Güçlü Türkiye demek Güçlü KKTC demektir.

Barbaros Hayreddin Paşa Doğu Akdenizde Petrol Avında...Doğu Akdeniz'de denizleri KULLANMASINI bilen Șah-Mat diyecek ve KAZANACAK!!
Petrol ve doğalgaz aramak için Akdeniz’e açılan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisinin keşfedeceği her yeni kaynak, Türkiye’nin ve KKTC'nin elini güçlendirecek. Önceden karşıdan izlediği enerji politikalarına şimdi stratejik önemi artan dev yatırımlarla dahil olan Türkiye, Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını hızlandırıyor. Dünyadaki petrol ve doğalgazın yüzde 60’ından fazlası yakın çevresindeki bölgede bulunan Türkiye’nin , Karadeniz’in ardından Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisiyle Akdeniz’e de açılması konuşuluyor. Özellikle Akdeniz’de keşfedilecek her yeni kaynak Türkiye’nin elini hem mali hem de siyasi olarak güçlendirecek. Türkiye’yle imzalanan enerji işbirliği anlaşması , teknik, ekonomik ve stratejik öneminin büyük olduğu, petrol ve doğal gazı da kapsadığını, anlaşma maddelerinde petrol ve doğalgaz altyapılarının tesisi, bakımı, petrol türevlerinin pazarlanması alanlarında projelerin belirlenmesinin ve geliştirilmesinin,TC-KKTC arasında varolan ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi'' anlaşmaları ve TPAO'ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi verilmesini öngören sözleşmenin Petrol & Gaz araştırmalarına geçmiş dönemde kaldığı yerden devam edilebilmesi yönünde Dogu Akdenizde KKTC'ye ait parsellerde tesbit edilen yeni araştırma noktalarında Petrol & Gaz aramaları anlaşmaları da bulunduğu 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ve KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşmalar dahilinde: "Türkiye Ve KKTC Arasında Kapsamlı Enerji İşbirliği Anlaşması" 11 Ekim 2016'da Istanbulda törenle imzalandı.
Türkiye’nin özellikle 2.7 milyar varil petrol, 3.5 trilyon metreküplük de doğalgaz rezervinin bulunduğu tahmin edilen Akdeniz’de attığı sondaj adımı önümüzdeki dönemde bölgede enerji dengelerini lehimize çevirecek.İsrail, Suriye, Lübnan, Mısır hatta Yunanistan’ın enerji koridorunda etkili olmak için çaba harcadığı coğrafyada Türkiye yapacağı bu hamleyle avantaj kazanacak. Petrol ve doğalgaz aramak için Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Akdeniz’de görevlendirilmesi uluslararası alanda büyük yankı uyandırırken, Akdeniz’de usulsüz şekilde bazı Amerikan, Katarlı,Fransız ve İtalyan şirketlerle birlikte deniz alanlarını ihlal eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından tepkiyle karşılanıyor. Olası petrol ve doğalgaz rezervleri, küresel enerji devlerinin yatırım önceliklerini Türkiye’ye kaydırmalarını sağlayacak. Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında en fazla önem verilen alanlardan biri olan deniz aramacılığında kullanılacak.Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisi 21 Nisan’da Doğu Akdeniz’de KKTC açıklarında çalışmalarına başladı.TPAO'nun Akdeniz'de gerçekleştireceği sismik arama, keşif ve tesbit sondaj çalışmaları, KKTC açıklarında yürütülecek çalışmalarına başlayan Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemisi, Akdeniz’de faaliyetlerine yoğun çalışmalarla devam edecek. İsrail daha önce Akdeniz üzerinden borularla batıya gaz ulaştıracağını gündeme getirdi ama bu tamamen tutarsız ve gerçekci degil çünkü boru hattı maliyetleri, taşıma bedelleri ve gaz üretim masraflarının toplamı Avrupa gaz piyasalarına göre ekonomik açıdan uygun degil. Bu bakımdan Türkiye rekabet ve uygun fiyat için tek yoldur. Bölgede pazar anlamında en önemli ülke Türkiye. Akdeniz’de gazı bulup üretirsek, çok daha rahat satar, ciddi ortaklıklara da imza atarız. Türkiye’nin Akdeniz’de öncelikli olarak KKTCdeki ve kendi ruhsat alanlarını devreye alması gerekir.İlk odaklanılması gereken kısımlar, Rumlar tarafından gasp edilerek, yabancı şirketlere verilen ruhsat alanları olmalıdır. Böyle bir hamle birçok dengeyi değiştirecektir. Türkiye bölge ülkelerinin gaz projelerine,mesela ihale sürecine giren Lübnan deniz alanlarındaki arama ruhsatlarına TPAO aday olarak katıldığı ön elemeyi gecti ve kurulacak yabancı ortaklıklar ile ihaleye daha güclü girebilir.
Paniğe kapılan Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Akdeniz’deki arama faaliyetlerinin güvenlik sorunlarına neden olacağını iddia ediyor. Aslında yabancı şirketlerin ortaklık müzakereleri için yönünü bölgenin en güçlü ülkesi Türkiye’ye dönme ihtimali Rumları rahatsız ediyor. GKRY’nin, Afrodit sahasındaki çalışmalarını ileriki bir tarihe ertelemek zorunda kalabilir.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?