CAPEX - OPEX nedir? CAPEX ve OPEX arasındaki fark nedir?
CAPEX - OPEX nedir? CAPEX ve OPEX arasındaki fark nedir?
Sermaye harcamaları (CAPEX) ve işletme giderleri (OPEX), işletme giderlerinin iki temel kategorisini temsil etmektedir. Harcamaların doğasında ve vergi muameleleri için kendi muamelelerinde farklıdırlar.İşletme giderleri, işletim giderleri, operasyonel giderler, operasyonel harcamalar veya OPEX bir ürün, işletme veya sistem çalıştırmak için süregelen bir maliyettir. Eşdeğeri, bir sermaye harcamaları CAPEX ürün veya sistem için sarf malzemesi olmayan parçalar geliştirmenin maliyetidir.
İşletme masrafları nedir?
İşletme giderleri, bir şirketin ana faaliyet konusu ile ilgili olan ve gelir tablosunda raporlanan maliyetlerdir. Bu nedenle, işletme giderlerine şunlar dahildir: Satılan malın maliyeti.
Sermaye harcamaları veya CapEx, bir şirket tarafından mülk, sanayi binaları veya ekipman gibi fiziksel varlıkların edinilmesi veya yükseltilmesi için kullanılan fonlardır. Genellikle firma tarafından yeni projeler veya yatırımlar yapmak için kullanılır.
Sermaye Harcamaları (CAPEX)
Sermaye harcamaları, bir işletmenin, şirketin kar üretme kabiliyetlerini artırmak için önemli fiziksel mal veya hizmetleri satın almak için kullandığı fonlardır. Bu satın alımlar donanım (yazıcılar veya bilgisayarlar gibi), mal taşımak için araçlar veya yeni bir binanın satın alınması veya inşaatı içerebilir. Bir şirketin içinde bulunduğu endüstri türü, büyük ölçüde sermaye harcamalarının niteliğini belirler. Satın alınan varlık, yeni bir varlık veya daha önce satın alınan bir varlığın üretim ömrünü uzatan bir şey olabilir.
Varlığın faydalı ömrü bir yıldan fazla ise, CAPEX bilançoda varlık olarak kaydedilir ve varlığın maliyetini vergi mevzuatınca belirlenen faydalı ömrü boyunca uzatmak için amortisman ile giderleştirilir. Sermaye giderleri genellikle beş ila 10 yıllık bir süre zarfında amortismana tabi tutulur, ancak gayrimenkul söz konusu olduğunda iki yıldan fazla süredir amortismana tabi tutulabilir.
İşletim giderleri (OPEX)
Bir işletme giderleri, bir şirketin temel işini yürütmek için ödedikleri süregelen maliyetlerden kaynaklanmaktadır. Sermaye harcamaları ile karşılaştırıldığında, işletme giderleri verildikleri yılda vergiden düşülebilir. Operasyonel masraflar bir şirketin normal masraflarının çoğunu oluşturduğundan, yönetim, kalite veya üretim çıktılarında kritik bir düşüşe neden olmaksızın işletme masraflarını azaltma yollarını araştırır.
Bazen sermaye harcamaları ile elde edilen bir öğe, bir şirket satın almadan kiralamayı seçtiğinde maliyetini işletme giderlerine atayabilir. Şirket, sınırlı nakit akışına sahipse ve yıl için toplam kalem maliyetini düşürebilmek istiyorsa, bu finansal açıdan cazip bir seçenek olabilir. İşletme giderlerine örnek olarak AR-GE masrafları, emeklilik planı katkıları, emlak vergileri, iş seyahatleri, kira ve sigorta masrafları dahildir.
Sermaye harcamaları büyük alımlar ve maliyetleri amortisman yoluyla ancak zaman içinde geri kazanılacağı için, şirketler normalde bu satın alımlar için operasyonel bütçeyi hazırlamaktan ayrı ayrı bütçelendiler.
ALAN EKONOMİSİ (CAPEX / OPEX)
Çeşitli denizaşırı sistemler ve operasyonlar için konsept seviyesi ve FEED (ön mühendislik tasarımı) seviyesi Sermaye Harcaması (CAPEX) ve Operasyonel Harcama (OPEX) tahminlerini sağlayabilir.Çeşitli alan geliştirme senaryolarının ekonomik olarak uygulanabilirliğini değerlendirirken ayrıntılı ekonomik modeller göz önüne alınır:
Alan Özellikleri (Geri Kazanılabilir Rezervler, Gaz Petrol Oranı, Su Derinliği.)
Tesis Tasarımı (Petrol ve Gaz İşleme, İhracat Sistemleri, Kontrol ve İletişim, Güç dahil.)
Sondaj Özellikleri
Üretim Profilleri (Alan Yaşamı, Plato Yılları, Plato Zamanı,Plato Üretim Oranı dahil.)
Sermaye Harcaması - CAPEX (Ekipman Miktarı / Proses, Güç Üretimi, Deniz Ekipmanları için Birim Maliyetler dahil)
Açık ve Kara Açık Alan Geliştirme Kavramları
İşletme Giderleri - OPEX (İşletme Personeli, Denetim ve Bakım, Lojistik, Sigorta dahil)
Konsept Yerleşimi ve Özellikleri (Su Derinliği, Ana Üretim Tesisi'nden İç Limana Uzaklık,Denizaltı ve Boru Tesisatı)
CAPEX ve OPEX Profil ve Çizelgeleme
Mühendislik, Montaj ve Devreye Alma Maliyetleri
Tesis Tipi ve Boyutları (FPSO, FSO, TLP, Sabit Ceketler, GBS, Onshore Terminaller dahil.)
Anlaşma ve Vergilendirme Paylaşımı
Proje Çizelgeleme
Comments
Post a Comment