Karadeniz gazı Türkiye'nin arz güvenliğinde önemli bir proje..

Karadeniz gazı için tarihler 2023’ü gösteriyor.
Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası bu sahada ikinci aşamaya geçilmesiyle Türkiye'nin dış kaynaklara bağımlılığı azalacak. Karadeniz'deki keşif Türkiye'ye derin sularda yeni keşiflerin önünü açacak.
Karadeniz gazı Türkiye'nin arz güvenliğinde önemli bir proje...
Sakarya Gaz Sahası 2023'ün MAYIS başlarında üretime başlayacak olması bu sanayide güzel bir haber. TPAO bu sahadan 1. fazda günde 10 milyon metreküp, yılda ise yaklaşık 3,65 milyar metreküp doğal gaz üretmeyi hedefliyor. 2.faz 2024'de 20 kuyudan yılda 20 milyar metreküp üretmeyi hedefliyor. Faz-3, 2026'da pik yaparak tahminen 40 kuyudan günde 1,5/2 milyon metreküp, yılda ise 30 milyar metreküpe ulaşması hedeflenmektedir. 2026 yılında kuyu açma işlemleri tamamlanacak.
Bu üretim, Türkiye'nin evsel olarak 20/25 YILLIK tüketimine ve doğal gaz arzına kademeli ancak sağlam bir ilave olacak.
4200 kişinin gece gündüz çalıştığı dev projede, denizin 2200 metre altına enerji üssü kuruluyor. Deniz tabanında olan bu enerji üssündeki 10 kuyuya kuyubaşı vanaları yerleştirilecek. Bu vanaların birinin ağırlığı 65 ton civarında. Deniz tabanına yerleştirilecek olan kontrol ünitesi ise 260 ton. Gaz bir 2000 metre daha aşağıdan deniz tabanına kurulacak bu enerji üssüne gelecek ve oradan kıyıya boru hattıyla taşınacak. Yani gazın çıktığı alan 4200 metre aşağıda.
Karadan 170 km açıktaki 10 kuyuluk alandan kıyıya gazı taşımak için boruların döşenmesinde de aynı anda 30 gemi çalışacak. Süreçte boru hattı için deniz altındaki uçurumlar tıraşlanacak, boşluklar doldurulacak. Yani süreçte Türkiye birçok ilklere ve rekorlara da imza atacak.
2023’ün ilk çeyreğinde konutlarda kullanılmaya başlanacak olan Karadeniz gazının karayla buluşturulması için Filyos’ta yoğun mesai harcanıyor. 250’ye yakın mühendis sahada ve 16 gemi de denizde sürekli çalışıyor.
Denizin 2200 m derinliğinde çalışılıyor. Oradan da 1500-2000 m daha aşağıya gaz sahasına iniliyor.
Karadan başlayarak boru indirmeye başlanıldı. İlk olarak sığ kısımlarında olacak. Sonra derin denizde boru indirme başlayacak.
Boruları döşerken deniz tabanına oturması gerekiyor.
En kritik nokta ilk 10 km. Karadan 10 km açığa kadar çok engebeli. Oraları tıraşlama, doldurma gibi işlemlerle boru yatağı oluşturulacak.
4 sondaj gemimiz var. Fatih kuyuyu açıyor. Kanuni kuyunun içinde rezervuarların deliklerini açıyor. Yavuz dev kontrol vanalarını yerleştiriyor.
Gemi, denizin 2000 m altına boruyu nereye koyacağını tam olarak biliyor.
Boruları denize yerleştirmede 2 gemi kullanılacak.
3 hat olacak. Biri gaz getirecek boru, diğeri antifrizi götürecek boru diğeri de elektrik, fiber optik, hidrolik gibi ihtiyaçları karşılamak için küçük küçük borulardan oluşan bir boru.
Birinci fazda 10 kuyu var. Bunların arasındaki mesafe 12 km.(Bir uçtan diğer uca) Yavuz, kuyubaşı vanalarını yerleştiriyor. Türkali-2’ye yerleşti. Diğerleri de plan dahilinde yerleştirilmeye devam ediyor.
Bu projede birçok dünya devi şirket de taşeron olarak çalışıyor. Kazık çakmada dünyada 4 tane olan makinenin 2’si şu anda Türkiye’de. Karadaki borular 2 metre yer altında olacak. Projenin dijital olarak ikizi de kuruluyor. Yani sistem kurulduğu zaman üretim insansız olacak ve orada denizde bir gemi beklemeyecek. Kablolar sayesinde uzaktan kumanda edilecek. Sensörlerden gelen bilgilerle bilgisayardan her şeyi görülecek ve müdahale edilecek. 50 bin sensör olacak. Vanaları açılıp kapanması da buna dahil.




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?