Gaz Kuyusu Testi Tanımlanması

Petrol ve Gaz endüstrisinde kuyu testi, bir dizi planlı veri toplama faaliyetinin yürütülmesidir. Elde edilen veriler, bilgiyi genişletmek ve buradaki hidrokarbon özelliklerinin ve hidrokarbonların tutulduğu yer altı rezervuarının özelliklerinin anlaşılmasını artırmak için analiz edilir.

Gaz kuyularının performansını analiz etme ve üretkenliği tahmin etme ve gaz rezervuarlarının davranışını makul bir doğruluk derecesi ile anlama yeteneği, günümüz doğal gaz endüstrisinde son derece önemlidir;  "Sondaj sonucunda yapılacak kuyu açılışı için belirlenmiş test yöntemine göre hazırlık yapılır. Ölçüm ve yedek sistemlerin kalibrasyon ve işlev kontrolu yapılır. Kuyubaşı ve separatör bağlantıları yapıldıktan sonra perforasyon başlangıcından itibaren kuyubaşı basıncı, sıcaklığı ile separatör basıncı, sıcaklığı ve akış değerleri kayıt edilir. Değişik akış hızlarındaki kapasite hesabı ve kuyunun kapatılması ile basınç toparlanmasının kaydı yapılır. Gaz örnekleri alınarak kromatografik analizi yapılır, gazın bileşenleri ve kalorifik enerji değeri hesaplanır."

Test sırasında operatörler, oluşum basıncını ölçer, oluşum sıvılarını ve rezervuarı karakterize eder ve geçirgenliği ve kabuğu, yani sondaj veya diğer kuyu operasyonları sırasında oluşan oluşum hasarını belirler. Formasyonun bir test sırasında basınç artışlarına ve azalmalarına nasıl tepki verdiğini gösteren veriler, rezervuar hakkında kritik bilgileri de ortaya çıkarabilir.

Kuyu ve oluşum test verileri, operatörlere yeni ve üretim kuyuları hakkında kısa vadeli operasyonel kararlar almaları için kritik olan bilgileri sağlar. Ancak kuyu testi verilerinin gerçek gücü, operatörlerin varlıkları hakkında daha iyi uzun vadeli kararlar vermelerini sağlayan rezervuar modellerinin inşasına veya düzeltilmesine uygulanmasıdır. Kuyu ve oluşum testleri aynı zamanda rezervuar modelleri için kritik verilerin birincil kaynaklarıdır ve mühendislerin rezervuar modeli parametrelerini doğrulamaları veya ayarlamaları için başlıca araçlardır. Mühendisler bu modelleri rezervuar sıvılarının, oluşumun ve kuyunun nasıl etkileşime girdiğini anlamak için kullanır ve bu bilgiyi tamamlama ve geliştirme stratejilerini optimize etmek için kullanır.

Operatörler, kuyuların üretim potansiyelini tek tek veya kombinasyon halinde çeşitli test yöntemleriyle değerlendirir. Kuyunun geçici bir tamamlama yoluyla bir test ayırıcısına akıtıldığı bir üretim kuyusu testi yapmayı seçebilirler. Veya sıvı numunelerini yakalamak ve ilgilenilen bölgedeki basıncı ölçmek için kablolu bir oluşum test cihazı kullanabilirler. Mühendisler bazen her iki tür testi de gerçekleştirir.

Gaz kuyusu performansını analiz etmede en faydalı yardımcılardan biri akan kuyu testidir. Uygun bir kuyu testinin sonuçlarının eksiksiz bir analizi ve anlaşılması, birinin stabilize edilmiş rezervuar basıncını belirlemesine, belirli bir boru hattı "geri basıncına" karşı bir kuyunun akacağı hızın belirlenmesine, akışın ne şekilde olacağını tahmin etmesine olanak sağlar. hız, tükenme ve bunun sonucunda rezervuar basıncındaki düşüş ile azalacaktır ve etkin rezervuar akış özelliklerini tahmin edecektir. 

Kuyu testlerinin sonuçları genellikle düzenleyici kurumlar tarafından maksimum gaz çekme oranlarının belirlenmesinde kullanılır. Ayrıca gaz kuyusu teslimatlarının projelendirilmesinde, saha geliştirme programlarının hazırlanmasında, toplama ve boru hattı tesislerinin tasarımında, işleme tesislerinin tasarımında ve gaz satış sözleşmelerinin müzakere edilmesinde üretici ve nakliye şirketleri tarafından istihdam edilmektedirler. Kuyu testlerinin ve test sırasında toplanan bilgilerin diğer önemli uygulamaları, bir kuyu veya kuyu grubuyla ilişkili gaz rezervlerinin tahmin edilmesi ve çeşitli türlerde özel rezervuar çalışmalarının yapılmasıdır.

Kuyu Testi, hidrokarbon içeren rezervuarların özelliklerinin anlaşılmasını ve bilgisini genişletmek için planlı veri toplama faaliyetlerinin yürütülmesidir. Bir kuyunun durumu hakkında bilgi verir. Kuyu Testinin temel amacı, rezervuarların doğal gaz ve petrol gibi hidrokarbonlar üretme kapasitesini belirlemektir. Kuyu Testi sırasında toplanan veriler, belirli bir kuyuda gözlemlenen basınç ve hacimsel akış hızını içerir. Kuyu Testi, belirli bir kuyu hakkında bilgi toplamak için doğru teknolojiyi, planlamayı ve uygulamayı gerektirir.

Kuyu Testi, akışkan özelliklerini, rezervuar basıncını, alan kapsamını, akış hızlarını, dikey katmanlaşmayı, çekme basıncını, geçirgenliği, oluşum hasarını, üretkenlik indeksini ve çok daha fazlasını belirler. Dinamik rezervuar özellikleri bir kuyu testi kullanılarak ölçülebilir. Ayrıca operatörlerin, rezervuar sıvılarının özelliklerindeki ve kuyu başı ile delik arasındaki bileşimdeki değişiklikleri gözlemlemek için rezervuarlardan sıvı numuneleri almalarına olanak tanır. Toplanan bilgiler, rezervuarın tahmini ve kuyu tamamlanması için esastır. Akış hızlarını ve basınçları fiziksel olarak ölçerek, kuyu testi, büyük ölçekli geçirgenlik ölçümü sunar.

Mühendisler, gaz kuyularını değerlendirmek için kuyu oluşturma ve çekme testlerinde belirli varyasyonlar kullanır. Bir geri basınç testi sırasında, kuyu, dip deliği basıncı ve yüzey basınçları stabilize olana kadar belirli bir karşı basınca karşı akıtılır; bu, akışın drenaj alanının dış erişimlerinden geldiğinin bir göstergesidir. Eşzamanlı bir test, bir dizi dezavantaj ve birikimdir. Pompalama oranları, her bir düşüm için değişirken, kuyu orijinal kapatma basıncına ulaşana kadar müteakip birikimler devam eder. Düşüş ve birikim periyotlarının eşit süreye sahip olduğu değiştirilmiş bir eş zamanlı test de kullanılabilir.

Bir kuyu veya gaz sahasının ömrü boyunca çeşitli kuyu ve oluşum test şemaları gerçekleştirilir. Arama aşamasında, operatörler, üretim potansiyelini ve rezerv tahminlerini oluşturmak için bir kuyu tamamlandıktan sonra üretimi simüle etmek için kuyu testleri kullanabilirler. Ek olarak, yüzeyde büyük sıvı örneklerinin yakalanması, uzmanlara rezervuar sıvıları üzerinde laboratuvar ölçümleri yapma fırsatı verir.




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli

Yörükler-1 kuyusu kuru kuyu olma ihtimali riski çok yüksek