Doğal Gaz: AB-Türkiye ikili işbirliğinin abartılmış bir bileşeni mi?

Gaz, AB-Türkiye enerji tartışmalarının daima merkezindedir. Avrupa ile Hazar Denizi ve Orta Doğu'nun zengin ülkeleri arasındaki stratejik konumu nedeniyle Türkiye, AB doğal gaz arzının güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunabilecek potansiyel bir geçiş ülkesi olarak ortaya çıkmıştır.
2000'li yılların başında gelişmeler, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve İran'dan Türkiye üzerinden Avrupa'ya 31 milyar metreküpe (bcm) kadar gaz aktarma projesi olan Nabucco boru hattı ile ilgili tartışmalarla daha somutlaştı. Nabucco, AB'nin Rus doğal gaz kaynaklarına aşırı bağımlılığını azaltmak amacıyla 2008 yılında başlatılan bir Avrupa Komisyonu girişimi olan Güney Gaz Koridoru'nun amiral gemisi projesi haline geldi. Güney Gaz Koridoru, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinden Avrupa'ya yeni kaynaklar sağlamak için tasarlandı.
Nabucco'nun odaklandığı 2000'li yılların başında AB-Türkiye enerji işbirliği altın çağıydı. Gazla birlikte boru hatlarının ekonomik refahı ve politik işbirliğini ilerletebileceği düşünülüyordu.Bununla birlikte, Nabucco projesi nihai olarak çeşitli ticari ve mali nedenlerle başarısız oldu.Nabucco projesinin başarısızlığı, mevcut tek bölgesel tedarikçinin desteği ile Güney Gaz Koridorunun küçük çaplı bir versiyonunun ortaya çıkması için açık kaldı:2011-2013 yılları arasında, Azerbaycan, TANAP-TAP (Trans Anadolu Boru Hattı ve Trans Adriyatik Boru Hattı) tandemini önerdi ve geliştirmeye başladı.2020 yılından itibaren Türkiye'ye yılda 6 bcm, Avrupa'ya yılda 10 bcm'lik bir gaz sağlama amacını gütmektedir.
AB-Türkiye doğal gaz işbirliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun süredir tartışılan Güney Akımı projesini Türk Akımı lehine bozarak enerji dünyasını şaşırtmasıyla 2015'te beklenmedik bir şekilde yeniden canlandı.Ukrayna'yı tamamen atlayarak 63 bcm / yılda Rusya gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya teslim etmeyi amaçlayan bir projedir.
Bununla birlikte, projenin tam ölçekli bir versiyonunun hiçbir zaman ilerleyemeyeceği hızla ortaya çıktı ve 2019 yılına kadar yeniden kanallaştırma amacı ile Türkiye'ye üzerinden akan Rus doğalgazını yeniden kanalize etmek amacıyla yalnızca bir dizisi kurulacaktı.
Balkan Boru Hattı (Türkiye'yi Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna üzerinden Rusya'ya bağlar) Rus devi Gazprom, Türk Akımı doğalgaz boru hattının deniz kısmı faaliyete geçtikten sonra, Türkiye'ye Romanya ve Bulgaristan üzerinden doğalgaz sevkiyatına son verecek.Türkiye'ye Bulgaristan sınırı üzerinden tedarik edilen doğalgaz, Türk Akımı'nın deniz kısmı (birinci kolu) faaliyete geçtikten sonra bu hat üzerinden pompalanmaya başlanacak.Türkiye ve Rusya, mevcut doğalgaz sevkiyatı anlaşmasındaki teslimat noktaları ve teknik şartlarla ilgili maddelerde değişiklik yaparak, anlaşmayı yeni sevkiyat koşullarına uygun hale getirecek. Rusya, halihazırda Türkiye'ye Mavi Akım ile Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan topraklarından geçen Trans-Balkan boru hattı üzerinden gaz sevk ediyor.Türk Akımı şu anda ilk dizisi (birinci kolu) yapım aşamasındadır.
TANAP-TAP ve Türk Akımı gelişmelerinin bir sonucu olarak Türkiye üzerinden AB'ye tedarik edilen gaz hacmi 2020 yılına kadar genel olarak azalacak.Çünkü Türkiye artık Rus doğal gazını AB ülkeleri vasıtasıyla ithal edemeyecek çünkü AB Türkiye üzerinden ithalatını yalnızca tüketiminin yüzde 2,5'ine kadar genişletecektir.
Dolayısıyla, kısa vadede, AB-Türkiye enerji ilişkisinde gazın stratejik önemi abartılıyor gibi görünüyor. Uzun vadede, gaz arzında yalnızca aşağıdaki durumlarda artabilir:
1. Türk piyasasının kapasitesi iki katına çıkacak ve Avrupa pazarlarına katkıda bulunmayı amaçlayan ikinci bir dize eklenecektir. Bununla birlikte, bu hem ticari hem de politik nedenlerden dolayı pek olası değildir
2. Güney Gaz Koridoru Türkmenistan, Irak ve İran'a genişletilmiştir. Belirtildiği gibi, Güney Gaz Koridorunun genişletilmesi ancak AB ve Türkiye, bölgesel gaz ticaretine yönelik jeopolitik ve ticari engellerin üstesinden gelmek için bölgedeki tamamlayıcı kaldıraçlarını kullanmaları ve ancak AB'nin gelecekteki evriminin Gaz ithalat şartları, doğalgaz altyapısına yeni yatırımları haklı kılmaktadır. Bu, özellikle AB'de devam eden karbon giderme yolunun hızı göz önüne alındığında, kabul edilmesi gereken bir şey değildir.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki gaz ilişkisinin stratejik düzeyini değerlendirmek için gaz nakliyesi tek yolu değildir.
Güney Gaz Koridoru hacmi sınırlı olsalar bile hem AB hem de Türkiye yeni tedarikçilere erişebilmelerini sağlayabilir.
Gaz piyasalarında, bu tür seçenekler, hem ticari hem de güvenlik nedenleriyle, özellikle de Rusya gibi büyük geleneksel tedarikçilerle ilişkili olarak önemli bir varlıktır.
Bununla birlikte, etkili olması için mevcut seçenekler, Güney Gaz Koridoru olmaya devam ettikçe, jeopolitik ve ticari engeller tarafından yaşanabilir ve engellenmemelidir.
Ayrıca, AB-Türkiye enerji ilişkisinde gazın baskın rolüne rağmen, alanda işbirliğinin hiç kurumsallaşmadığı kaydedilmelidir.
Türkiye'nin Avrupa İletim Sistemi Nakliye Şebekesi (ENTSO-G) veya Enerji Topluluğu gibi kurumsal platformlara girme konusundaki isteksizliğinin nedenlerinden biri, gaz piyasasını liberalize etme konusundaki isteksizliğidir.
Türkiye, Türk pazarını AB standartlarıyla uyumlu hale getirecek 2001 Doğal Gaz Piyasası Kanununu hiçbir zaman tam olarak uygulamadı,özellikle devlete ait petrol ve gaz şirketlerinden BOTAŞ'ı bölmekten kaçınmak ve diğer şirketlere BOTAŞ'ın boru hatlarına ayırım gözetmeyen erişim imkânı sunmaktan kaçınmaktadır.



Comments

Popular posts from this blog

"Altın Madeni’nde Siyanürle Altın Aranıyor" iddiası..

Yunan’ın Türk Korkusuyla Giriştiği İtalya ve Mısır Anlaşmalarındaki Hüsranı

Rezerv nedir, Rezerv ne demek?