Barbaros Doğu Akdenizde Dengeleri Değiştirecek!..

Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi petrol ve doğalgaz aramak için KKTC sularına neden açıldı???
Doğu Akdeniz Bölgesi yapısı itibarı ile birçok ülkenin kıyı şeridini içinde barındıran bir bölgedir. Kıyı devletlerinin çokluğu bölgenin ekonomik hareketliliğini artıran bir unsur olmasına rağmen, bölge ülkeleri arasında zaman zaman ortaya çıkan uyuşmazlıklara da neden olmaktadır. Son dönemde gündeme gelen yetki alanı uyuşmazlıkları da bunlardan bir tanesidir. Kıbrısın çevresinde bulunan zengin petrol ve doğalgaz yatakları, bölge ülkelerini bu çevrenin zenginliklerinden yararlanmak amacıyla kaynakları paylaşmaya itmiştir. Özellikle yakın zamanda başta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere pek çok ülke Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları imzalamış ve bu kapsamda ülkeler arasında stratejik birliktelikler başlamıştır. Türkiye ise bu stratejik ortaklıkların dışında bırakılmıştır...


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin durumu ise yine farklı bir uyuşmazlık nedenidir. KKTC uluslararası arenadaki tanınırlığı tartışılmakta olduğu için Münhasır Ekonomik Bölge konularındaki hakları da doğal olarak tartışma konusudur. KKTC 12 mil karasularına ve 200 metre derinliğe veya işletilebilir derinliğe kadar olan bölgede kıta sahanlığına sahip olabileceğine ilişkin düzenlemeleri bulunan, Doğu Akdeniz politikasını hakkaniyet ilkesi üzerine konumlandırmıştır.
Bu ilke çerçevesinde KKTC, Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesi için bölge devletlerinin bir araya gelerek hakkaniyet ilkesi çerçevesinde paylaşım antlaşması imzalaması gerektiğini savunmaktadır. Bunun yanı sıra KKTC yönetimi, GKRY’nin adanın tek temsilcisiymiş gibi hareket etmesini ve bölge devletleri ile münhasır ekonomik bölge antlaşmaları imzalamasını kabul etmemekte ve yapılan antlaşmaları tanımamaktadır. Ayrıca KKTC, gerek Kıbrıs adası üzerindeki,gerekse deniz alanlarındaki hidrokarbon kaynakları üzerinde GKRY ile eşit haklara sahip olduğunu belirtmekte ve bu görüş doğrultusunda GKRY ve petrol şirketlerinden %50 pay talep etmektedir.
Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi Doğu Akdenizde KKTCye ait PROJEKSIYON sahalarında 2013 yılında başlatılan ve yarım kalan 2Boyutlu aramaların bir devamı olarak yeniden işlenerek, kalibre edilerek daha geniş kapsamli 3 Boyutlu sistemle gravite, manyetik ve rezistivite gibi jeofizik etütler kapsamında veriler toplayacak.



Türkiye’yle imzalanan enerji işbirliği anlaşması , teknik, ekonomik ve stratejik öneminin büyük olduğu, petrol ve doğal gazı da kapsadığını, anlaşma maddelerinde petrol ve doğalgaz altyapılarının tesisi, bakımı, petrol türevlerinin pazarlanması alanlarında projelerin belirlenmesinin ve geliştirilmesinin,TC-KKTC arasında varolan ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi'' anlaşmaları ve TPAO'ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi verilmesini öngören sözleşmenin Petrol & Gaz araştırmalarına geçmiş dönemde kaldığı yerden devam edilebilmesi yönünde Doğu Akdenizde KKTC'ye ait parsellerde tesbit edilen yeni araştırma noktalarında Petrol & Gaz aramaları anlaşmaları da bulunduğu 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ve KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun arasında "Türkiye Ve KKTC Arasında Kapsamlı Enerji İşbirliği Anlaşması" 11 Ekim 2016'da Istanbulda törenle imzalanmıştı.
Bu bağlamda,Türkiye’nin özellikle 2.7 milyar varil petrol, 3.5 trilyon metreküplük de doğalgaz rezervinin bulunduğu tahmin edilen Akdeniz’de attığı sondaj adımı önümüzdeki dönemde bölgede enerji dengelerini lehimize çevirecek.İsrail, Suriye, Lübnan, Mısır hatta Yunanistan’ın enerji koridorunda etkili olmak için çaba harcadığı coğrafyada Türkiye yapacağı bu hamleyle avantaj kazanacak. Petrol ve doğalgaz aramak için Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Akdeniz’de görevlendirilmesi uluslararası alanda büyük yankı uyandırırken, Akdeniz’de usulsüz şekilde bazı Amerikan, Katarlı,Fransız ve İtalyan şirketlerle birlikte deniz alanlarını ihlal eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından tepkiyle karşılanıyor. Olası petrol ve doğalgaz rezervleri, küresel enerji devlerinin yatırım önceliklerini Türkiye’ye kaydırmalarını sağlayacak.

Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?