Rezerv nedir, Rezerv ne demek?


Sondaj süresi için Teamül; Gaz bulunursa, testlerin yapılması ve sonuçlara göre kabaca bir rezerv ilanıdır.
Doğal gaz rezervleri, jeolojik araştırmalara ve mühendislik çalışmalarına dayanarak, çok yüksek bir kesinlik derecesinde var olduğu düşünülen doğal gaz yataklarını ifade eder.
Rezervler, kanıtlanmış/muhtemel bir temele dayalı olarak hesaplanır, yani ulaşılamaz derinliklerde bulunan petrol havuzları, örneğin, bir ülkenin rezervlerinin bir parçası olarak kabul edilmez.
Rezervler ve Kaynaklar?
Fosil yakıtlarla ilgili tartışmalarda “rezervler” ve “kaynaklar” terimleri
Rezervler, bir kaynağın keşfedilen, bilinen bir boyutu olan ve bir kârla çıkarılabilen alt grubudur.
Kârlılığı etkileyen faktörler arasında talep, piyasa fiyatı, madencilik maliyetleri, nakliye maliyetleri, malzemeyi daha düşük bir fiyata çıkarabilecek yeni teknolojiler, vergiler, çevre yasaları ve hükümet fiyat kontrolleri sayılabilir. Anlaşılır bir şekilde, bir mevduatın ekonomik değeri, bu faktörler değiştikçe zamanla değişebilir.
REZERVLER: Bir petrol veya gaz yatağının rezerv olarak sınıflandırılabilmesi için üç koşulu yerine getirmesi gerekir: sondajla teyit edilmiş olmalıdır; doğru bir şekilde ölçülmüş olmalıdır; ve mevcut teknoloji kullanılarak cari fiyatlarla ekonomik olarak geri kazanılabilir olmalıdır.
KAYNAKLAR: Kaynak, hem keşfedilmiş hem de keşfedilmemiş yataklarda bulunan jeolojik bir meta miktarıdır. Kaynaklar, bir enerji taşıyıcısının jeolojik olarak kanıtlanmış ve henüz ekonomik olarak geri kazanılabilir olarak kabul edilmeyen stoklarıdır, çünkü geri kazanım yeni ve pahalı teknoloji gerektirir. “Kaynaklar” terimi, henüz kanıtlanmamış ancak jeolojik özelliklerine göre bir bölgede var olduğu varsayılabilen stoklar için de geçerlidir. Rezervler ve kaynaklar arasındaki ayrım bazen değişkendir.

Rezervler, belirli bir tarihten itibaren bilinen birikimlerden ticari olarak geri kazanılması beklenen petrol miktarlarıdır. Tüm rezerv tahminleri bir dereceye kadar belirsizlik içermektedir. Belirsizlik temel olarak, tahmin sırasında mevcut olan güvenilir jeolojik ve mühendislik verilerinin miktarına ve bu verilerin yorumlanmasına bağlıdır. Göreceli belirsizlik derecesi, rezervleri kanıtlanmış veya kanıtlanmamış iki ana sınıflandırmadan birine yerleştirmek suretiyle taşınabilir. Kanıtlanmamış rezervler, kanıtlanmış rezervlerden daha az kesinleşmiştir ve kurtarılabilirliklerinde giderek artan belirsizliği belirtmek için olası ve olası rezervler olarak sınıflandırılabilirler. Rezervlerin tahmini belirsizlik koşullarında yapılır. Bilinen jeolojik, mühendislik ve ekonomik verilere dayanarak en iyi rezerv tahmini tahmininin yapılması durumunda tahmin yöntemine deterministik denir. Tahmin yöntemine, bilinen jeolojik, mühendislik ve ekonomik veriler bir dizi tahmin ve bunlarla ilişkili olasılıklar üretmek için kullanıldığında olasılık denir.
Rezervleri kanıtlanmış, muhtemel ve mümkün olarak tanımlamak, en sık kullanılan sınıflandırma yöntemi olmuştur ve toparlanma ihtimalinin bir göstergesidir. Belirsizlikteki potansiyel farklılıklar nedeniyle, farklı sınıflandırma rezervlerini bir araya getirirken dikkatli olunmalıdır.
Rezerv tahminleri genellikle ek jeolojik veya mühendislik verileri mevcut olduğunda veya ekonomik koşullar değiştikçe revize edilecektir. Rezervler, stokta tutulan petrol miktarını içermez ve finansal raporlama için gerekli olması durumunda kullanım veya işlem zararları için azaltılabilir. Rezervler doğal enerjiye veya gelişmiş geri kazanma yöntemlerine bağlanabilir. İyileştirilmiş geri kazanma yöntemleri, nihai enerjiyi artırmak için doğal enerjiyi desteklemek ya da rezervuardaki doğal güçleri değiştirmek için tüm yöntemleri içerir. Bu tür yöntemlere örnek olarak basınç bakımı, bisiklete binme, su taşkınları, termal yöntemler, kimyasal taşkınlar ve karışabilir ve karışmaz yer değiştirme sıvılarının kullanımı verilebilir. Gelecekte, petrol teknolojisi gelişmeye devam ettiği için başka iyileştirilmiş geri kazanım yöntemleri de geliştirilebilir.




Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı