Karadeniz Gazı Önemli Katkılar Sağlayacak

 2020’de Karadeniz’de ilki Sakarya Gaz Sahası'nda Tuna-1 kuyusunda yapılan keşif, sonrasında Amasra-1 ve Çaycuma-1 kuyularında yapılan yeni gaz keşifleri ile Aralık 2022 sonu itibariyle üretilebilir toplam gaz rezervi 710 milyar metreküpe yükselmiştir.

Karadeniz’de devam eden saha geliştirme faaliyetleri neticesinde ilk gaz üretimi MAYIS 2023 sonunda başlayacak. İlk fazda günlük 10 milyon metreküplük doğal gaz üretiminin yapılması planlanan sahanın dogal gaz krizinin ortasında devreye alınması, Türkiye açısından oldukça büyük bir şans. 2026 sonuna kadar plato seviyede günlük gaz üretiminin 40 milyon metreküpe, yıllık toplam üretim miktarının ise 15 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor.
710 milyar metreküpe yükselen rezerv miktarına bağlı olarak sahanın üretim kapasitesinde artışa gidebileceği ve 2030’a kadar Karadeniz’deki toplam gaz üretiminin yıllık 20-25 milyar metreküp seviyelerine kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de devam eden arama faaliyetleri neticesinde önümüzdeki yıllarda yeni keşiflerin yapılması, Türkiye’nin doğal gaz üretiminin 2030 sonrasında öngörülenden daha yüksek seviyelere ulaşmasına imkan verecektir.
Karadeniz gazının da uzun vadeli anlaşmalar yerine EPİAŞ’ta ticarileştirilmesi sağlanarak hem ticari derinliğin hem de işlem gören gaz miktarının artması sağlanabilir. Türkiye’nin enerji ticaret merkezi vizyonuna en önemli katkı yine Türkiye’nin kendi gazıyla sağlanabilir.
Karadeniz gazının karaya ulaştırılması çalışmalarında Sakarya Gaz Sahası'ndan fazlar halinde çıkarılacak gazın ekonomiye milyarlarca lira katkıda bulunacağı öngörülüyor.
Faz-2 üretimine 2026'da geçilmesi, Faz-3'e Amasra Sahası'nın da üretime dahil edilmesiyle 2028'de geçilmesi öngörülüyor.
Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküp seviyelerine ulaşacak. Faz-2'de Türkiye'deki konutların tüm ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor.
Kışın EPİAŞ piyasalarındaki fiyatlar metreküp başına 25 liraya, hatta daha yukarılara çıkmıştı. Şu an 9-10 lira civarında seyrediyor. İlk fazda günlük 10 milyon metreküp üretilecek. 10 milyon metreküpü günümüz EPİAŞ ortalama spot satış fiyatını baz alarak 10 ile çarparsak günlük 100 milyon lira tutarında bir gelir anlamına geliyor. İkinci fazda bu yaklaşık 400 milyon liraya çıkacak.
Doğal gaz üretiminin artışıyla birlikte ekonomik değeri de artacak. Yıllık 3,5 milyar metreküp doğal gaz ürettiğimizi varsayarsak ve EPİAŞ spot piyasa fiyatlarını ortalama 10 lira baz alırsak ilk Faz gazın ekonomiye katkısı yaklaşık 35 milyar lira olur.
Karadeniz gazının Türkiye'ye kış aylarındaki olası katkılarına ilişkin, Kış aylarında fiyatlar arttığında gaz bulmak zorlaşıyor. Dışarıdan yüksek fiyatlarla spot doğal gaz alıyoruz. Karadeniz sayesinde dışarıdan spot doğal gaz almak zorunda kalmayabiliriz.
Türkiye'nin, doğal gaz kontratlarının sona erdiği bir süreçte masaya daha güçlü oturacak. Yeni doğal gaz kontratlarına tok alıcı gözüyle yaklaşacağız. Kontratları, süresi doldukça yeniliyorsunuz. "Benim zaten doğal gazım var" diyerek tok alıcı mantığıyla yeni kontratlarda fiyat kırdırabiliyorsunuz.
Karadeniz gazı, kullanılmaya başlandığından Doğal gaz ithalatını azaltacağı için dış ticaretteki en büyük gideri de önemli ölçüde ortadan kaldıracak. Karadeniz gazı kısa vadede, orta vadede, uzun vadede spot piyasa değeri 1 trilyon dolardan fazla para cebimizden çıkmayacak.
Doğal gaz rezervlerini ne kadar kontrol edebilirseniz fiyatlarda o kadar etkili olursunuz. 1 trilyon dolardan fazla bir rezervden bahsediliyor, bu şu anlama geliyor: Kısa vadede, orta vadede, uzun vadede cebinizden çıkmayacak 1 trilyon dolar. Bunun psikolojik etkisinin ben piyasalara olumlu yansıyacağı kanısındayım.
Avrupa doğal gaz kriziyle karşı karşıya, Türkiye’nin iddiaları var; Finans ve doğal gaz ticaret merkezi olma yönünde. Bunları makul düzeyde sürdürülebilir bir şekilde piyasalara, hanehalkına yansıttığınızda olumlu bir gelişme olacaktır. Bu sayede TL'de güçlenecektir.
Karadeniz gazı dünya basınında:“Türkiye hedeflerine ulaşıyor”
Bloomberg, 'Türkiye seçim öncesi enerji hediyesi için sahne kuruyor' ifadelerini kullanırken Financial Times ise Karadeniz gazı için 'Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi' diyerek haberi okuyucularına duyurdu. Yunan medyası da bu duruma kayıtsız kalamazken Yunanistan'ın köklü gazetelerinden Kathimerini, haberi, “Türkiye hedeflerine ulaşıyor” başlığıyla verdi.
İngiliz Financial Times gazetesi sahayı 'Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi' olarak tanımlarken, Türkiye'nin geçen yıl doğalgaz ithalatına 80 milyar Dolar ödediğini ve Sakarya projesinin ülkenin doğalgaz sektörü için önemli bir güç olduğunu vurguladı. Türkiye'nin projenin ilk aşaması için 1,8 milyar dolar harcadığını ve önümüzdeki yıllarda üretimi artırmayı planladığı bilgisini veren Financial Times, tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 40 milyon metreküp doğalgazın evlere servis edilebileceğini yazdı.
"TÜRKİYE EKONOMİSİNİ DİRENÇLİ HALE GETİRECEKTİR"
Sakarya gaz sahasında toplamda 60 kuyu kazlacak bu da 1 trilyon dolar döviz talebinden vazgeçiyorsunuz demektir. Bu TL’yi güçlendirecektir. Türk ekonomisini daha dirençli hale getirecektir.
Bunu kendi sondaj gemilerimizle yapabilmeyi ben ayrıca fevkalade önemsiyorum. Doğal gaz sanayinin kendi içinde başka bir jeopolitiği var. OPEC fiyatları yukarı tırmandırabiliyor. Bağımsız çalışan bir yapıya sahip. Atılan bu adımların enflasyonla mücadelede Türkiyeyi güçlendireceği kanısındayım. Karadeniz gazı Türkiye'de Doğal gaz sektörünün gelişmesine ve ekonominin büyümesine önemli katkı sağlayacak.





Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?