"Gazze'deki Katliamın Arkasında Gaz Savaşı Var" iddiası ütopiktir.

"Gazze'deki Katliamın Arkasında Gaz Savaşı Var"
"İsrail'in, Hamas’ı zayıflatarak kendi şartlarını dikte edebileceği bir gaz rejimi yaratmayı istediğini ve bu nedenle İsrail’in Gazze saldırısı, Gazze’nin henüz çıkarılmamış doğalgaz kaynaklarını kontrol etme arzusuyla doğrudan ilişkilidir” iddiası tamamen ütopiktir.
2000’li yılların başında BG, Filistin karasularında Gazze Marine’de gaz rezervleri buldu. BG, İsrail’e bitişik Filistin karasularında yer alan 30 kilometre açık denizde, 600 metre derinlikte Gazze Marine’de (Gaza Marine 1 ve Gaza Marine 2) işletilebilir yaklaşık 38 milyar metreküplük gaz rezervi buldu.
Hukuki bakımdan Filistin’e ait olan bu gazın satılması ve paranın Washington ve Londra tarafından kontrol edilecek uluslararası bir hesaba Filistin adına yatırılması konusunda anlaşma sağlandı. Gaz, İsrail’e satılacaktı. Filistin, elde edilecek geliri askeri amaçlarla kullanamayacak, sadece bölgenin kalkınması ve altyapısına harcayacaktı.
İsrail’de hükümet değişikliği olması, bu arada Gazze’de HAMAS’ın seçimle işbasına gelmesi ve satılacak gazın fiyatı konusunda ihtilafın derinleşmesi sonrasında bu anlaşma rafa kaldırıldı. British Gas, bu sahalardaki %90 hissesini 8 Nisan 2015'te Royal Dutch Shell'e SATTI.

Filistin'in Gazze Marine'de bulunan doğalgazın piyasa değeri 4 MİLYAR DOLAR, yani uğruna savaşmaya değmez...Neden mi?
– British Gas 1999’da yaptığı arama çalışmaları kapsamında Filistin sahillerinin açıklarında doğalgaz buldu.
– Bulunan 38 milyar metreküp Gaz sahile 32 kilometrelik açıkta ve 600 metre derinlikte bulunuyor.
– Sahadaki kaynakta 280 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğu tahmin ediliyor.
– Gazın piyasa değeri 4 milyar dolar seviyesinde.
– Kaynakların bulunduğu Leviathan bölgesinde toplam 1,8 trilyon metreküp, tüm kuyuların bulunduğu Levant Havzası’nın tamamında ise toplam 12 trilyon metreküp gaz bulunduğu tahmin ediliyor.
– 2000’li yılların başında yapılan taslak anlaşmada Filistin’in çıkaracağı gazı Mısır veya İsrail’e satması planlandı.
– İsrail’in en geç 20 yıl içerisinde doğalgaz kaynaklarını tüketecek olması ülkeyi Filistin gazı için bir numaralı alıcı konumuna getirdi. Ancak İsrail‘de hükümet değişince anlaşma zemini kaybedildi.
Müzakerelerin Filistinlilerin, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'ya giden tüm yakıt ve gelirleri kontrol etme talebini reddetmesi üzerine durdu. Yeni Filistin Birliği hükümeti daha sonra Lübnanlıların, Suriyelilerin ve Kıbrıs Türklerinin yolunu izledi ve 2013'ün sonlarında Rus doğal gaz şirketi Gazprom ile bir "arama imtiyazı" imzaladı. Ancak, 2023 başı itibarıyla Gazze'nin doğalgazı hala su altında ve Levanten gazının neredeyse tamamı için durum aynı.
Filistinliler, 8 Kasım 1999'da British Gas ve Filistin Otoritesi'ne bağlı bir şirket olan Consolidated Contractors Company ile kendilerine bölgeyi keşfetme haklarını veren bir niyet anlaşması imzaladılar. Keşfedilen doğal gaz rezervinin, İsrail'in Yam Tethys deniz gaz sahasından daha büyük olan 38 milyar metreküp olduğu hesaplandı. Gaza Marine 1 ve Gaza Marine 2 olarak adlandırılan iki küçük gaz sahasında bulundu.
8 Nisan 2015'te Royal Dutch Shell, BG Group'u tüm varlıklarıyla birlikte 70 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardığını ve BG grubunun Royal Dutch Shell'e satıldığını duyurdu.
Gazze Marine, Gazze Şeridi kıyısındaki bir doğal gaz sahasıdır. Gazze Marine doğal gaz sahası, kıyıdan yaklaşık 36 kilometre (22 mil) açıkta, 2.000 fit (610 m) derinlikte suda yer almaktadır. Saha 2000 yılında BG Group tarafından keşfedildi.
2017 yılı itibarıyla Gaza Marine saha lisansları, saha geliştirme haklarının %17,5'i ile PIF'e, bu hakların %27,5'i Consolidated Contractors Company'ye ve %55'i Shell'e aittir. Geliştirme ve gaz çıkarma hakları yalnızca Filistinlilere aittir. 2018 yılında British Gas'ı daha önce devralan Shell şirketi, Gaza Marine'deki %55 hissesinden feragat ederek Filistin devlet şirketlerine devretme kararı aldı ve %55 hisselerini Filistin'e devretti.

İSRAİL DOĞALGAZI MISIR MI YOKSA TÜRKİYE ÜZERİNDEN Mİ AB'YE SATILACAK?
İsrail’in bir zamanlar doğalgaz arzı için göbeğinden Mısır’a bağımlı iken şimdi Tamar ve Leviathan sahalarından çıkan ve çıkacak gazı mevcut altyapıyı kullanarak Mısır üzerinden LNG olarak ihraç etmeyi planladı. Böylece, Leviathan Gaz Sahası için nihai yatırım kararı alınmasının önü açılmış oldu. Bilindiği gibi bir süre önce söz konusu gazın Türkiye’den geçmesi planlanıyor.
GAZPROM’A YAPTIRIM TEHDİDİ AB’Lİ BORSALARI KORKUTUYOR
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar borsalar üzerinde farklı etkilere neden oluyor. ABD ve Asya borsaları yaşanan gerginliklere rağmen peş peşe tarihi zirve rekorlarını tazelerken yatırımcının risk iştahı adeta dinmek bilmiyor. Diğer yandan çatışma sahasına daha yakın olan Avrupa piyasalarında ise durum daha farklı. Geçtiğimiz günlerde ABD, Gazprom ve Rusya’nın önde gelen bankalarına yeni yaptırımları gündeme getirdi. Bunun üzerine başta Almanya olmak üzere AB’de neredeyse tüm endeksler düşüşe geçti. Küresel yatırımcılar Rusya’nın kendisine uygulanacak ambargolara yanıt olarak AB’ye gönderdiği doğalgaz miktarında sınırlamaya gidebileceği endişesi ile Avrupalı endekslere daha dikkatle yaklaşmaya başladı.

Filistinliler, 8 Kasım 1999'da British Gas ve Filistin Otoritesi'ne bağlı bir şirket olan Consolidated Contractors Company ile kendilerine bölgeyi keşfetme haklarını veren bir niyet anlaşması imzaladılar. Keşfedilen doğal gaz rezervinin, İsrail'in Yam Tethys deniz gaz sahasından daha büyük olan 38 milyar metreküp olduğu hesaplandı. Gaza Marine 1 ve Gaza Marine 2 olarak adlandırılan iki küçük gaz sahasında bulundu.
8 Nisan 2015'te Royal Dutch Shell, BG Group'u tüm varlıklarıyla birlikte 70 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardığını ve BG grubunun Royal Dutch Shell'e satıldığını duyurdu.
Gazze Marine, Gazze Şeridi kıyısındaki bir doğal gaz sahasıdır. Gazze Marine doğal gaz sahası, kıyıdan yaklaşık 36 kilometre (22 mil) açıkta, 2.000 fit (610 m) derinlikte suda yer almaktadır. Saha 2000 yılında BG Group tarafından keşfedildi

İsrail, Ağustos ayında Gazze Şeridi açıklarında bulunan gaz sahasının geliştirilmesi için ön onay verirken, bunun Filistin Yönetimi ve komşu Mısır ile güvenlik koordinasyonu gerektireceğini söyledi.
Anlaşmanın sonuçlanması halinde, nakit sıkıntısı çeken Filistin ekonomisine bir destek olacak.
Gazze Denizcilik projesine ilişkin hamleyi açıklayan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi, ilerlemenin "İsrail Devleti'nin güvenlik ve diplomatik ihtiyaçlarının korunmasına" bağlı olacağını söyledi ancak 2023 yılı itibarıyla işletilmesi hala müzakerelere tabidir.

İsrail-Gazze savaşıyla: 1. İran-Suudi Arabistan yakınlaşmasının mimarı Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ortadoğu'ya girişine engel olundu. 2. İsrail'in Doğu Akdeniz'de ciddi bir enerji ihracatçısına dönüşmesini sağlayan Akdeniz kıyısındaki kritik enerji altyapısının fiziksel güvenliği garanti altına alacak adımlar atıldı (2017'den bu yana gerek Aşdod'daki Gaz Terminali gerekse Tamar sahası, Hamas füzelerinin tehdidi altındaydı). 3. Gazze’deki nüfusun yaşam standartlarını kısa sürede Batı Avrupa standartlarına çekebilme potansiyeli taşıyan 30 milyar metreküp ispatlanmış rezerve sahip Gazze Marine gaz sahasının geliştirilmesi engellendi. 4. Lübnan’ın güneyinde Hizbullah'ın tasfiyesi hızlandırıldı. 5. Suriye'nin de istikrarsızlaştırılması için gerekli adımlar sıklaştırıldı.

Dip Not - 2017 yılı itibarıyla Gaza Marine saha lisansları, saha geliştirme haklarının %17,5'i ile PIF'e, bu hakların %27,5'i Consolidated Contractors Company'ye ve %55'i Shell'e aittir. Geliştirme ve gaz çıkarma hakları yalnızca Filistinlilere aittir. 2018 yılında British Gas'ı daha önce devralan Shell şirketi, Gaza Marine'deki %55 hissesinden feragat ederek Filistin devlet şirketlerine devretme kararı aldı ve %55 hisselerini Filistin'e devretti.












Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?