Kuyu Test Tasarımı

 Kuyu Test Tasarımı

Bir kuyu testi programının tasarımı ve uygulanması artık standart veya geleneksel temel kurallar çerçevesinde yürütülemez. Giderek karmaşıklaşan rezervuar geliştirme ve yönetim uygulamaları, katı güvenlik gereksinimleri, çevresel kaygılar ve maliyet verimliliğine yönelik artan ihtiyaç, program tasarımından veri değerlendirmesine kadar tüm test dizisinin akıllıca yürütülmesini gerektirir. Doğru test tasarımı, yüzey atıklarının doğru kullanımı, yüksek performanslı göstergeler, esnek kuyu içi aletler ve delme sistemleri, kuyu sahası doğrulaması ve kapsamlı yorumlama, başarılı kuyu testinin anahtarıdır.

Açıkça tanımlanmış hedeflerin ve dikkatli planlamanın önemi göz ardı edilemez. Bir kuyu testinin tasarımı, dinamik bir ölçüm dizisinin geliştirilmesini ve kuyu sahasında uygun maliyetli bir şekilde veri elde edebilecek donanımın seçimini içerir. Test tasarımı en iyi şekilde yorumlanmış açık delik günlüklerinin, üretim optimizasyon analizinin, kuyu perforasyonu ve tamamlama tasarımının ve rezervuar test yorumlama modüllerinin hepsinin aynı anda analist için mevcut olduğu bir yazılım ortamında gerçekleştirilir.

Test tasarımındaki ilk adım, açık delik günlüklerini ve jeolojik verileri kullanarak rezervuarı dikey bölgelere ayırmayı içerir. Daha sonra test sırasında toplanması gereken kuyu veya rezervuar verilerinin türleri belirlenir. Toplanacak veriler, çalıştırılacak kuyu testinin türünü yönlendirir.

Test tipi belirlendikten sonra, test sırasında meydana gelmesi gereken yüzey akış hızındaki sıra değişiklikleri hesaplanır. Akış hızındaki ve süresindeki değişiklikler gerçekçi ve pratik olmalıdır, böylece test verilerinde beklenen yorumlama modellerini oluştururlar. Bu, en iyi şekilde uygun bir rezervuar modeli seçilerek ve tüm test dizisini önceden simüle ederek elde edilir. Test dizisi simülasyonu, olası basınç ve akış hızı ölçüm aralığının keşfedilmesine olanak tanır. Simülasyon ayrıca, beklenen aralıkları ölçebilen sensör türlerini izole etmeye yardımcı olur. Kuyu deliği depolama etkilerinin sonu, sonsuz etkili radyal akışın süresi ve çatlaklı sistemlerde toplam sistem yanıtının başlangıcı gibi temel özelliklerin ne zaman ortaya çıkacağını belirlemek için simüle edilmiş verilerin tanı grafikleri incelenmelidir. Grafikler ayrıca kapalı veya kısmen kapalı faylar ve sabit basınç sınırları dahil olmak üzere dış sınır etkilerinin ortaya çıkmasının tahmin edilmesine yardımcı olabilir.

Bir sonraki adım, rezervuar parametrelerinin farklı akış rejimlerinin süresi üzerindeki etkilerini belirlemek için duyarlılık grafikleri oluşturmaktır. Veri toplama için enstrümantasyon ve ekipmanın seçilmesi, test tasarım sürecinin son adımıdır. Yüzey ve kuyu içi ekipman, güvenli ve esnek operasyonlara izin vermek için çok yönlü olmalıdır.

Göz önünde bulundurulması gereken temel faktörler arasında;

 • Kuyu deliğinde depolamayı en aza indirmek için kuyu içi ortamın kontrol edilmesi.

• Donanım süresini en aza indirmek için kombine delme ve test tekniklerinin kullanılması.

• Aletleri delikten çıkarırken beklenen verilerin alınmasını sağlamak için güvenilir kuyu içi kayıt cihazlarının seçilmesi.

• Test hedefleri ayrıntılı rezervuar gerektirdiğinde ultra yüksek hassasiyetli göstergeler çalıştırma

tanım.

• Beklenen oranları ve basınçları güvenli bir şekilde işlemek için yüzey ekipmanı seçimi.

• Üretilen sıvıların çevreye duyarlı şekilde imhası.

Seçim ne olursa olsun, tüm verilerin en yüksek hassasiyetle elde edilmesini sağlamak önemlidir. Bunu yapmak için, veri kalitesi üzerindeki olası etkisi ile birlikte mevcut donanım seçeneklerinin iyi anlaşılması gerekir. 









Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?