Siyaset, Savaş ve Doğu Akdeniz Gazı
Avrupa'nın doğalgazda en çok bağımlı olduğu ülke ise hemen hemen her jeopolitik konuda ayrı düştüğü Rusya. Dolayısıyla Avrupa, Ukrayna gibi krizler sırasında Rusya'ya yaptırım uygulasa da gaz almaya devam ediyor. Kıta ülkeleri şimdi bu bağımlılığı azaltmak için arayışlar içinde.
ABD'nin arabuluculuğunda Lübnan ve İsrail arasında yapılan dolaylı görüşmeler deniz sınırı sorununu ve ihtilaflı sularında gaz çıkarma münhasır haklarını çözmek için İsrail ile Lübnan arasında yeni bir müzakere turu için mekik dokudu ve İsrail ile Lübnan arasında deniz sınırı sorununu uzlaşmaya vardığı anlaşma, böylece resmiyet kazanmış oldu. İki ülkenin, anlaşmaya arabulucu olan ABD ile ayrı ayrı birer anlaşma imzaladılar. Böylece anlaşma, uluslararası alanda da resmiyet kazandı. Ekim 2022'de İsrail Başbakan Yair Lapid ve Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, iki ülke arasında varılan deniz yetki alanları anlaşmasını onayladı ve resmen yürürlüğe girmiş oldu.
En önemlisi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik Şubat ayı sonlarında başlayan saldırganlığı, Avrupa'nın uzun süredir tartışılan Rus gazına ve petrolüne olan bağımlılığını azaltma ihtiyacını acil bir öncelik haline getirdi. Ayrıca, yenilenebilir kaynaklara yakın bir geçiş öngören iyimser politikalar ile gelişmiş dünyanın kısa ve orta vadede fosil yakıtlara bağımlı kalacağı gerçeği arasındaki kopukluğu da ortaya çıkardı.
Bu yeni gerçeklik karşısında, Avrupa'nın enerji kaynaklarını hızla çeşitlendirme ihtiyacı, Doğu Akdeniz gazının stratejik değerini artırıyor mu?
Doğu Akdeniz, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya anlamlı bir şekilde katkıda bulunabilir mi?
East-Med konusunda hiçbir teknik gelişme olmadı çünkü ortada somut teknik ve ekonomik savlar yoktu ve ABD, Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı'na verdiği desteği geri çekti.
Ocak 2022'de Biden Yönetimi, "kağıt dışı" ve arka plan brifinglerinde artık EastMed'i desteklemediğini belirtti. Bu projeye ilişkin anlaşma Ocak 2020'de İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs hükümetleri tarafından imzalandı ve Trump Yönetimi tarafından desteklendi. EastMed doğal gaz boru hattı, İsrail ve Kıbrıs açık deniz gaz sahalarını Yunanistan ve İtalya'ya bağlamayı ve buradan Avrupa'nın geri kalanına sevk edilmesini ve Rus dışı gazın istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini hedefliyordu. İlk aşamada yılda 10 milyar metreküp (ve sonraki aşamalarda 16 milyar metreküp) su sağlayan dünyanın en uzun (1.900 kilometre) ve en derin su altı boru hattı olacaktı. Boru hattının, projenin iddialı kapsamını yansıtan 8 milyar Euro'ya mal olacağı tahmin ediliyordu.
Başlangıcından bu yana, boru hattının teknik ve ekonomik fizibilitesine ilişkin çok sayıda soru var: Ocak 2023'de Avrupa'da gazın fiyatı 4,6 $/mmbtu iken, boru hattının uygulanabilirlik noktasının 8-11 $/mmbtu olduğu tahmin ediliyor. Potansiyel yatırımcılar, terörün bozulmasına karşı olası savunmasızlık ve Ankara'nın buna karşı çıkması nedeniyle jeopolitik risk tarafından da caydırıldı. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik veren AB politikaları, bazılarının geçiş fosil yakıtı olarak adlandırdığı ve başabaş noktasına ulaşması 15-20 yıl alacak olan uzun vadeli bir altyapı projesinin uygulanabilirliği hakkında soru işaretleri uyandırıyor.
EastMed boru hattının şansı azalırken, Mısır dikkatleri üzerine çekti. Avrupa da dahil olmak üzere Doğu Akdeniz gazı için en mantıklı ve ekonomik olarak uygun ihracat merkezidir. Mısır, 2015'te keşfedilen büyük Zohr açık deniz sahası sayesinde Doğu Akdeniz'deki en büyük gaz rezervlerine sahip ülke. Ayrıca, Idku alt bölgedeki mevcut tek gaz sıvılaştırma tesislerine de sahip. Mısır kendisini net bir gaz ithalatçısından net bir gaz ihracatçısına dönüştürdü (2020'den itibaren).
2021'de rekor düzeyde 6,98 milyon ton (9,7 bcm) sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç etti ve yüzde 69'u Asya'ya, yüzde 31'i Türkiye dahil Avrupa'ya gitti. Bu yılki üretimin 7,5 milyon tona (11 bcm) çıkması bekleniyor; Mısır, yılda toplam 12,5 milyon ton LNG (17,5 bcm) üretmeye yetecek kadar gaz sıvılaştırma kapasitesine sahiptir. Bu, AB'nin mevcut ithalat ihtiyaçlarının yaklaşık %5'ini temsil edecek.(ancak şu anda Mısır, LNG'nin yaklaşık %60'ını uzun vadeli sözleşmeler yoluyla, çoğunlukla Asya, Türkiye ve Kuveyt ile satıyor ve yalnızca %40'ı Avrupa'ya anında teslim edilmek üzere mevcut). Bununla birlikte, Mısır'ın tam ihracat kapasitesine ulaşabilmesi, dalgalanan iç talep göz önüne alındığında, yeterli bir fazlayı koruma becerisine bağlıdır. Geçmişte, Mısır hükümeti ihracat seviyelerini düşürdü ve bazı yabancı yatırımcıları ürküten, yurtiçi fiyatları istikrara kavuşturmak için gazını iç tüketim için kullandı.
Mısır, AB ile yakın bağlara sahiptir, Avrupa pazarlarına yakındır ve komşuları olarak sıvılaştırma tesislerinden yoksun olan daha küçük ihracatçıları vardır - İsrail ve Kıbrıs. Bu, ikincisini, fazla gaz üretimlerini sıvılaştırma ve Avrupa'ya yeniden ihraç edilmek üzere Mısır'a ihraç etme konusunda anlaşmalar yapmaya teşvik
Eylül 2018'de Mısır ve Kıbrıs Rum kesimi 2025'te tamamlanacak ve Kıbrıs'ın Afrodit gaz sahasını Damietta ve Idku'ya bağlayacak bir boru hattı anlaşması imzaladı.
Şubat 2021'de İsrail ve Mısır, İsrail'in Leviathan gaz platformunu Mısır sıvılaştırma tesislerine bağlamak için bir açık deniz boru hattı geliştirmeyi kabul etti. Bu anlaşma, Aşkelon'dan Mısır'daki El Ariş'e yılda 5 milyar metreküp doğal gaz taşıyan kara boru hattına ek olarak; İsrail'den başka bir kara boru hattı ekleme planı da var. 2022'de İsrail'in Ürdün üzerinden (Arap Gaz Boru Hattı - AGP aracılığıyla) Mısır'a 2,5-3 milyar metreküp daha ihraç etmesi bekleniyor; sonraki yıllarda bu miktar 4 milyar m3'e çıkabilir. Energean ayrıca, Lübnan deniz sınırına yakın Karish sahalarından petrol çıkarmaya başladığında Mısır'a ihracat yapmak için Arap Gaz Boru Hattı üzerinden kullanmayı düşünüyor. Ek olarak, Mısır ve Yunanistan son zamanlarda Mısır'dan Girit'e (derin su EastMed'den çok daha az teknik zorlukla karşılaşacak olan) bir boru hattı oluşturma olasılığını tartıştılar.
Avrupa'nın Gaz Krizi
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında AB’nin, en fazla enerji ithal ettiği ülke olan Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararları, Putin yönetiminin karşı eylemlerini de beraberinde getirdi. 2021’de ithal ettiği doğal gazın %40’ını (yaklaşık 159 milyar metreküp) Rusya’dan karşılayan AB, Rusya’nın doğal gaz arzında kesinti yapması nedeniyle zor günler geçiriyor.
Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri de Rus gazına bağımlılık oranlarının çok yüksek olması nedeniyle oldukça riskli durumda. Sırbistan, Bulgaristan ve Slovakya’da yüzde 70’in üzerinde bağımlılık söz konusu iken Çekya, Letonya, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Moldova ise yalnızca Rusya’dan gaz ithal ediyor. Kısa vadede alternatif tedarikçi edinmeleri mümkün olmayan ülkelerin gaz akışının tamamen kesilmesi halinde ciddi sorunlarla karşılaşacağı öngörülüyor.
Washington tarafından güçlü bir şekilde cesaretlendirilen Avrupa, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmanın yollarını arıyor. AB yılda 339 milyar m3 (258 boru hattı ve 81 sıvılaştırılmış doğal gaz) ithal olmak üzere 392 milyar m3 gaz kullanmaktadır. Rusya, Avrupa'nın doğal gazının 159 milyar m3 veya %40'ını sağlıyor.
AB'nin aşırı iddialı karbondan arındırma stratejileri de Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığına katkıda bulundu. AB 2030 yılına kadar enerji sepetindeki gaz payını %25 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefliyordu. Bu, fosil yakıt arama, üretim ve altyapıya yetersiz yatırım yapılmasına yol açtı. AB alıcıları, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaygın bir geçiş öngörerek uzun vadeli gaz sözleşmelerinden de kaçındı. Emisyon azaltma hedeflerini tutturmakla aynı zamanda kısa ve orta vadede Rus gazına bağımlılığı azaltmak arasındaki temel gerilim artık netleşti.
Son yıllarda AB, boru gazına ve Rusya ile uzun vadeli teslimat sözleşmelerine bir alternatif olarak giderek daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yöneldi. Hem uzun vadeli fosil yakıt yatırımlarına ilginin olmaması hem de Avrupa gaz ithalatının %80'ini sağlayan ve tüketiciyi üretici ile uzun vadeli bir ilişkiye kilitleyen boru hatlarından çeşitlendirme arzusu AB'yi LNG ithal etme kapasitesini artırmaya teşvik etti. Yine de LNG, yakın gelecekte boru hattıyla taşınan Rus gazının yerini tutamaz; Rus gaz ithalatından vazgeçme girişimi, Avrupa'da gaz kıtlığına, yüksek fiyatlara ve daha düşük büyümeye (veya kömür ve petrol kullanımının artması, iklim değişikliği hedeflerini boşa çıkarmasına) yol açacaktır.
AB, Birleşik Krallık LNG terminalleri aracılığıyla gaz getirme olasılığı da dahil olmak üzere yılda 200 milyar m3'den fazla yeniden gazlaştırma kapasitesine erişime sahiptir. Bununla birlikte, AB içi eksikliği. boru hattı dağıtım ağı, İspanya'daki LNG terminallerinin yalnızca %45'inin kullanıldığı ve kuzey ve orta Avrupa'ya kolayca tedarik sağlayamayacakları anlamına gelir (Almanya'nın şu anda tek bir LNG terminali yoktur). Yunanistan halihazırda var olana ek olarak yeniden gazlaştırma kapasiteli iki yeni LNG ithalat terminali geliştiriyor. İtalya da LNG altyapısını genişletiyor.
Akdeniz gazı (İspanya ve İtalya'nın önemli bir tedarikçisi olan Cezayir de dahil olmak üzere), Avrupa'daki kıtlığı kendi başına iyileştiremeyecek ve borularla taşınan Rus gazına aşırı bağımlılığı ortadan kaldıramayacak. En iyimser senaryolarda bile, Mısır ve aktarmalı İsrail gazı kısa vadede yalnızca 10+ milyar m3 sağlayabilir. Bu seviyelere yaklaşmak için Avrupa'nın sıvılaştırma kapasitesini, İsrail ve Kıbrıs gazı bağlantısını hızla genişletmesi gerekecek. ve/veya tamamı yıllar alacak olan Akdeniz ötesi boru hattı planlarını hayata geçirin. Ancak, 8 Mart 2023'de Avrupa Komisyonu, Rus gazına olan bağımlılığı bir yıl içinde üçte iki oranında azaltmak için yeni bir strateji yayınladı ve gaz tedarikçilerini çeşitlendirerek 2030 yılına kadar bunu aşamalı hale getirdi.
Uluslararası Enerji Ajansı, kendi payına, 10 maddelik planında AB'nin Rus doğal gazına olan bağımlılığını bu yıl içinde üçte bir ila yarı yarıya azaltmayı ve Rus dışı kaynaklardan gaz ithalatını yaklaşık 30 milyar m3 (20 tanesi LNG) artırmayı önerdi. Bu kadar kısa sürede, her zerre yardımcı olur. Doğu Akdeniz gazı bu hacmin bir kısmını sağlayabilir. Uzun vadede, jeopolitik gelişmelerin emtia arzını ve fiyatını hızlı ve dramatik bir şekilde etkileme kabiliyetinin son zamanlarda acı verici bir şekilde hatırlatılması, Avrupalı gaz tüketen devletlerin ve firmaların üç Doğu Akdeniz üreticisiyle uzun vadeli LNG sözleşmelerini daha olumlu görmelerine neden olabilir. ancak spot alımdan daha pahalı olabilirler ve bazı altyapı projelerinin fizibilitesine ilişkin değerlendirmelerini yeniden inceleyebilirler.
Çözüm
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Ankara ziyaretinin ardından İsrail'in Türkiye ile olan bağlarında beklenen iyileşme ile, kapsamlı bir gaz taşıma altyapısına sahip olan ve tüketiminin %45'i için Rus gazına bağımlı olan Türkiye'ye bir boru hattı mümkün görünebilir. Türkiye tarafından kesinlikle arzu edilmektedir. Bununla birlikte, İsrail'in Türkiye'ye uzun vadeli taahhütler üstlenme konusundaki temkinliliğini tahmin edeceği gibi, Yunan müttefiklerine karşı stratejik ve ekonomik kaygılar (Kıbrıs ve Türkiye'nin işbirliği yaptığını hayal etmek zor), yakın vadede bunu dışlayacak gibi görünüyor ( boru hattı gibi) yakınlaşmalarının ilk aşamalarında. Bunun yerine, İsrail şu anda sıvılaştırma için Mısır'a bağımlı olduğundan, İsrail'in Türkiye'ye yaptığı LNG satışları Mısır sevkiyatlarıyla "birlikte" olacaktır.
Doğu Akdeniz gazı son derece önemlidir - sularında veya yakınında bulunduğu ülkeler için "oyun değiştirici" bir gazdır. İlk altmış yılında ekonomik mucizesini beslemek için yarı gizli petrol kaynaklarına bağımlı olan İsrail, Gaz fazlası, Ürdün ve Mısır ile köklü ve uzun vadeli bir bağın kurulmasını sağlayarak, genellikle "soğuk bir barışa" "sıcak" bir alt katman ekledi. Mısır ayrıca enerjide kendi kendine yeterlilik elde etti ve gaz endüstrisi, Doğu Akdeniz'in merkezi olma konumunu sağlamlaştıracak.
Gaz aynı zamanda Mısır, İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan altyapıları ve çıkarlarının daha geniş bir iç içe geçmesini de yarattı ki bu, geçtiğimiz yarım yüzyılda Akdeniz/Levant bölgesindeki en dikkate değer jeopolitik gelişmelerden biri. Avrupa'ya ihracat özellikle LNG - bu ülkeler için ekonomik açıdan oldukça önemli hale gelebilir ve hatta besleme boru hatları ve yeni sıvılaştırma tesislerinin ek altyapı gelişimini teşvik edebilir. Ancak, Doğu Akdeniz gaz kaynaklarının küresel ve Avrupa ekonomisi ve enerji coğrafyasındaki marjinalliği ve Avrupa'da uzun vadeli fosil yakıtlardan uzaklaşma eğilimi, Doğu Akdeniz gazının öneminin ve etkisinin sınırlı olacağı anlamına geliyor.
Comments
Post a Comment