkulma, Eratosthenes kenarı boyunca dağılmış çok sayıda karbonat birikiminin oluşumuna yol açtı ve bu, son zamanlarda Zohr keşfi kanıtlanmış olan oyun tipini oluşturdu. Eratosthenes Karbonat platformunun doğu kenarı, Erken Miyosen'de silisiklastik çökelmede temel bir rol oynamıştır. Platformda, kırıntılı bir ortamda birikmiş sığ su karbonat birikintileri, kuzey Levant'ın doğusunda doğuda, Nil kaynaklı kaba kırıntılı türbiditler birikmiştir.
Zohr için hidrokarbon sistemi, çevreleyen Oligosen ve Miyosen şeyllerinden gelen biyojenik bir gaz kaynağı ve her yerde bulunan kalın Messiniyen halitten bir üst mühür içerdiğinden, Zohr oyununun hem Mısır sularında hem de Kıbrıs adası çevresinde çok büyük ölçekte tekrarlanabilir olma olasılığı yüksektir. Doğu Akdeniz'de gaz endüstrisinin gelişimi için oyun kitabını yeniden yazmak için bu çok büyük 4/5Trilyon metre3 kaynak potansiyeli özelliklerinde yeterli gazı hızlı bir şekilde keşfetme fırsatı var.
Comments
Post a Comment