Bir siyasi projenin iflası: East-Med veya nam-ı diğer Doğu Akdeniz Gaz Boru Hattı.
Bir siyasi projenin iflası: East-Med veya nam-ı diğer Doğu Akdeniz Gaz Boru Hattı.
Doğu Akdeniz boru hattı projesi, Türkiye ve KKTC'ye karşı siyasi bir balon.
KIBRIS'TA SIVILAŞTIRILIP AVRUPA'YA SATILMASI ise sadece bir fantezi.
Maliyeti, sınırlı rezervleri ve yeşil enerjiye verilen öncelik politikaları nedeniyle Avrupa Komisyonu bu projeyi olumsuz görmektedir. Mevcut koşullarda rasyonel, uygulanabilir ve karlı görünmemekte, tamamen siyasi bir meseledir.
COVID 19 sonrası ortamda, boru hattı projesi artık teknik ve ekonomik olarak pek bir anlam ifade etmiyor. Eastmed doğal gaz boru hattına yerelde farklı yaklaşımlar var mı diye sorarsanız; Potansiyeli oldukça imkansız kılan birçok siyasi neden, teknik, ekonomik ve pazar sorunları var. Kıbrıs gazı rekabetçi değildir ve mevcut piyasa koşullarında rekabet edemez. Ekonomik kısıtlamalar nedeniyle Kıbrıs gazı geliştirilmeyecektir, özellikle Afrodit Rezervuarı kuyu başı maliyet fiyatı GAZPROM'un AB'ye tedarik fiyatına eşittir ve ayrıca; Doğal gazın oluşumu, bileşimi ve maliyeti bu sektörde en önemli parametrelerdir.
Kıbrıs Rum Yönetimi 2011'den beri doğalgaz değil masal satıyordu ama sonunda bilimsel olarak yalanlarının sonuna geldiler. Kıbrıs gazının kuyu başı maliyet fiyatı, Rusya'nın AB'ye verdiği GAZPROM fiyatlarının üç katı iken, bu pahalı fiyatlarla alıcı yok, çekici değil ve olmayacak.
Farklı ve tercih edilebilir bir çözüm imkanı var mı?
Bir olasılık, FLNG, FPSO; çeşitli teknik çözümler sunar; Ancak, CAPEX/OPEX açısından daha pahalıdır ve finansal kriz sırasında önemli bir konuyu kurup uygulamaya koymak çok daha zordur.
Kaynaklar raporunda açıklanan kaynaklar gelişmemiş bir bölgededir ve buna göre tahmin, benzer jeolojik özelliklere sahip rezervuarlara benzetilerek Rezervuarın büyüklüğü ve geri kazanım verimliliğine ilişkin değerlendirmelere dayanmaktadır. Ve ayrıca; Bu potansiyel kaynakların herhangi bir kısmının gerçekten keşfedileceğine dair bir kesinlik yoktur. Eğer keşfedilirlerse, kaynakların herhangi bir kısmını üretmenin ticari olarak uygun olacağına dair bir kesinlik yoktur. İleriye dönük veriler, eğer varsa, yalnızca keşif amaçlı sondajdan sonra değerlendirilebilecek rezervlerin ve olası kaynakların bir değerlendirmesi değildir.
Doğal gazın oluşumu, bileşimi ve maliyeti çok önemlidir...
Afrodit sahası veya Afrodit rezervuarı bir kuru gaz sahasıdır. Afrodit sahasını geliştirmek ve gaz ihraç potansiyelini değerlendirmek için bu sahadaki üretimi %99'dan fazla metan gazı içerecek kadar kuru olan LNG'ye dönüştürmek oldukça yüksek maliyetlidir ve bugünkü piyasa şartlarında rekabet edebilmesi mümkün değildir.
Kıbrıs'ta bir bölgeden toplananacak gazı transfer eden en az 2 trenli bir LNG terminali, tesisi kurmak mümkün ancak çok pahalıdır. Bu terminali besleyecek yeterli miktarlada gaz hacimi yoktur. DOLAYISIYLA Vasilikos'ta KURULMASI konuşulan bahse konu LNG terminaline 8/10 milyar dolar finansman sağlayacak kimse yoktur. Ancak, keşfedilen Kıbrıs ve/veya Doğu Akdeniz gazı, petrol üretmeyen "kuru gaz" kuyularıdır. Petrol kuyularından daha derin, daha sıcak ve daha yüksek basınçlı olma eğilimindedirler. Bu gaz kuyularının üretimi petrol kuyularından daha pahalıdır.
Gazı satışa hazırlamak için daha yüksek basınçlı yüzey ekipmanına, sıcaklıklarla başa çıkmak için daha gelişmiş metalurjiye ve daha fazla işleme ekipmanına ihtiyacınız var. Şimdi, kuyuyu açtıktan sonra, gazın işlenmesi daha pahalı (depolama, taşıma, satış için saflaştırma) ve satılan bir ürün olarak daha az değerlidir. Dolayısıyla doğal gaz, önemli ölçüde daha düşük marjlı bir üründür.
Doğalgaz proje finansmanı petrolden farklıdır. Temel fark, gazın pazarlanabilirliğinde yatmaktadır. Gazla ilgili sorun ulaşımdır, çünkü boru hatları en iyi yoldur, ancak yalnızca iki ucu vardır (satıcı ve alıcı) ve yerine oturtulması pahalıdır. Ayrıca, fiyatların bölgesel talebe göre farklı olduğu, gaz için yalnızca bölgesel piyasalar mevcuttur. Uluslararası pazarın yokluğu, gaz projelerinin güvenilirliği açısından büyük bir endişe kaynağı.
Comments
Post a Comment