Türkiye'nin Gaz Ticaret Merkezi Planı..

AB, Rus gazını resmen aşamalı olarak kaldırıyor olabilir, ancak gerçekte Türkiye'nin Moskova'nın moleküllerini batıya doğru transit için yeniden paketlemesine yardımcı olma potansiyeli devam ediyor. Türkiye, doğudan batıya hacimleri aktarmak için bir gaz merkezi olarak konumlanmayı hedefliyor ve Azerbaycan ve Türkmen gazıyla birlikte, Rus gazını almaya istekli olan tüm Avrupa pazarlarına yeniden ihraç etme olasılığı var.

Rusya, 2022'de Avrupa'ya ihracatındaki çöküşün ardından ve Ukrayna'dan geçen kalan akışların kesintiye uğraması riski arasında mümkün olduğunca fazla gazı batıya doğru akıtmaya istekli. AB'nin açıklanan amacı, Rus gazı ithalatını 2027'ye kadar neredeyse tamamen ortadan kaldırmak. Bu hedef ertelenebilir, ancak Rusya-AB ilişkilerinde radikal bir iyileşme olmadığı sürece Brüksel hedefi takip etmeye devam edecek. AB dışındaki ülkeler, Türkiye üzerinden doğrudan Rusya'dan daha fazla gaz satın alabilir. Ancak AB pazarları için, Rus gazının önce Türkiye tarafından satın alınması ve ardından alıcılara Türk karışımı olarak satılması gerekecektir.

Bu planın başarısı, AB ülkelerinin, Rusya'nın devlet şirketi Gazprom ile doğrudan bir anlaşmaları olmadığı sürece kısmen Sibirya'dan geldiğinin farkında oldukları gazı satın almayı kabul edilebilir görmelerine bağlıdır. Türkiye, gazın yeniden satışından prim kazanırken, Rusya, Avrupa'ya doğrudan satışlar kadar olmasa da ihracat geliri elde edecektir.

Gaz hala Rus menşeli olacak ancak Azerbaycan markasıyla satılacak. Bu muhtemelen Azerbaycan ile Rusya arasında bir takas düzenlemesini içerecek ve Rusya, Türkiye'ye giren Azerbaycan menşeli gazın eşdeğer miktarının mülkiyetini alacaktır. Alternatif olarak, Avrupalı ​​alıcılar, Rusya-Ukrayna sınırında Rus gazı satın almak ve geri kalan yol boyunca transit sorumluluğunu üstlenmek için bir araya gelebilirler.

İşleri aksatan bir diğer şey de, 2028'den itibaren enerji ithalatına uygulanacak şekilde genişletilecek olan AB'nin metan düzenlemesidir. Bu kurallar uyarınca, Türkiye'nin AB'ye sattığı gazın metan yoğunluğu hakkında üretim ve nakliyeyi kapsayan bilgi sağlaması gerekecektir. Birçok farklı ülkeden gelen gazı satarken bunu yapmak zor olacaktır. Özellikle Türkmenistan, AB standartlarını karşılamak için metan emisyonlarını raporlama ve azaltma konusunda çok fazla ilerleme kaydetmek zorunda kalacaktır. Ülke, 2022'de sözde "süper yayıcı" metan olaylarının en yüksek sayısından sorumluydu.

Türkiye sadece daha fazla gazı batıya aktarmayı mı yoksa yeniden ihraç etmek için daha fazla tedarik satın alarak işleri daha da ileri götürmeyi mi hedefliyor. Büyük belirsizlik Avrupa'daki bu hacimlere olan iştah. Risk, yukarı ve orta akış varlıklarının piyasadan taahhüt almadan mahsur kalmasıdır. Azerbaycan sahalarına ve Güney Gaz Koridoru'nun (TANAP) genişlemesine ek olarak, bu Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınır ötesi kapasitenin genişletilmesi için de geçerli olacaktır
Türkiye doğudan batıya gaz tedarikleri için bir ticart merkzi olarak konumlanmayı hedefliyor, ancak Avrupa'nın bu gaza ihtiyaç duyup duymayacağı henüz belli değil. Türkiye, Rusya-AB gaz ticaretindeki kopuştan, gaz merkezi rolünü genişleterek, doğusundaki büyük tedarikçilerden ve batısındaki Avrupa pazarlarına kendi LNG ithalat terminallerinden akışları kolaylaştırarak yararlanmaya çalışıyor.
Daha fazla Azerbaycan gazına taahhütte bulunmak riskler taşırken, Türkmenistan'dan gaza erişim politik olarak zor olacak. Bu arada, Türkiye'nin Avrupa'ya yeniden ihraç etmeye çalıştığı herhangi bir Rus gazı ağır bir incelemeye tabi tutulacak. Ve nihayetinde, Avrupa'nın Türkiye'nin sunmaya istekli olduğu kadar gaza ihtiyacı olmayabilir.
Türkiye, halihazırda Güney Gaz Koridoru(TANAP) üzerinden Avrupa'ya akan Azerbaycan gazı için önemli bir geçiş rotası görevi görüyor ve bu hacimler, iç kullanım için aldığı 10,3 milyar metreküpe ek olarak 2023'te 12 milyar metreküpe ulaşacak. AB daha fazla Azerbaycan gazı için baskı yaparken, Türkiye bu ekstra hacimleri, diğer tedarikçilerden gelen gazla birlikte, sadece transit olarak satmak yerine satın alabilir ve yeniden satabilir. Bu amaçla, çeşitli kaynaklardan gelen gazın Türk şirketleri tarafından satın alınabileceği ve Türk karışımı olarak Avrupalı ​​müşterilere satılabileceği kendi elektronik gaz ticaret platformunu oluşturmayı planlıyor.
Bu, Türkiye'nin kendi gaz güvenliğini iyileştirmekle daha fazla ilgilendiği beş yıl öncesine göre Türk politikasında önemli bir değişimi işaret ediyor. Hükümet, bunun yerine daha fazla yerli linyit yakılmasını teşvik ederek yüksek ithalat faturası nedeniyle yerli gaz kullanımını azaltmayı bile düşünüyordu. Tüm bunlar, 2020'de Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasının keşfedilmesiyle değişti ve Türkiye'ye önemli bir yerli gaz tedarik kaynağı sağladı Hükümet verilerine göre, Türkiye'nin gaz talebi geçen yıl Rusya'dan 21,3 milyar metreküp, 13,5 milyar metreküp LNG, 10,3 milyar metreküp Azerbaycan'dan ve 5,4 milyar metreküp İran'dan gelen tedarikle karşılandı. 1 milyar metreküpten daha azı ise iç tedarikle karşılandı. Sakarya'nın 2027'ye kadar yılda 15 milyar metreküp gaz akıtması bekleniyor, bu da mevcut talebin yaklaşık %30'u. Bunun önümüzdeki yıllarda iç tüketimdeki büyümeyi karşılaması ve daha da fazlası, potansiyel olarak ithalat ihtiyacını azaltması bekleniyor.
Türkiye, önümüzdeki iki yıl içinde uzun vadeli tedarik sözleşmeleri sona erdiğinde Rusya ve İran'dan alımları azaltma seçeneğine sahip olacak. Ancak daha ileride, yeterince kullanılmayan altyapı aracılığıyla gaz ithalatına olan geniş erişimini Avrupa'ya daha fazla gaz göndermek için kullanabilir. Bu tedarik, planlandığı gibi rota genişletilirse ve Azerbaycan tüm kapasiteyi kendisi rezerve etmezse, ya Bulgaristan'a ve potansiyel olarak kuzeye Trans-Balkan Boru Hattı üzerinden ya da TANAP üzerinden Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya gönderilebilir. Türkiye'nin Avrupa'ya gaz ihracatı şu anda mütevazı. Ocak 2023'te Bulgaristan'a en az 1,5 milyar metreküp/yıl gaz teslimatı için 13 yıllık bir sözleşme imzalayarak bu tedarikleri destekledi.
Azerbaycan ithalatı
Rusya'nın Avrupa'ya gaz tedarikinde yaptığı sert kesintilerin ardından, Avrupa Komisyonu 2022'de Azerbaycan ile gaz tedarikini 2027'ye kadar 20 milyar metreküpe/yıla çıkarmak için bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu hedefin tutturulması mümkün görünmüyor, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Temmuz ayında sevkiyatların o yıl sadece 16 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti.
Azerbaycan'daki yetkililer, finansman eksikliğinin ve uzun vadeli gaz tedarik taahhütlerinin, arzı artırma ve Güney Gaz Koridoru'nu genişletme için gerekli yatırımları engellediğinden şikayetçi. Brüksel ile Mutabakat Muhtırası imzalandığından beri Azerbaycan'ın gaz sahalarında kesin yeni yatırımlar duyurulmadı.
Azeri-Çıralı-Güneşli petrol sahalarını işleten BP liderliğindeki konsorsiyum, 20 Eylül'de daha derin rezervuarlarda bulunan 113 milyar metreküpe kadar ilişkili olmayan gazı keşfetmek ve geliştirmek için projenin üretim paylaşım anlaşmasında bir revizyon yapmayı kabul ettiklerini duyurdu. Ancak Nihai Yatırım Kararı hala beklemede ve grup proje hakkında herhangi bir ayrıntı veya bir zaman çerçevesi açıklamadı.
Avrupa yetkilileri ve bankaları, iklim hedefleri nedeniyle TANAP geliştirildiğinde olduğundan daha az büyük ölçekli gaz yatırımlarına destek sağlama konusunda artık çok daha az istekli. Ve gelecekteki gaz talebiyle ilgili belirsizlik nedeniyle, alıcılar uzun vadeli tedarik taahhütlerine girmek konusunda isteksiz. Türkiye bu uzun vadeli taahhütleri kendisi sağlayabilir ve ardından gazı Avrupa'ya yeniden satabilir. Ancak bu, Avrupa gazı istemezse elinde çok fazla arz olması riskini doğurur.
Türkmenistan
Türkiye ayrıca bu yıl Türkmenistan'dan ilk kez gaza erişim sağlamayı amaçlayan bir dizi belge imzaladı. Mart ayında Ankara, Türkmen gazını Türkiye'ye ve potansiyel olarak Avrupa'ya tedarik etmek için Aşkabat ile bir Mutabakat Muhtırası imzaladı. İki ay sonra, bu teslimatları kolaylaştırmak için Azerbaycan ile bir hükümetler arası anlaşma imzaladı.
Bunun yapılabileceği en uygun yol, Hazar Denizi çevresinde gaz takası yoluyla olabilir. Türkmenistan, kuzeydoğu İran'daki gaz arzı sıkıntısını giderebilir. Buna karşılık İran, güneydeki Güney Pars gibi en büyük sahalarından gazı Azerbaycan'a teslim edebilir ve Azerbaycan da aynı miktarda gazı Türkiye'ye ihraç edebilir. Türkmenistan gerekli siyasi iradeyi elde ederse, gazının bir kısmı kolayca Türkiye'ye ve ardından gerçek moleküller Avrupa'ya ulaşmasa bile Avrupalı ​​müşterilere satılabilir.
Gaz takasları daha pratik olsa da, İran'ın bu yıl Türkiye'nin anlaşmalarına taraf olmaması, tercihin Türkmenistan ve Azerbaycan'dan Hazar Denizi'ni aşan bir gaz boru hattı inşa etmek olduğunu gösterebilir. Projenin 1990'lardan beri elle tutulur bir ilerleme kaydedilmeden tartışıldığı göz önüne alındığında, bu çok daha az gerçekçi bir seçenektir. Rusya, Avrupa'daki pazar payına yönelik tehdit ve Türkmenistan'ın diğer ülkelerle daha yakın ekonomik bağlar kurmasını ve dolayısıyla Moskova'nın siyasi yörüngesinden uzaklaşmasını engelleme arzusu nedeniyle projeye uzun süredir karşı çıkıyor.
LNG
Türkiye ayrıca LNG ithalat portföyünü istikrarlı bir şekilde genişletiyor. Eylül ayının başlarında, Türkiye'nin BOTAŞ'ı 2027'den başlayarak on yıl boyunca Shell'den yılda 4 milyar metreküp LNG satın alma konusunda anlaştı. Bu yılın başlarında ExxonMobil ve Oman LNG ile başka anlaşmalar da yaptı. Türkiye'nin bol miktarda yedek LNG ithalat kapasitesi var ve geçen yıl bunun yalnızca yaklaşık üçte birini kullandı.
LNG'nin temel avantajı, küresel bir pazardan esnek bir tedarik sunabilmesidir ve ne Avrupa'daki ne de Türkiye'deki alıcılar, Güney Gaz Koridoru üzerinden genişletilmiş tedarik durumunda muhtemelen yapmak zorunda kalacakları gibi, kargo almak için kendilerini uzun vadeli satın alma taahhütlerine bağlamak zorunda değildir. Ancak Avrupa'nın zaten kendi başına bol miktarda yeniden gazlaştırma kapasitesi var, bu nedenle Türkiye'deki diğer tesisler yerine bu tesisleri kullanmak daha iyi olacaktır.










Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?